„Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului precizează că la sesiunea specială de bacalaureat se pot prezenta nu doar participanţii la olimpiade sportive şi pe discipline, ci şi participanţii la concursurile internaţionale sau elevii care se află în loturi de pregătire pentru competiţiile internaţionale în perioada rezervată sesiunii normale a examenului de bacalaureat (11 iunie – 6 iulie). Ca atare, printre cei care şi-au manifestat intenţia de a participa la sesiunea specială s-au aflat mai mult de 108 competitori, cât susţine preşedintele COSR că s-ar afla în lotul olimpic, respectiv 928, dintre care s-au înscris 880 şi s-au prezentat 877, toţi absolvenţi ai promoţiei 2012. Subliniem că 47 dintre aceştia sunt competitori la concursuri pe discipline de învăţământ, restul fiind la cele sportive”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, vineri, de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).
Potrivit reprezentanţilor ministerului, conform procedurilor în vigoare, listele cu participanţii la competiţiile sportive care optează să susţină bacalaureatul în sesiunea specială sunt avizate şi asumate integral de către federaţiile sportive naţionale. Drept urmare, întreaga responsabilitate pentru corectitudinea datelor aparţine federaţiilor sportive, subliniază MECTS.
Ministerul Educaţiei mai precizează că a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret (ANST), printr-o adresă trimisă în ianuarie 2012, ca toate federaţiile să transmită instituţiei listele cu potenţialii participanţi la sesiunea specială. Documentul a fost postat pe site-ul ministerului în aprilie 2012 şi este disponibil la adresa http://www.edu.ro/index.php/liste_nom_cent_cat/c133/.
Subiectele pentru sesiunea specială de bacalaureat sunt de dificultate medie şi au fost întocmite începând cu luna octombrie 2011, fiind finalizate şi autorizate în luna aprilie 2012 de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, mai spun cei de la MECTS.
Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) a solicitat ANST şi Ministerului Educaţiei demararea unei investigaţii, după ce la sesiunea specială organizată pentru olimpici au participat peste 900 de candidaţi, deşi la Centrele Naţionale Olimpice pentru Pregătirea juniorilor activează doar 108 sportivi cu vârsta de bacalaureat.
Potrivit unui comunicat al COSR, remis vineri MEDIAFAX, forul prezidat de Octavian Morariu se arată neplăcut impresionat de promovabilitatea extrem de scăzută şi surprins de numărul mare de candidaţi.
„COSR a solicitat ANST şi MECTS să demareze o investigaţie serioasă vizavi de modul în care au fost realizate înscrierile sportivilor de performanţă pentru sesiunea specială de bacalaureat din acest an, neplăcut impresionat de promovabilitatea extrem de scăzută şi surprins de numărul mare de candidaţi. Conducerea COSR a atras atenţia asupra disproporţiei evidente, în Centrele Naţionale Olimpice pentru Pregătirea Juniorilor activând 108 sportivi cu vârsta de bacalaureat, iar numărul de candidaţi la această sesiune specială a fost 900. COSR a solicitat oficial lista cu elevii – sportivi care au dat examenul de bacalaureat în sesiunea specială din acest an, criteriile care i-au recomandat pe fiecare în parte, şi persoanele implicate în selecţie”, se arată în comunicatul COSR.
De asemenea, forul olimpic a mai atras atenţia asupra faptului că nu a fost niciodată informat despre perioada în care au loc astfel de sesiuni, şi nici consultat la stabilirea criteriilor de selecţie.
Promovabilitatea la sesiunea bacalaureatului pentru participanţii la olimpiade şi competiţii internaţionale, care s-a organizat în Bacău, este, potrivit ultimei centralizări, de 34,2%, înainte de soluţionarea contestaţiilor, a declarat joi seară, pentru MEDIAFAX, Stelian Fedorca, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.
Din totalul celor 880 de candidaţi înscrişi, la examen s-au prezentat 877, iar 300 dintre ei au fost declaraţi admişi, potrivit lui Fedorca.
Secretarul de stat a mai precizat că 106 candidaţi au reuşit să promoveze probele de examen, însă nu au obţinut media 6,00, necesară pentru a trece examenul.
Din examen au fost eliminaţi 25 de candidaţi, care au fost prinşi având asupra lor fiţuici sau telefoane mobile.