Ministerul Educaţiei şi inspectoratele şcolare vor putea solicita bani europeni pentru rechizite, din august

Ministerul Educației Naționale (MEN) și inspectoratele școlare județene vor putea solicita, din august, bani europeni pentru acordarea de rechizite școlare copiilor dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial, reiese dintr-un ghid publicat de autorități pe fonduri-ue.ro.
Iulian Tudor
24 iul. 2017, 08:27
Ministerul Educaţiei şi inspectoratele şcolare vor putea solicita bani europeni pentru rechizite, din august

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (AM POAD), din cadrul MDRAPFE, lansează în consultare publică Ghidul Solicitantului ‘Precaritate materială de bază: lipsa materialelor școlare’, pentru un proiect în valoare de 6,75 milioane euro prin care vor fi acordate rechizite școlare copiilor dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial, la începutul anului școlar 2017/2018. În cadrul apelului de proiecte aferent acestui ghid, care va fi deschis în sistemul informatic MySMIS2014 la începutul lunii august, solicitantul eligibil este Ministerul Educației Naționale, în parteneriat cu inspectoratele școlare din întreaga țară„, se arată în document.

Propunerile sau observațiile se pot transmite până la data de 4 august 2017.

Organizațiile partenere, respectiv inspectoratele școlare, vor organiza procedura de achiziție publică, conform prevederilor legale aplicabile. Procedura de achiziție se va organiza pentru furnizarea de materiale școlare, având transportul asigurat până la depozitele puse la dispoziție de către inspectorate„, menționează sursa citată.

Distribuirea către copii se va face la sediul grădinițelor și școlilor, care se vor asigura ca livrarea să nu pună destinatarul final „într-o situație de stigmatizare”. Pentru copiii preșcolari, rechizitele vor rămâne în grădiniță, urmând să fie folosite de aceștia pentru activitățile de la grupă.

Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014-2020 (POAD) are o alocare totală de peste 518 milioane euro și are în vedere reducerea sărăciei extreme prin distribuirea de alimente de bază (sub formă de pachete alimentare și mâncare preparată), de materialele școlare pentru copii, trusouri pentru nou-născuți, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte și produse de igienă către persoanele cele mai defavorizate.

Conform informațiilor din ghid, din datele Eurostat pentru 2012 rezultă că ponderile cele mai ridicate ale copiilor (0-17 ani) care trăiesc în sărăcie se află în România (52,2%).

România are o rată scăzută de frecvență școlară în ciclul primar și secundar. Neînscrierea la școală este de 1,5-2% în cazul copiilor de 8 ani și crește până la 5-6% în cazul copiilor de 10 ani. Principala cauză a abandonului școlar este cea economică. Ministerul Educației Naționale estimează că doar 32% dintre copiii de etnie romă sunt înscriși la grădiniță, față de media națională de 77%, lucru cauzat în mare parte de lipsa hainelor potrivite, precum și a rechizitelor și a gustării zilnice. În România, 19% din populația angajată trăiește sub pragul riscului de sărăcie, comparativ cu 9,1% în UE 28 (Eurostat). Acest tip de sărăcie depinde de numărul de copii, de existența unui singur părinte prost plătit sau a unui cuplu cu copii în care doar o persoana este angajată, de regulă pe un salariu mic„, menționează sursa citată.

Citeşte şi Premierul îi cere ministrului Educaţiei ca la începutul anului şcolar să nu mai fie probleme cu manualele

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cum se calculează, de fapt, numărul personal pentru 2025. La ce să te aștepți în următoarele luni, zodiile care intră în magia banilor
Capital.ro
Călin Georgescu, înlocuit. A căzut cortina, secretul s-a aflat: El recunoaște că e o amenințare
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Cum deschizi o sticlă de vin fără tirbușon. Metodele fac fuori pe net
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Românii datori la ANAF din cauza contului la bancă. Fiscul te obligă să plătești. Trebuie să dai și declarație
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI