Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a precizat că va fi vorba doar despre o evaluare unitară la nivel naţional, pentru a testa cunoştinţele elevilor şi pentru a-i obişnui cu condiţiile de examen, fără, însă, ca notele să fie trecute în catalog.
„Evaluările naţionale la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a au rolul de a evalua, pe de o parte nivelul de pregătire al elevilor după câţiva ani de şcoală, iar, pe de altă parte, de a pregăti elevii cu atmosfera de examen. Nu sunt examene naţionale, ci evaluări, iar notele nu vor fi trecute în catalog. Metodele clasice de evaluare nu ne permit o analiză a pregătirii elevilor la nivel naţional. Modalitatea de evaluare la clasă diferă de la un profesor la altul, ori aceste evaluări naţionale transversale au acelaşi sistem de redactare a subiectelor, aceleaşi sistem de măsurare a performanţei elevilor. Evaluările, însă, nu vor avea niciun impact, ci doar pregătesc admiterea pentru clasa a IX-a şi copiii nu vor fi ierarhizaţi niciodată în funcţie de aceste rezultate”, a declarat Remus Pricopie, potrivit Agerpres.
VEZI ŞI: Ministerul Educaţiei pregăteşte MODIFICĂRI pentru anul şcolar 2014-2015. Vezi ce se schimbă
Din păcate, a spus el, la examenul de bacalaureat nu s-au înregistrat rezultate spectaculoase, chiar dacă în ultimul an curba a fost una ascendentă. De exemplu, anul trecut, procentul de promovabilitate la bacalaureat, pentru promoţia 2013, a fost de 64%, iar după sesiunea de toamnă s-a ajuns la 70%.
„Eu cred că noi ca profesori, ca şcoală, ca minister trebuie să ne facem datoria şi să asigurăm cele mai bune condiţii şi şanse copiilor noştri. Atunci când înregistrăm un insucces, trebuie să ne întrebăm cu ce am greşit de când a intrat acest copil pe băncile şcolii, trebuie să fim atenţi cu ceea ce se întâmplă în şcoală sau în grădiniţă, iar copiii trebuie aduşi cât mai repede într-un cadru formal de educaţie. Acest lucru înseamnă să aducem copiii la grădiniţă cât mai devreme, pentru că aşa ei se obişnuiesc cu ideea de şcoală, educaţie, colectivitate, iar ulterior experienţa de grădiniţă le va permite ca în ciclul primar să performeze mai bine”, a afirmat ministrul Educaţiei Naţionale.
Citeşte şi:BACALAUREAT 2014 în luna mai. Anunţul făcut de Ministerul Educaţiei
Bacalaureat 2014, BAC 2014: Sesiunea specială de bacalaureat 2014 se va desfășura în perioada 17 mai – 30 mai. Înscrierile pentru sesiunea specială de Bac au loc în perioada 17-18 mai, iar probele încep pe 19 mai, cu Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, potrivit calendarului propus azi de Ministerul Educaţiei.
Următoarea probă, cea de Evaluare a competenţelor digitale, are loc în perioada 21-22 mai, urmată de Evaluarea competenţelor lingvistice (23-24 mai).
Bacalaureat 2014, BAC 2014: Candidaţii vor susţine probele scrise în perioada 26-29 mai, după cum urmează:
26 mai – Limba şi literatura română
27 mai – proba obligatorie a profilului: Matematică sau istorie
28 mai – proba la alegere a profilului (chimie, fizică, biologie, filososfie, psihologie, sociologie, economie, informatică, logică, geografie)
29 mai – Limba şi literatura maternă.
Elevii vor putea afla rezultatele pe data de 29 mai până la ora 18:00. Cei nemulțumiți de nota primită vor putea depune contestaţii în aceeaşi zi, între orele 18:00 – 20:00, urmând ca rezultatele finale să fie publicate în data de 30 mai.
Bacalaureat 2014, BAC 2014: La sesiunea specială a Bacalaureatului se pot înscrie absolvenţii de liceu participanţi la loturile naţionale lărgite, care se pregătesc pentru olimpiadele şi concursurile internaţionale, se arată în ordinul de ministru pus în dezbatere.
La începutul lunii mai încep evaluările elevilor de clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a. Acestea se desfăşoară în două sesiuni, prima parte în 6-15 mai, iar a doua parte în perioada 20-29 mai. A doua sesiune este rezervată copiilor care au absentat la prima etapă. BACALAUREAT 2014: Părinții elevilor nu trebuie să scoată niciun leu din buzunar pentru aceste meditații, și asta pentru că dascălii vor fi plătiți de către Inspectoratul Școlar Timiș cu bani de la Uniunea Europeană. Cornel Petroman, inspectorul școlar general al județului Timiș, a precizat că, în total, vor beneficia de pregătire suplimentară pentru “examenul maturității” 3.600 de elevi.
BACALAUREAT 2014: Platforma BacLive te ajută să iei note mari la Bac 2014. Cum funcţionează
“Pregătirea începe imediat după sărbătorile pascale. De asemenea, pe lângă acest proiect din fonduri europene, am mai câștigat încă două, tot pentru pregătirea elevilor. Este vorba despre cei de clasa a VIII-a, care vor primi meditații gratuite la Matematică și Limba Română, dar și despre liceeni din clasa a IX-a și a X-a”, a explicat Cornel Petroman pentru pressaltert.ro.
BACALUAREAT 2014 MODELUL DE SUBIECTE la ROMÂNĂ şi BAREMUL DE CORECTARE
BACALAUREAT 2014 SUBIECTELE la MATEMATICĂ BACALAUREAT 2014
BACALAUREAT 2014 MODELUL DE SUBIECTE la FIZICĂ şi BAREMUL DE CORECTARE
BACALAUREAT 2014 MODELUL DE SUBIECTE la CHIMIE şi BAREMUL DE CORECTARE
BACALAUREAT 2014 MODELUL DE SUBIECTE la BIOLOGIE şi ANATOMIE şi BAREMUL DE CORECTARE
BACALAUREAT 2014 MODELUL DE SUBIECTE la ISTORIE şi BAREMUL DE CORECTARE
BACALAUREAT 2014 MODELUL DE SUBIECTE la GEOGRAFIE şi BAREMUL DE CORECTARE
BACALAUREAT 2014 MODELUL DE SUBIECTE la FILOSOFIE şi BAREMUL DE CORECTARE
BACALAUREAT 2014 MODELUL DE SUBIECTE la PSIHOLOGIE şi BAREMUL DE CORECTARE
BACALAUREAT 2014 MODELUL DE SUBIECTE la LOGICĂ şi BAREMUL DE CORECTARE
BACALAUREAT 2014 MODELUL DE SUBIECTE la SOCIOLOGIE şi BAREMUL DE CORECTARE
BACALAUREAT 2014 MODELUL DE SUBIECTE la ECONOMIE şi BAREMUL DE CORECTARE
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat în vara lui 2013 că vrea ca, din 2014, simulările pentru examenul de Bacalaureat să înceapă chiar din clasa a XI-a, în luna mai, pentru a creşte nivelul de pregătire a elevilor care vor da Bac-ul în 2015.
CITEŞTE ŞI: BACALAUREAT 2014: Dezastru la prima simulare. REZULTATE BAC 2014
Examenul de BACALAUREAT 2014 se va desfăşura după următorul CALENDAR:
BAC 2014, Sesiunea iunie-iulie 2014:
BAC 2014, Sesiunea august-septembrie 2014:
Vezi şi: BACALAUREAT 2014 ŞI EVALUARE NAŢIONALĂ 2014: Simulări ale examenelor în februarie şi martie CALENDAR