Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere proiectul de metodologie privind evaluarea calităţii manualelor şcolare

Ministerul Educației Naționale (MEN) a pus în dezbatere publică proiectul de metodologie privind evaluarea calității proiectelor de manuale școlare pentru învățământul preuniversitar.
Iulian Tudor
16 nov. 2017, 08:00
Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere proiectul de metodologie privind evaluarea calităţii manualelor şcolare

Potrivit proiectului, evaluarea calității științifice a conținutului fiecărui proiect de manual școlar este realizată de către trei experți cooptați — cadre didactice/specialiști externi: un cadru didactic din învățământul superior, un cadru didactic din învățământul preuniversitar și un specialist extern în domeniul pedagogie/ psihologie/ psihopedagogie.

„Un proiect de manual școlar este considerat admis din punctul de vedere al criteriilor de evaluare a calității științifice atunci când întrunește minimum 85 de puncte din 100 de puncte posibile. Ofertanții nemulțumiți de rezultatul evaluării au dreptul de a depune contestație în termen de 48 de ore de la primirea comunicării. CNEE organizează, în termen de 15 zile lucrătoare, sesiune de reevaluare a proiectelor de manuale școlare pentru care ofertanții au depus contestație. Procesul de reevaluare a proiectelor de manuale școlare se organizează utilizând aceeași procedură ca în procesul de evaluare, cu mențiunea că sunt cooptați alți trei experți pentru evaluarea calității științifice. În cazul în care se constată, pentru același proiect de manual, diferențe mai mari de 10 puncte între punctajul final din sesiunea de evaluare și cel final din sesiunea de reevaluare, cele două comisii se convoacă la sediul CNEE pentru mediere cu privire la punctajul acordat pe baza criteriilor de evaluare a calității științifice”, prevede proiectul.

MEN: Consultare publică privind tipărirea manualelor din clasele primare şi cele gimnaziale

Totodată, rezultatul sesiunii de reevaluare se comunică ofertanților și este definitiv.

Același proiect prevede că toate proiectele de manuale școlare declarate admise în urma încheierii sesiunilor de evaluare și de reevaluare sunt supuse unui proces de avizare științifică desfășurat de câte o comisie pe fiecare domeniu formată dintr-un reprezentant al Academiei Române, un reprezentant al Institutului pentru Științe ale Educație și un reprezentant al MEN/CNEE.

„Toate proiectele de manuale școlare care primesc aviz favorabil din partea comisiei de avizare științifică se aprobă prin ordin de ministru pentru utilizarea la clasă și se postează, fără datele de indentificare ale ofertanților, pe platforma www.manuale.edu.ro în vederea realizării selecției și comenzilor. Manualul școlar care înregistrează cele mai multe comenzi este declarat manual școlar de bază și va fi înaintat EDP în vederea editării, tipăririi și distribuirii gratuite în toate unitățile școlare din învățământul preuniversitar, în conformitate cu prevederile Legii educației naționale, cu modificările și completările ulterioare”, se precizează în proiect.

Aceeași proiect prevede că autorii sau grupurile de autori ale căror proiecte de manuale școlare au fost aprobate prin ordin de ministru au dreptul să se adreseze oricărei edituri, inclusiv EDP, pentru editarea și tipărirea în vederea utilizării extinse la clasă.

MEN precizează că aceste manuale alternative la manualul școlar de bază pot fi achiziționate de pe piața liberă.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Este ordin de la UE pentru toți șoferii din Europa! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Măsura nouă care îi înspăimântă pe șoferii din toată Europa. Se aplică și în România
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dispar banii cash? Limită pentru cei care retrag numerar de la ghișeu sau de la bancomate
StirileBZI
Cea mai dură lovitură pentru seniori! Pensiile nu mai cresc în ianuarie 2025!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Zelenski solicită Statelor Unite mărirea ajutorului militar pentru Ucraina
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă