UPDATE Liviu Pop, ministrul Educaţiei, a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă la Sibiu, câţi copii de clasa V-a vor avea manual de sport şi câţi nu au săli de sport. El a răspuns că ”nu are nicio legătură manualul de sport cu sala de sport”.
”Toţi copiii de clasa V-a vor avea manuale şcolare aprobate de către minister şi publicate de edituri. Vor avea toate manualele necesare. (…) Nu are nicio legătură manualul de sport cu sala de sport, şi cu manual, şi fără manual, sălile de sport trebuie să le facem. Nu vă pot spune cum va arăta la 11 septembrie şcoala, pentru că, aşa cum am spus, sute de şcoli sunt în reabilitare în momentul de faţă, titularizarea s-a terminat abia ieri, urmează etape consecutive, la finalul lui august vom avea o radiografie clară cu profesorii, cu sălile de sport”, a afirmat Liviu Pop.
La insistenţele jurnaliştilor privind numărul de săli de sport existente, Pop a spus că Ministerul Dezvoltării răspunde de construcţia de săli de sport.
”Nu vă pot da cu exactitate câte săli de sport sunt în ţară, pentru că unele sunt făcute pe bugetele locale, altele pe bugete naţionale, altele pe fonduri europene. O radiografie exactă vom avea la începutul anului şcolar, în perioada 1-11 septembrie, oricum nu sunt suficiente săli de sport”, a mai spus ministrul.
El a precizat că elevii vor avea două ore de Sport pe săptămână.
Întrebat dacă manualele pentru Educaţie fizică vor ajuta copiii, ministrul a răspuns afirmativ.
”Din ceea ce spun experţii Ministerului Educaţiei, profesorii de Educaţie fizică şi unii elevi, da. Acest manual este un instrument care poate fi folosit cu succes şi de elev, şi de părinte, şi de profesor. Vedem reclamele faceţi 30 de minute sport în fiecare zi, dar nu prea ştim cum să facem sport”, a mai spus Pop.
În ceea ce priveşte licitaţia pentru manualele de Educaţie fizică, Ministerul Educaţiei Naţionale precizează că, prin ordinul de ministru nr.3393/28.02.2017 au fost aprobate noile programe şcolare pentru clasa a V-a. În anexa ordinului sunt 108 programe aprobate, printre care şi programele pentru Educaţie fizică şi sport sau Pregătire sportivă practică (40 de programe pentru 40 de sporturi). Caietul de sarcini şi anunţul privind scoaterea la licitaţie pentru atribuirea contractului de achiziţie publică/acordului-cadru având ca obiect „Achiziţie manuale pentru clasa a V-a” au fost întocmite conform ordinului de ministru nr.3393/2017, adică pentru toate programele şcolare aprobate.
”În condiţiile în care MEN a anunţat ca va achiziţiona manuale pentru toate disciplinele, nu a fost operată o selecţie între cele 108 programe şcolare, astfel că în data de 8.03.2017 a fost încărcat în aplicaţia electronică SEAP caietul de sarcini pentru toate cele 108 discipline. Licitaţia a fost aprobată de ANAP, incluzând toate cele 108 discipline (loturi). În conformitate cu normele legale, fiind o licitaţie publică, nu se putea refuza participarea ofertanţilor pentru niciuna dintre discipline”, subliniază MEN.
Conform sursei citate, dintre cele 108 discipline s-au depus oferte de manuale pentru un număr de 25 de discipline (la Pregătire sportivă practică pentru două loturi – atletism şi fotbal).
Conform calendarului, versiunile digitale ale manualelor aprobate vor fi încărcate pe platforma manuale.edu.ro, iar în perioada 7-11 august, unităţile de învăţământ vor selecta titlurile ce vor face obiectul contractelor cu editurile furnizoare.
”Prin urmare, Ministerul Educaţiei va încheia contracte cu editurile în funcţie de opţiunile cadrelor didactice exprimate în raport cu oferta existentă”, se mai arată în comunicatul MEN.
Precizările MEN vin după ce ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a anunţat pe Facebook că elevii de clasa a V-a vor avea manual şi la Educaţie fizică, fiind deja aprobate manuale pentru această disciplină.
”Da, elevii din clasa a 5-a vor avea manual şi la disciplina educaţie fizică”, a scris Pop pe pagina sa de Facebook.
El precizează că în 7 august va fi finalizată licitaţia pentru manualele la care s-au depus contestaţii.
”Trist este faptul că editurile nu au depus oferte pentru toate disciplinele. Caut soluţii şi pentru aceste situaţii”, adaugă ministrul Educaţiei.
Comentariile la postarea lui Liviu Pop sunt critice, cei care îi scriu cerându-i soluţii pentru a uşura ghiozdanele copiilor, pentru săli de sport, pentru ca elevii să facă mai multă mişcare, nu să înveţe teorie.