Demersul MEC este făcut în contextul evoluţiei situaţiei epidemiologice determinate de creşterea numărului cazurilor de îmbolnăvire prin infecţii respiratorii acute şi gripă în unităţile de învăţământ, precum şi atenţionărilor Ministerului Sănătăţii şi ale Ministerului Afacerilor Externe referitoare la riscul infectării cu „diverse virusuri”.
„Având în vedere evoluţia situaţiei epidemiologice determinate de creşterea numărului cazurilor de îmbolnăvire prin infecţii respiratorii acute şi gripă în unităţile de învăţământ, precum şi atenţionările Ministerului Sănătăţii şi ale Ministerului Afacerilor Externe referitoare la riscul infectării cu diverse virusuri, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a trimis o adresă către Inspectoratele Şcolare Judeţene/ Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti prin care a solicitat să se transmită unităţilor de învăţământ următoarele măsuri: limitarea/suspendarea/anularea tuturor activităţilor care implică deplasări în străinătate. (…) Limitarea la maximum/suspendarea organizării oricăror manifestări colective şcolare sau extraşcolare (simpozioane, conferinţe, excursii, vizite de studiu la nivel local sau naţional)”, se arată într-un comunicat de presă al MEC.
Potrivit sursei citate, în condiţiile unor eventuale aprobări emise pentru deplasări în străinătate, inspectoratul şcolar are obligaţia de a informa direcţia de sănătate publică, anterior revenirii în ţară, cu privire la destinaţia plecării, durata acesteia şi numele persoanei/persoanelor care au efectuat deplasarea.
„Persoanele care au efectuat deplasări în străinătate vor prezenta, la revenirea în unităţile de învăţământ, certificat medical/adeverinţă medicală care să ateste că persoana este clinic sănătoasă”, precizează MEC.
Ministerul recomandă ca activităţile planificate în cadrul Săptămânii „Şcoala altfel” să se desfăşoare în sediul/incinta unităţilor de învăţământ, evitând în acest mod riscul apariţiei unor cazuri de îmbolnăviri.