Potrivit datelor de vineri, peste 4.300 de clădiri sunt încadrate în risc II, III şi IV, 619 fiind în Bucureşti. 45 de clădiri sunt încadrate în risc seismic I, reprezentând 1% din totalul clădirilor cu risc.
”Începând de astăzi, 24 februarie, Ministerul Educaţiei va face cunoscută, prin afişare pe site-ul instituţiei, situaţia clădirilor aşa cum reiese din actualizările operate la nivelul unităţilor de învăţământ în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR). Lista cuprinzând încadrarea / neîncadrarea clădirilor într-o clasă de risc seismic va fi publicată în fiecare zi de vineri, cu datele actualizate în cursul săptămânii”, a transmis, vineri, Ministerul Educaţiei.
Instituţia precizează că lista cuprinde informaţiile introduse la nivelul instituţiilor / unităţilor de învăţământ preuniversitar privind starea tuturor clădirilor, fie că acestea sunt în conservare /în uz / cu activitate didactică relocată / în reabilitare / consolidare.
De asemenea, lista cuprinde informaţii privind toate clădirile aparţinând instituţiilor şi unităţilor de învăţământ preuniversitar, indiferent de destinaţie.
”Precizăm că menţiunea Altă destinaţie face referire la clădiri care pot fi ateliere/magazii/anexe etc, neîncadrându-se în categoriile săli de clasă / laboratoare, cămin, cantină, grupuri sanitare, sală de sport”, a mai transmis Ministerul Educaţiei.
Instituţia precizează că documentul publicat în data de 21 februarie 2023 s-a bazat pe informaţiile introduse în SIIIR la acel moment şi a inclus doar clădirile în uz încadrate în RS1 şi care necesită intervenţie rapidă.
Citeşte şi: Alocaţii 2023. Sume mai mari pe cardurile copiilor. Totul despre dosarul de alocaţie
”Eventualele diferenţe se datorează actualizărilor ulterioare operate în SIIIR. Facem, totodată, un apel la autorităţile publice locale, în calitate de administratori ai clădirilor, să pună la dispoziţia unităţilor de învăţământ, acolo unde există, actele oficiale care atestă o situaţie distinctă faţă de informaţiile din SIIIR, pentru corecta informare atât a comunităţii educaţionale, cât şi a opiniei publice”, a mai transmis ministerul.
”Am transparentizat complet situaţia privind încadrarea în clase de risc seismic a clădirilor aparţinând instituţiilor şi unităţilor de învăţământ preuniversitar din România! Contăm pe sprijinul autorităţilor publice locale să ofere unităţilor de învăţământ (acolo unde există) toate actele oficiale care arată alte informaţii decât cele existente în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR)”, a scris pe Facebook, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, potrivit News.ro.
Aceasta afirmă că se vor depune toate eforturile, alături de Guvern, astfel încât să fie sprijinit procesul de punere în siguranţă a clădirilor educaţionale.
Potrivit unui grafic postat pe contul ministrului Educaţiei, 1% dintre clădiri sunt încadrate la risc seismic I, 16% în risc seismic II, 65% în risc seismic III şi 18% în risc seismic IV.
Potrivit datelor transmise de către Ministerul Educaţiei, 4.348 de clădiri din circuitul educaţional din întreaga ţară sunt încadrate la risc seismic II, III sau IV, 619 fiind doar în Bucureşti.
În clasa de risc seismic II sunt încadrate 701 clădiri, în risc seismic – III – 2.839 de clădiri şi în risc seismic IV – 808 clădiri.
De asemenea, 45 de clădiri sunt încadrate în risc seismic 1, potrivit autorităţilor consolodarea acestora fiind o prioritate.
Liceul Teoretic Bilingv Miguel Cervantes Bucureşti
Liceul Teoretic Nicolae Iorga
Grădiniţa “101 dalmaţieni” – două clădiri
Liceul Tehnologic de Metrologie “Traian Vuia” – două clădiri
Şcoala gimnazială Avram Iancu
Şcoala gimnazială 308
Şcoala gimnazială – 96
Colegiul Tehnic de Poştă şi Telecomunicaţii Gherghe Airinei – două clădiri.
În ţară, clădirile în clasa de risc seismic I sunt:
Şcoala sanitară postliceală Carol Davila Piteşti
Grădiniţa cu program normal Ferăstrău – Ferestrău – Oituz
Şcoala gimnazială Filipeni
Grădiniţa cu program normal Poiana Sărată
Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila
Liceul de Arte “Haricleea Darclee” Brăila
Grădiniţa cu program normal Lacu Sărat
Şcoala gimnazială Victoria
Şcoala gimnazială sat Aliceni, comuna Poşta Câlnău
Şcoala gimnazială Boldu
Liceul Tehnologic din comuna Ruşeţu
Şcoala gimnazială Bucovăţ – două clădiri
Şcoala gimnazială Secu
Şcoala gimnazială nr.1 Adunaţii Copăceni
Şcoala gimnazială nr.2 Dărăşti Vlaşca
Casa Corpului Didactic Ilfov
Clubul Sportiv Şcolar Ilfov –două clădiri
Şcoala Internaţională “Clas” Ciofliceni – Snagov
Şcoala gimnazială nr. 3 Voluntari
Grădiniţa cu program normal “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
Colegiul Naţional Pedagogic Vasile Lupu Iaşi – două clădiri
Palatul Copiilor din Iaşi
Grădiniţa cu program normal nr. 20 Baia Mare
Şcoala gimnazială, comuna Dulceşti
Grădiniţa cu program normal Broşteni
Liceul Teoretic “Ioniţă Asan” – Caracal
Şcoala primară Dâmbu – oraşul Băicoi
Grădiniţa cu program normal Deleni
Şcoala gimnazială Greci
Grădiniţa cu program normal nr 2 Ivanov
Liceul Tehnologic, sat Puieşti
Din datele transmise de minister, 23 de astfel de clădiri sunt în mediul urban şi 22 în rural.