O solicitare făcută printr-o scrisoare deschisă publicată de vicepreședinta Federației Părinților și Aparținătorilior Legali (FEPAL), depusă la Ministerul Educației, adresată ministrei Ligia Deca, face referire la posibilitatea ca elevii să poată vedea lucrările de la Evaluarea Națională și Bacalaureat în format digital, înainte să depună contestații. Petiția a strâns circa 20.000 de semnături.
Citește și Rezultate Bacalaureat 2024. Numărul elevilor cu 10 pe linie a crescut
În răspunsul Ministerului Educației se arată că lucrările nu pot fi văzute de elevi înainte de contestații, deoarece necesită atât modificarea cadrului legal aplicabil examenelor din anul școlar 2023-2024, cât și dezvoltarea aplicației informatice:
„Reiterăm faptul că, potrivit legii, normele aplicabile organizării și desfășurării evaluării naționale pentru elevii clasei a VIII-a se aprobă și se dau publicității la începutul anului școlar pentru examenul organizat în anul școlar respectiv. De asemenea, metodologia și modul de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat se dau publicității, pentru fiecare generaţie, la începutul ultimei clase de liceu.
Vizualizarea lucrărilor înainte de etapa de depunere a contestațiilor ar presupune modificarea legislației aplicabile, proceduri specifice/revizuite dedicate colectării adreselor de mail, transmiterii securizate a lucrărilor, personal instruit și cu atribuții specifice pe această zonă etc, precum și dezvoltarea aplicației informatice care să asigure transmiterea în condiții de siguranță a lucrărilor.
Totodată, implementarea propunerii presupune alocarea unui timp suplimentar mai mare între momentul comunicării rezultatelor inițiale și cel al comunicării rezultatelor finale. În cazul evaluării naționale, acest lucru poate conduce la prelungirea întregului proces de admitere la liceu în anul școlar următor, finalizarea acestuia putându-se decala în unele situații până spre sfârșitul lunii august. În cazul examenului de bacalaureat, ar presupune și o decalare a calendarul procesului de admitere în învățământul superior.
În acest context, având în vedere că propunerile dumneavoastră necesită atât modificarea cadrului legal aplicabil examenelor din anul școlar 2023-2024, cât și dezvoltarea aplicației informatice, apreciem că ele nu se pot aplica pentru examenele din acest an”, a transmis Ministerul Educației.
raspuns-minister-17762