„Există un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Legii Educaţiei Naţionale care prevede transferul şi detaşarea cadrelor didactice. Astfel, nu vor exista cadre didactice debutante care vor preda la clasele pregătitoare. De asemenea, a fost acreditat programul pentru formarea continuă pentru cadrele didactice ce vor preda la clasele pregătitoare, realizat de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei”, se arată într-un comunicat dat marţi de Ministerul Educaţiei.
Ministerul propune, de asemenea, un set de măsuri pentru ca activitatea şcolară să se desfăşoare în două schimburi şi pentru crearea unor reglementări care să permită includerea unui număr suplimentar de elevi la clasele pregătitoare (maximum unul, două locuri), în cazuri excepţionale, în beneficiul elevilor.
Referitor la materialele didactice pentru clasa pregătitoare, reprezentanţii ministerului spun că soluţia „se află pe agenda Guvernului”.
Ministerul reaminteşte, în acelaşi comunicat, că în ceea ce priveşte mobilierul pentru clasele pregătitoare, sarcina achiziţionării acestuia va reveni şcolilor.
„Şcolile vor alege modalitatea adecvată de achiziţie, evitându-se astfel riscul ca mobilierul să nu fie la dispoziţia elevilor la începerea anului şcolar. Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a întreprins toate demersurile pentru ca mobilierul destinat clasei pregătitoare să respecte toate standardele de conformitate, siguranţă şi funcţionalitate raportat la cerinţele europene pentru copiii de 6-7 ani”, se arată în comunicat.
Numărul copiilor înscrişi în clasa pregătitoare şi clasa I pentru anul şcolar următor, 127.665 şi respectiv 171.885, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei, este aproape identic cu cel al preşcolarilor care au fost recenzaţi.
În vederea înscrierii în învăţământul primar, au fost recenzaţi 298.825 de copii, dintre care 127.492 pentru clasa pregătitoare şi 171.333 pentru clasa I, potrivit datelor prezentate agenţiei MEDIAFAX de reprezentanţii Ministerului Educaţiei.