Ministerul Energiei: Am transmis Consiliului Concurenţei semnalele privind posibile înţelegeri între producătorii de energie

Ministerul Energiei a anunţat joi că a transmis Consiliului Concurenţei semnalele primite din piaţă privind posibile înţelegeri neconcurenţiale între producătorii de energie din România, pentru a fi analizate de către autoritatea compententă. Anunţul vine după ce preţul energiei electrice tranzacţionate pe piaţa spot (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a OPCOM a crescut joi de două-trei ori.
Iulian Tudor
03 aug. 2017, 17:18
Ministerul Energiei: Am transmis Consiliului Concurenţei semnalele privind posibile înţelegeri între producătorii de energie

Energia electrică pe bursă a crescut joi de aproape trei ori faţă de 3 august 2016. Preţul energiei cu livrare vineri, 4 august, ajunge la 570 lei/MWh.

Cu toate astea, debitul Dunării la intrarea în ţară era la acelaşi nivel de anul trecut, când preţul energiei era mult mai mic. 

”Ca urmare a situaţiei pe care România o înregistrează pe bursa de energie electrică, unde preţurile au atins un nivel ridicat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, Ministerul Energiei a dispus o serie de măsuri. Astfel, în acest context, ministrul Energiei, Toma Petcu, a avut o serie de întâlniri şi discuţii cu conducerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Ca urmare a acestora, ANRE s-a angajat să realizeze o analiză a situaţiei şi să propună eventuale metode de intervenţie în piaţă”, arată ministerul, într-un comunicat citat de News.ro.

Oficialii subliniază că, potrivit legii, Ministerul Energiei poate răspunde într-un asemenea context doar dacă autorităţile responsabile de monitorizarea pieţei fac sesizări şi propuneri în acest sens.

Totodată, Ministerul Energiei anunţă că va începe o analiză privind cauzele producţiei scăzute din hidrocentrale, aportul energiei hidro în asigurarea consumului României fiind în această perioadă mai mic decât în mod obişnuit.

”Analiza îşi propune să verifice dacă producţia Hidroelectrica este afectată de debitele reduse ale râurilor interioare sau este cauzată de o exploatare defectuoasă a hidroagregatelor. Precizăm că Ministerul Energiei a cerut în mod constant în toată această perioadă informări privind evoluţia pieţei de energie electrică de la autorităţile care au responsabilităţi de monitorizare şi supraveghere a acesteia”, mai informează comunicatul.

Reprezentanţii Ministerului Energiei spun că, din datele furnizate, se configurează o serie de factori locali şi regionali care explică situaţia actuală. Între aceştia, creşterea consumului de electricitate pe fondul codurilor de caniculă. În prezent, necesarul de consum este de 7.500 – 8.000 MW, cu peste 1.000 de MW mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Un alt factor a fost preţul similar în regiune.

”România funcţionează pe o piaţă europeană, având bursa de energie cuplată cu alte pieţe. În acest context, preţurile energiei pe bursă sunt influenţate de cele de pe pieţele cu care România este cuplată”, arată sursa citată.

În plus, pe fondul producţiei mai scăzute din hidrocentrale şi a creşterii consumului, România şi-a asigurat necesarul de electricitate cu o contribuţie consistentă în sistem a producătorilor pe cărbune şi gaze, ale căror costuri de producţie sunt mai ridicate.

De asemenea, aportul în sistem al energiei eoliene a fost infim.

”Cu câteva excepţii, în cursul lunii iulie energia electrică produsă de centralele eoliene din România a fost nesemnificativă. Precizăm că, în urmă cu o săptămână, când producţia de energie eoliană era semnificativ mai mare, preţul energiei pe bursă a scăzut drastic”, se subliniază în comunicat.

Mai mult, contractele de achiziţie de energie ale distribuitorilor au expirat, iar în acest context, distribuitorii şi-au asigurat necesarul de energie de pe OPCOM, contribuind la creşterea cererii.

Ministerul Energiei mai punctează că această creştere a fost determinată şi de lipsa investiţiilor în modernizări, retehnologizări şi a punerii în funcţiune de noi capacităţi de producere a energiei electrice.

„În acest sens aducem în discuţie exemplul reactoarelor centralei nucleareletrice de la Cernavodă care s-au oprit neprogramat de mai multe ori în perioada de vară, fapt ce a obligat la găsirea de soluţii alternative pentru asigurarea consumului”, mai afirmă oficialii Ministerului Energiei.

Însă dincolo de consumurile mari de energie înregistrate în această perioadă, România este în continuare exportator net de energie. Nivelul exporturilor din primul semestru au fost cu circa 70% mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut.

”Totodată, precizăm că România are capacitatea să-şi asigure fără probleme consumul intern din producţie proprie. Nu în ultimul rând, reamintim că ţara noastră şi-a asumat liberalizarea totală a preţului energiei, acesta fiind primul an în care piaţa este complet liberalizată”, adaugă aceştia.

Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM ajunge pe 4 august, în intervalele 12 şi 13 (între orele 11.00 şi 13.00) la un nivel record de 570 lei/MWh.Preţurile la energie sunt, în prezent, de aproape trei ori mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Preţul mediu este, în 4 august, de 445,47 lei/MWh, potrivit OPCOM. Cantitatea tranzacţionată este de aproape 59.000 MWh.

DailyBusiness
Lidia Fecioru, remediul natural pentru a preveni răcelile și probleme digestive. Nu mai arunca cojile de la portocale și mandarine
Spynews
El este Sergiu, tânărul de 23 de ani care a murit în accidentul tragic din Alba. Șoferul ar fi presimțit că își pierde viața | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Marin a spus adevărul despre intervențiile estetice: „Este un subiect tabu!”
Fanatik.ro
Cum să adormi repede și să ai un somn odihnitor. Ce este musai să ai în dormitor
Capital.ro
Victorie imensă pentru Călin Georgescu. A venit verdictul astăzi, 27 ianuarie
Playtech.ro
Peștele considerat cel mai toxic din lume, consumat și de români: Bogat în Omega-3 și alți nutrienți, dar o problemă numită...
DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Adevarul
Istoria clanului Remmo, cea mai temută organizație criminală din Germania. Legătura cu furtul tezaurului dacic din Olanda
wowbiz.ro
Violeta Bănică, declarație ȘOC despre mama sa, în direct: „În ultimul timp e foarte obraznică. Te rog frumos să te oprești”
Spynews
Dana Roba, declarații șocante despre fetițele ei, „Nu voi accepta niciodată să-l viziteze pe tatăl lor, care a vrut să mă omoare!”
Spynews
De ce nu o acceptă Narcisa pe noua iubită a lui Alberto Guță! Ar fi intrat în datorii pentru el: ”Am cheltuit tot”
Evz.ro
Alertă! Coca-Cola dispare din magazine. Conține un produs periculos
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Laura Vicol, adevărul despre idila cu Leo de la Strehaia! Avocata a dat cărțile pe față: „Ne iubim”
Cancan.ro
Ce umilințe a trăit Alina Sorescu alături de Alexandru Ciucu! Ce îi făcea: „Șantaj emoțional, dispreț față de…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Marele actor a murit. Toată țara îl plânge. Nu va fi uitat niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
stirilekanald.ro
Alin Stratan, găsit mort! Șocanta descoperire a paralizat România
substantial.ro
Temperaturile ridicate ar putea duce la creșterea mortalității cu 50% în Europa până la sfârșitul secolului
MediaFlux
Horoscopul lunii Februarie 2025. Zodiile cărora le surâde, din plin, norocul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un tezaur românesc furat după spargerea unui zid