„Pentru cei care nu au luat bacalaureatul, mă pot folosi de iniţiativa pe care am avut-o anul trecut (meditaţii gratuite la matematică, fizică şi chimie, organizate la Universitatea Politehnica – n.r.). Una dintre soluţii este să ne gândim să dezvoltăm o reţea mai mare de şcoli postliceale, unde ei pot intra fără diplomă de bacalaureat şi se pot pregăti pe domenii cerute pe piaţa muncii. Alta ar fi legată de calificarea la locul de muncă oferită de angajatori, această pregătire fiind susţinută şi prin intermediul Ministerului Educaţiei. Apoi, va trebui să analizăm dacă toţi absolvenţii liceelor tehnologice s-au prezentat la examenele de evaluare a competenţelor. În situaţia în care s-au prezentat şi au certificate, să fie îndrumaţi să se angajeze pe baza acestor certificate. De asemenea, dacă numărul celor care nu s-au prezentat este foarte mare, să încercăm să mai organizăm o sesiune pentrun certificarea competenţelor prin liceele tehnologice”, a explicat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
Ministerul Educaţiei va analiza necesarul de şcoli postliceale după ce vor fi afişate rezultatele finale la sesiunea de vară a bacalaureatului.
Întrebată a cui este vina pentru rezultatele slabe de la bacalaureat, Ecaterina Andronescu a spus că nu se poate vorbi despre un singur vinovat. „Nu cred că putem vorbi despre un singur vinovat, ci de un complex de factori care trebuie să îşi asume responsabilitatea. Preşedintele Obama spunea că performanţa unui elev depinde de cel care stă în faţa clasei”, a spus ministrul.
În continuare, Ecaterina Andronescu a explicat că nu doar profesorii sunt vinovaţi pentru rezultate. „Elevul este produsul profesorilor, societăţii şi familiei”, a explicat Andronescu.
Ministrul a recunoscut că este dramatic faptul că foarte mulţi profesori nu mai sunt motivaţi şi, de aceea, aleargă la sau mai multe job-uri, diminuând grija faţă de şcoală. În aceste condiţii, Ministerul Educaţiei caută soluţii pentru ca personalul didactic care va accepta să-i mediteze gratuit pe elevi pentru bacalaureat să fie plătit suplimentar.
Promovabilitatea la sesiunea din iunie-iulie a examenului de bacalaureat, la nivel naţional, este de 43,04% înainte de soluţionarea contestaţiilor, cu 1,43% mai mică faţă de cea din 2011.