„Disfuncționalitatea a fost cauzată de necorelarea evidențelor ISMB cu numărul maxim de posturi existent în unitățile de învățământ. Acțiunea Ministerului Educației a condus la deblocarea plății salariilor pentru angajații celor 30 de unități de învățământ special și de masă din Municipiul București.
Astăzi, 18 februarie 2021, au fost efectuate plățile pentru salariile aferente. Precizăm că Ministerul Educației a asigurat constant și în timp util fondurile necesare plăților salariale ale tuturor angajaților din învățământ, corespunzător numărului de posturi alocat fiecărui județ, respectiv Municipiului București.
În urma solicitării ministrului Educației, Corpul de Control verifică respectarea procedurilor de angajare la nivelul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, raportat la legislaţia şi reglementările în vigoare. Rezultatele vor fi comunicate de îndată ce acțiunea Corpului de control va fi finalizată”, a transmis Ministerul Educației într-un comunicat.
Corpul de Control al Ministerului Educaţiei a fost trimis la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, a anunțat miercuri ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Decizia trimiterii corpului de control vine după ce Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” a atras luni atenţia că angajaţi din 16 unităţi de învăţământ de masă şi din unităţi de învăţământ special din municipiul Bucureşti nu şi-au primit salariile.
Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, o parte dintre angajați nu și-au luat salariile pentru că au fost făcute angajări peste numărul de posturi aprobat. „Sunt de acord ca angajații nu au nicio vină. Astăzi voi găsi o soluție pentru deblocarea problemei și plata salariilor, dar cei care au făcut angajări peste limita aprobată a numărului de posturi trebuie sa răspundă pentru asta”, a declarat ministrul pentru HotNews.ro.
„Angajaţii nu au nicio vină privind neîncadrarea unităţilor de învăţământ în numărul de posturi. Aceştia trebuie să-şi primească salariile la timp şi nediminuate pentru munca depusă”, declara atunci Marius Nistor, preşedinte FSE „Spiru Haret”, citat în comunicatul de presă.
„A devenit deja o practică: în fiecare lună se pune presiune pe unităţile de învăţământ să facă disponibilizări pentru a se încadra în buget. Cerem Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti şi Ministerului Educaţiei să ia toate măsurile care se impun pentru intrarea în legalitate şi acordarea la timp a salariilor. Neplata la timp a salariilor atrage răspunderea disciplinară a persoanelor care se fac vinovate şi poate genera obligarea angajatorului la plata de daune-interese”, mai spunea Nistor.