Anunţul a fost făcut joi de ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, într-o conferinţă de presă, alături de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi de ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu.
În privinţa reabilitării şcolilor, Dragnea a precizat că unităţile de învăţământ care beneficiază de investiţii de la MDRAP au fost selectate cu ajutorul Ministerului Educaţiei şi vor fi gata până la finalul acestui an.
„Cea mai mare parte din aceste şcoli şi grădiniţe vor fi finalizate până la începerea anului şcolar, dar până la finalul anului 2015 cel puţin 500 de şcoli şi grădiniţe – vorbim şi de şcoli gimnaziale, licee şi campusuri şcolare. (…) Se finanţează reabilitarea şi modernizarea grădiniţelor, şcolilor gimnaziale, liceelor – respectiv clădirea unităţii şcolare, sălile de clasă, laboratoarele de specialitate, atelierele şcolare – inclusiv dotarea acestora cu echipamente -, grupurile sanitare, sălile de sport din curtea şcolii şi alte anexe, de asemenea, construirea campusurilor şcolare”, a spus Dragnea la sediul Ministerului Dezvoltării.
Legat de asigurarea condiţiilor pentru obţinerea avizelor sanitare, ministrul a precizat că „sunt în România peste 2.500 de unităţi şcolare care nu îndeplinesc condiţiile pentru a obţine avizul sanitar, din mai multe cauze, dar marea majoritate a unităţilor şcolare respective, peste 90%, din cauza lipsei apei potabile şi a grupurilor sanitare”.
MDRAP în colaborare cu Ministerul Educaţiei va face în perioada ianuarie-martie „un inventar riguros al tuturor cauzelor” pentru care unele şcoli nu au avizul sanitar, astfel încât în iunie să înceapă lucrările de modernizare.
Liviu Dragnea a anunţat, totodată, că în 2015 MDRAP va achiziţiona tranşa a doua şi a treia de microbuze şcolare.
„În 2015, în total 1.981 de microbuze şcolare vor transporta elevii. Peste 130.000 de copii vor beneficia de aceste microbuze”, a precizat ministrul Dezvoltării.
Tot miercuri, MDRAP şi-a prezentat şi obiectivele de investiţii prioritare în domeniul culturii. Este vorba despre construcţia sau reabilitarea a circa 250 de aşezăminte culturale, fiind vorba cu precădere despre cele situate în mediul rural.