Ministerul Educaţiei a finalizat metodologia pentru şcolarizarea românilor de pretutindeni

Ministerul Educației a finalizat Metodologia pentru școlarizarea românilor de pretutindeni, în învățământul din România, în anul școlar 2015-2016, metodologie care este publicată pe site-ul instituției.
Iulian Tudor
23 iun. 2015, 20:37
Ministerul Educaţiei a finalizat metodologia pentru şcolarizarea românilor de pretutindeni

Românii de pretutindeni pot studia în unități de învățământ preuniversitar în aceleași condiții ca și cetățenii români, precum și în instituții de învățământ superior de stat și particular acreditate din România cu taxa în lei, în conformitate cu prevederile legale, potrivit Metodologiei.

Ministerul Educaţiei precizează că din categoria românilor de pretutindeni fac parte: persoanele care își asumă în mod liber identitatea culturală română — persoanele de origine română, cele aparținând filonului lingvistic și cultural românesc, care locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de modul în care aceștia sunt apelați (armâni, armânji, aromâni, basarabeni, bucovineni, cuțovlahi, daco-români, fărșeroți, herțeni, istro-români, latini dunăreni, macedoromâni, macedo-români, maramureșeni, megleniți, megleno-români, moldoveni, moldovlahi, rrămâni, rumâni, valahi, vlahi, vlasi, volohi, macedo-armânji, precum și toate celelalte forme lexicale înrudite semantic cu cele de mai sus), denumite în continuare români de pretutindeni.

Din această categorie mai fac parte românii emigranți, fie că au păstrat sau nu cetățenia română, descendenții acestora, dar și cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate.

Potrivit documentului, candidații pe locurile de studii ca bursieri ai statului român vor face dovada originii etnice române prin declarație pe proprie răspundere, pe baza voinței liber exprimate, prin care își asumă identitatea culturală română, declarație care se completează la sediul misiunii diplomatice sau la sediul oficiului consular al României din statele de reședință ale candidaților, cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

Pentru românii de pretutindeni, absolvenți ai clasei a VIII-a din România, admiterea se realizează fără examen, prin concurs de dosare, respectiv prin repartizare computerizată, astfel: media de admitere se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 75%, și media generală de absolvire a claselor V-VIII, care are o pondere de 25% în calculul mediei de admitere.

Totodată, pentru clasa a IX-a, media de admitere a candidaților trebuie să fie cel puțin egală cu media ultimului admis la specializarea pentru care se solicită înscrierea.

„Românii de pretutindeni pot studia și pe locuri cu taxa în lei în cuantum egal cu cel pentru cetățenii români, cu acordul unității de învățământ particular acreditată/postliceal. Admiterea la studii universitare de licență, pe domenii fundamentale/domenii de licență, ca bursieri ai statului român, se efectuează de MECS, prin repartizare computerizată, pe bază de dosar, după următoarele criterii: performanțele școlare deosebite: distincții (premiul I, II, III și/sau mențiune) la olimpiadele școlare și/sau la alte concursuri internaționale; media de admitere; numărul locurilor repartizate de MECS pe universități/domenii de licență”, prevede metodologia.

În cazul unor medii de admitere egale, departajarea se face în baza mediei anilor de studii.

Aceeași metodologie prevede că românii de pretutindeni, absolvenți cu diploma de licență din România, un alt stat membru al Uniunii Europene (UE) sau al Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS; EFTA), precum și din state terțe cu diplomă de licență sau echivalentă, recunoscută de Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED), se pot înscrie la studii universitare de masterat pe locuri cu taxa în lei, în cuantum stabilit pentru cetățenii români.

Pentru anul de învățământ 2015-2016 se stabilesc următoarele categorii de bursieri: fără plata taxelor de școlarizare, dar cu bursă, locuri pentru care se asigură finanțarea taxelor de școlarizare — bursa lunară, echivalentul în lei al sumei de 65 de euro/lună/elevi/studenți (ciclul I), 75 de euro/lună/studenți (ciclul II/medici rezidenți) și 85 de euro/lună/studenți (ciclul III); pentru elevi, studenți și masteranzi bursa se acordă pe parcursul anului școlar, respectiv academic, inclusiv în vacanțele de iarnă și de primăvară, și nu se acordă pe perioada vacanței de vară.

În timpul vacanței de vară, elevii și studenții pot primi bursă numai în cazul în care sunt reținuți la școală sau la facultate pentru activități curriculare. Pentru doctoranzi și medicii rezidenți, bursa se acordă pe toată durata anului calendaristic.

O altă categorie este aceea fără plata taxelor de școlarizare, dar fără bursă, locuri pentru care se asigură următoarele facilități: finanțarea taxelor de școlarizare, cazarea în internatele școlare este asigurată, în limita subvențiilor aprobate cu această destinație de la bugetul de stat, prin inspectoratele școlare județene/inspectoratul școlar al municipiului București, cazarea în căminele studențești se asigură prin bugetul MECS și universități.

DailyBusiness
34 de studenți români afectați de interdicția SUA pentru studenții străini a Harvard
Spynews
Mihaela Prigoană, primele declarații la mai bine de jumătate de an de la moartea lui Silviu Prigoană: "L-am iubit cu tot sufletul..."
Bzi.ro
Avertismentul Cristinei Demetrescu pentru Nicuşor Dan: Luna neagră Lilith îl bântuie!
Fanatik.ro
Se schimbă tot ce știai despre mașinile electrice. A apărut super bateria care se încarcă în doar 5 minute, faci sute de kilometri cu ea
Capital.ro
România a pierdut cel mai iubit actor. A fost o legendă a țării. Una dintre cele mai respectate personalități
Playtech.ro
Moneda de 3 lei care a ajuns să se vândă cu o mică avere. Bunicii o au prin cutii sau sertare
DailyBusiness
Val de petiții online după alegerile prezidențiale. Anularea scrutinului, arestarea lui George SImion și Călin Georgescu, scoaterea AUR în afara legii și retragerea cetățeniei române pentru cetățenii moldoveni, câteva dintre cereri
Adevarul
Ce este Pangeea Ultima, cimitirul speciei umane. Ce spun cercetătorii despre momentul și modul în care omenirea va dispărea
wowbiz.ro
L-am găsit!! Cine este SPP-istul lui Nicușor Dan, care a rupt inima femeilor pe rețelele de socializare: "Noroc cu domnul Președinte..." | EXCLUSIV
Spynews
Pe ce a cheltuit Irinel Columbeanu ultimii 600.000 de euro. Cine e femeia din umbră care îl ajută în prezent
Spynews
Horoscop sâmbătă, 23 mai 2025: Nativii Pești sunt pe cale să ia decizii importante
Evz.ro
Schimbare pe piața TV din România. Ce face un post foarte vechi
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ce se întâmplă în relația dintre Anamaria Prodan și Ronald Gavril
kanald.ro
Cine este Valentin, polițistul de 21 de ani, care a murit într-un cumplit accident din Prahova
Cancan.ro
Piedone, caz de Dosarele X într-un restaurant din Bragadiru. Cum s-a transformat carnea de porc în… pastramă de oaie!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă pentru gunoi. Românii trebuie obligatoriu să respecte. Nu contează dacă locuiești la sat sau oraș
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Triunghiul amoros scandalos continuă. Impresara a aflat că milionarul se căsătorește cu amanta
stirilekanald.ro
Cine este șoferul de 28 de ani care a murit în accidentul de pe Centura de Nord a Craiovei. Era patronul unei cunoscute patiserii din oraș
Diana Sosoaca a rabufnit cand a aflat ca George Simion va contesta rezultatul alegerilor la CCR: „Hai sictir, Iuda!”
MediaFlux
Peste 5 milioane de români afectați. Mai e doar o lună
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce spune Nicușor Dan despre un viitor premier dat de PSD