„Am avut un an, ca de obicei, lung, complicat, dar cred că avem şi rezultate şi aşa cum anul trecut am început această serie a premierilor cu absolvenţii de bacalaureat cu nota 10, anul acesta Guvernul a decis extinderea acestei premieri nu numai la nivelul bacalaureatului, ci şi la nivelul evaluării naţionale. (…) Eu cred că există o performanţă, cred că cei care trebuie să vorbească despre ce înseamnă să iei 10 sunt exact cei pe care-i premiem astăzi”, a afirmat Remus Pricopie, la festivitatea de înmânare a diplomelor de excelenţă.
Ministrul i-a felicitat şi pe elevii şi pe responsabilii din cadrul Inspectoratelor Şcolare Judeţene, anunţându-i că după videoconferinţă, în cadrul unor evenimente locale, îşi vor primi atât diplomele de excelenţă, cât şi premiile în bani acordate de Guvern.
„Avem judeţe care în mod tradiţional obţin nu numai un procent de promovabilitate mai mare, dar şi note de 10. Unele judeţe chiar se repetă şi la evaluarea naţională şi la bacalaureat, dar avem şi judeţe unde rezultatele în mod tradiţional din păcate sunt mai mici. Vreau să vă spun că în lunile următoare, până în septembrie poate şi un pic în cursul lunii octombrie, vom avea discuţii individuale cu fiecare judeţ, atât pentru rezultatele de la evaluarea naţională, dar şi pe rezultatele de la bacalaureat, în special cu judeţele care s-au plasat în a doua jumătate a clasamentului, sub media pe ţară, dar şi în judeţele unde există o diferenţă negativă faţă de anul trecut”, a precizat Pricopie.
La evaluarea naţională, topul judeţelor cu cei mai mulţi elevi care au luat nota 10 este: Brăila, cu 24 de elevi, Cluj – 20, Iaşi – 18 şi Suceava – 14. Pe locurile următoare se situează Bucureşti şi Olt cu câte 13, Gorj, Satu Mare, Argeş – 8, Constanţa şi Vrancea – 7, Dolj – 6, Arad, Mureş, Bacău, Galaţi – 5, Sălaj, Timişoara, Vâlcea, Giurgiu, Prahova, Dâmboviţa, Buzău – 4, Maramureş, Bihor, Teleorman şi Sibiu – 3, şi Tulcea, Bistriţa-Năsăud, Vaslui, Braşov, Covasna, Călăraşi, Ilfov şi Ialomiţa – câte unul.
La bacalaureat, cele mai multe note de 10 s-au înregistrat în judeţul Iaşi – 14, urmat în ordine de Dolj – 12, Cluj – 10, Brăila – 8, Dâmboviţa – 7, Olt – 6, Argeş şi Călăraşi – 5, Bacău, Sălaj, Prahova şi Vaslui – 4, Bucureşti – 3, Alba, Buzău, Maramureş, Mureş şi Satu Mare – 2, Gorj, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Neamţ, Sibiu, Suceava, Tulcea, Vâlcea, Covasna şi Vrancea şi Braşov – câte unul.
Absolvenţii de liceu au primit, pe lângă o diplomă de excelenţă, şi câte 3.000 de lei, în timp ce absolvenţii clasei a VIII-a au fost răsplătiţi cu diplome de excelenţă şi suma de 2.000 de lei.
La evaluarea naţională s-au înregistrat, la nivel naţional, 225 de medii de 10 iar la bacalaureat, 108 medii de 10.