Ministerul Energiei a virat în conturile Companiei Naţionale a Uraniului 13,1 milioane lei, a doua tranşă din ajutorul de salvare

Ministerul Energiei a anunţat vineri că a virat, în conturile Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), suma de 13,1 milioane de lei, reprezentând a doua tranşă din ajutorul de salvare aprobat de Guvern. Fondurile sunt destinate plăţii salariilor angajaţilor CNU, dar şi susţinerii cheltuielilor activităţii curente a companiei.
Romania TV
31 mart. 2017, 15:19
Ministerul Energiei a virat în conturile Companiei Naţionale a Uraniului 13,1 milioane lei, a doua tranşă din ajutorul de salvare

Şase membri ai Sindicatului Exploatare Preparare Uraniu din cadrul CNU au intrat, la mijlocul lunii martie, în greva foamei, la sediul Ministerului Energiei, pentru că angajaţii nu şi-au mai primit salariile de două luni şi jumătate, în timp ce alţi peste 700 de angajaţi ai CNU au oprit lucrul.

Deblocarea celei de a doua tranşe din ajutorul de salvare a fost aprobată inclusiv de către Comisia Europeană şi Consiliul Concurenţei, spun oficialii Ministerului Energiei.

„La preluarea mandatului am găsit CNU aproape de colaps. Ministerul Energiei se găsea în imposibilitatea eliberării celei de a doua tranşe din ajutorul de salvare în lipsa unei garanţii a companiei, aşa cum prevedea legea”, a declarat Toma Petcu, ministrul Energiei, în comunicat.

Pe de altă parte, comisia de la nivelul ministerului, special constituită în 2016 să gestioneze această situaţie, era extrem de întârziată în elaborarea documentaţiilor care să fundamenteze accesarea tranşei secunde din ajutorul de salvare, spune oficialul.

„Am urgentat, alături de specialiştii noştri, întregul proces pe toate palierele: în primul rând, am venit cu soluţia reevaluării stocurilor de octoxid de uraniu, pe care am parcurs-o într-un timp foarte scurt şi care s-a constituit drept garanţie pentru cele 13,1 milioane de lei virate în conturile CNU”, adaugă el.

În paralel, comisia de la nivelul ministerului a analizat şi modul în care au fost cheltuite fondurile aferente primei tranşe, de 47,2 milioane de lei.

„În mod normal, această activitate ar fi trebuit realizată de comisie la finalul fiecărei luni din momentul în care prima tranşă a ajuns în conturile CNU”, a declarat Toma Petcu.

Guvernul a aprobat anul trecut acordarea unui ajutor de salvare către CNU în valoare totală de 62 de milioane de lei, în două tranşe şi pentru o perioadă de şase luni. Prima tranşă, de 47,2 milioane de lei, a fost acordată încă din 2016.

„Suntem conştienţi că eliberarea celei de a doua tranşe nu va putea suţine revitalizarea totală a CNU. Vream să vedem care sunt cauzele reale ale situaţiei companiei pentru a putea promova un plan de dezvoltare pe termen lung a CNU. De aceea, Corpul de Control al prim-ministului va analiza evenimentele care au dus la situaţia dificilă de astăzi a companiei”, mai spune Toma Petcu.

De altfel, ministrul Energiei a declarat recent. într-un interviu acordat News.ro, că a făcut o analiză foarte serioasă privind Compania Naţională a Uraniului, unde „problemele sunt destul de delicate”, spune el.

„Am solicitat primului ministru ca, prin corpul de control, să verifice ce s-a întâmplat în 2015 la nivelul societăţii Nuclearelectrica, atunci când s-a reziliat contractul cu CNU (contractul de furnizare de materie primă, de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu, n.r.) pe nişte motive care au fost invocate de Curtea de Conturi”, a spus Petcu.

Ulterior, au avut loc trei licitaţii, din care la două au participat şi CNU, dar nu a reuşit să obţină niciun contract, a punctat Petcu.

„Deci trebuie să vedem foarte serios ce s-a întâmplat acolo, pentru că dacă riscăm să scoatem dintr-un circuit integrat producţia de energie din sursă nucleară atunci riscăm să ieşim de pe piaţa nucleară şi să devenim captivi în alte zone”, a spus ministrul pentru News.ro.

Compania Naţională a Uraniului se confruntă cu grave probleme financiare, din cauză că, începând din 2011, nu a mai beneficiat de subvenţii. În plus, în urmă cu mai bine de un an, societatea şi-a pierdut singurul client, care era Nuclearelectrica.

Un alt factor care a cauzat situaţia dezastruoasă în care CNU se află este blocarea proiectului privind demararea exploatării la perimetrul de uraniu de la Tulgheş-Grinţieş, judeţul Neamţ.

La începutul lunii octombrie, Guvernul a aprobat un ajutor de salvare pentru CNU în limita sumei de 62 milioane de lei, pentru o perioadă de şase luni. Pe 5 noiembrie, societatea a intrat în posesia primei tranşe din împrumut, în valoare de 47,2 milioane de lei.

CNU a fost înfiinţată în 1997 şi are în administrare resursele minerale de uraniu din România. Compania Naţională a Uraniului este singurul furnizor din România de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu (UO2), care constituie materia primă pentru fabricarea combustibililui nuclear necesar funcţionării centralei de la Cernavodă.

DailyBusiness
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 ar putea fi ANULAT! Se pune sub semnul întrebării validitatea votului
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce avere nesimțită are Elena Lasconi: „Săraca“ se scaldă în bani!
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft de joi, 28 noiembrie, trei produse Cămara Noastră pe care mulți români și le doresc. Sunt la ofertă și se vor vinde imediat
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Ce a hotărât Curtea de Apel București
Playtech.ro
Cum arată Lavinia Pîrva după ce a slăbit 9 kilograme în doar o lună. Transformarea e radicală
DailyBusiness
Parlamentul European decide soarta bugetului UE 2025 și a noii Comisii Europene!
Adevarul
O femeie și-a ascuns copilul de restul familiei, timp de 3 ani, într-un sertar. De ce a luat această decizie
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Cumpărăturile online, schimbare revoluționară. Aplicația care ne va face viața mai ușoară
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Salariul minim brut crește de la 1 ianuarie 2025! Câți bani în plus vor primi angajații începând cu anul viitor
Cancan.ro
Care este numele real al Elenei Lasconi? Puțini sunt cei care știu ce scrie în buletinul ei
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Au fost interzise! Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum
StirileBZI
Se interzice accesul la TikTok! Cine a luat decizia
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
substantial.ro
Dezbatere electorală la Digi24 înaintea alegerilor parlamentare din 1 decembrie
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
De la „100 de ani de singurătate” la „Squid Game”: cele mai tari seriale de urmărit în decembrie