Ministerul Educaţiei a lansat un compendiu pentru gimnaziu, cu lecţii la materiile ale căror manuale au fost contestate

Ministerul Educaţiei Naţionale a lansat un compendiu interactiv pentru gimnaziu, care cuprinde curricula şcolară la materiile ale căror manuale au fost contestate, precum limba română, limba modernă 1 şi 2, istorie, geografie, educaţie plastică, muzică, educaţie tehnologică şi consiliere, urmând ca acesta să fie util în primele opt săptămâni ale anului şcolar. 
Iulian Tudor
04 sept. 2017, 12:40
Ministerul Educaţiei a lansat un compendiu pentru gimnaziu, cu lecţii la materiile ale căror manuale au fost contestate

„Am reuşit să facem într-un timp record un compediu introductiv pentru gimnaziu. Este un document care astăzi a plecat către 20 de judeţe, săptămâna aceasta va ajunge în fiecare unitate de şcolară în care avem clasă de a V-a. Evident un exemplar va fi disponibil în fiecare clasă şi pentru profesorii care urmează să predea la aceste clase. Sunt cele şase arii curriculare la care avem contestaţii astăzi. (…) Tipărirea unui compendiu a costat 4 lei, iar transportul a însemnat 14 bani per exemplar”, a declarat ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, precizând că în total au fost tipărite 177.000 de exemplare.

Costul total pentru tipărirea şi livrarea ghidului către şcoli este de 732.780 de lei.

Pop: Editura Didactică şi Pedagogică va prelua integral editarea manualelor şcolare. Toate manualele pentru liceu vor fi rescrise

Compendiul introductiv pentru clasa a V-a cuprinde toate disciplinele ale căror manuale au fost contestate, precum limba Română, limba modernă 1, limba modernă 2 (engleză, franceză, germană), matematică, biologie, educaţie socială, istorie, geografie, religie, educaţie plastică, educaţie muzicală, educaţie tehnologică, TIC şi consiliere.

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat că materialele din compendiu sunt realizate în aşa fel încât să acopere primele două luni ale anului şcolar, compendiul având 296 de pagini şi fiind structurat pe şase arii curriculare.

„Evident, aşteptăm cu interes finalizarea contestaţiilor pentru că s-au depus contestaţii la manuale de clasa a V-a la 15 discipline. Dintre aceste 15 discipline s-au deblocat trei. Urmează pentru celelalte 12 să se desfăşoare etapele prevăzute în Legea achiziţiilor publice”, a subliniat ministrul.

Ministrul a mai spus că a început de luni distribuirea în unităţile şcolare din 20 de judeţe, urmând ca până în 8 septembrie compendiul să ajungă în toate unităţile şcolare.

„Astăzi (luni, n.r.) de dimineaţă au plecat cu ajutorul Poştei Române 82.200 de exemplare către 20 de judeţe, în special cele din nord-est şi nord-vest care sunt mai depărtate de Bucureşti. Până în data de 8 septembrie vor ajunge toate aceste compendii în unităţile şcolare pentru copiii din clasa a V-a”, a mai spus Liviu Pop.

Ministrul Educaţiei a mai declarat că pentru realizarea ghidului s-a ţinut cont de programa şcolară, în condiţiile în care pentru cele mai multe manuale s-au depus contestaţii.

„Cei care au făcut programa şcolară au venit cu expertiza lor şi au pus în practică pentru primele săptămâni de şcoală cum au văzut ei să se predea disciplinele respective. Mi se pare normal, pentru că nu putem lăsa copiii fără acest instrument”, a precizat el.

Directorul General al Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei (ISE), Ciprian Fartuşnic, a spus că ghidul este o „resursă pentru copii”, însă materiile au fost sintetizate, iar textele, reduse.

„A fost o misiune aproape imposibilă, din cauza timpului scurt. Să nu vă aşteptaţi să găsiţi un manual plin de text, cu conţinuturi. Partea de cunoaştere a fost cât se poate de mult sintetizată şi redusă, dar avem multe exemple de activităţi de învăţare la clasă sau acasă. Această resursă nu este pentru profesori, pentru că au spus deja că nu îşi doresc ala ceva, ei sunt liberi să îşi aleagă ce sursă de învăţare doresc. Este resursă pentru copii. Sper ca ei să o folosească zilnic”, a declarat Ciprian Fartuşnic.

Directorul ISE a precizat că realizarea ghidului a durat aproximativ o lună şi jumătate, iar disciplinele care au o singură oră pe săptămână au, în ghid, opt lecţii, cele care au o două ore pe săptămână au 16 lecţii, iar cele cu patru ore pe săptămână au 32 de lecţii.

Compendiul introductiv pentru gimnaziu – clasa a V-a se găseşte şi în format electronic, pe site-un Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei.

DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
De sâmbătă, 1 februarie 2025, de la ora 7, trei zodii își schimbă viața la 180 de grade. Începe o nouă eră pentru ele
Capital.ro
Verdict final pentru Călin Georgescu: Încalcă principiile fundamentale ale Constituției României
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Subvențiile APIA pentru motorină întârzie. Agricultorii sunt la capătul puterilor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețetă de mini pancakes pentru micul dejun. Au puține calorii și se mănâncă cu zahăr pudră
Spynews
Cine sunt românii care în 2025, în locul voucherelor pentru alimente, ar putea primi pachete cu mâncare. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Evz.ro
Cum ne afectează Mercur retrograd. Urmează zile dificile
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Bugetul pentru 2025. Care sunt ministerele care vor primi mai mulți bani și de unde se vor face concedieri masive în 2025
Cancan.ro
Monalisa, o femeie de afaceri de 35 de ani, a murit subit în timpul unei proceduri estetice 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Se schimbă banii! Bancnotele care vor fi transformate în Euro. Se întâmplă după aderarea la Schengen
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
FIFA se apară în fața criticilor privind atribuirea Cupei Mondiale 2034 Arabiei Saudite
MediaFlux
CAZARE, transport și ASIGURARE pentru cei din DIASPORĂ. Ministerul Muncii AJUTĂ ROMÂNII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România