Ministerul Energiei: Securitatea în aprovizionarea cu gaze naturale, obiectivul primordial al României

Secretarul de Stat în Ministerul Energiei, Aristotel Jude, a declarat miercuri, că analizele referitoare la elaborarea strategiei energetice naționale relevă faptul că unul dintre obiectivele primordiale ale României în sectorul gazelor naturale este securitatea în aprovizionarea cu gaze naturale.
Iulian Tudor
20 iul. 2016, 15:55
Ministerul Energiei: Securitatea în aprovizionarea cu gaze naturale, obiectivul primordial al României

Secretarul de Stat în Ministerul Energiei, Aristotel Jude, a arătat că noua instalație de comprimare și uscare a gazelor naturale realizată de Romgaz la Sărmășel, în urma unei investiții de peste 238 milioane de lei, se înscrie din punct de vedere tehnic în obiectivul strategic național și european ‘Securitate în aprovizionare cu gaze naturale’, potrivit Agerpres.

‘Industria gazelor naturale și inclusiv activitatea de înmagazinare gaze naturale traversează un moment, aș putea spune, crucial. A discuta despre acest obiectiv nu face altceva decât a evidenția faptul că inclusiv ceea ce se realizează acum prin analizele referitoare la elaborarea strategiei energetice naționale vor releva faptul că unul dintre obiectivele primordiale ale României în sectorul gazelor naturale este securitatea cu aprovizionare gaze naturale. Această securitate nu poate fi realizată, din perspectiva noastră, fără activitate de înmagazinare. Chiar dacă am spus că subdomeniile sectorului de gaze naturale intră în concurență, în fapt, fiecare subdomeniu al activității și pieței de gaze naturale asigură, în mod complementar și esențial, atingerea acestui obiectiv de securitate în aprovizionarea cu gaze naturale. Fără activitate de înmagazinare, fără a acoperi vârfurile de consum nu putem avea continuitate în alimentarea cu gaze naturale’, a arătat Aristotel Jude.

Secretarul de stat a susținut că înmagazinarea gazelor naturale este importantă și din perspectiva sistemului național de transport și a ceea ce se va realiza ca modernizare și dezvoltare a sistemului național de transport.

‘Și să nu uităm să vorbim aici, cu subiect și predicat, cel mai important proiect al sistemului național de transport, proiectul BRUA (Bulgaria — Romania — Ungaria — Austria, n.r.). Aceste capacități de înmagazinare nu vor asigura decât, pe lângă securitate în aprovizionare și continuitate în alimentarea clienților finali, nu va face altceva decât va asigura și securitatea sistemului de transport gaze naturale la momentele necesare. Fără a avea asigurate inclusiv capacități de înmagazinare, securitatea sistemului de transport poate fi, la un moment dat, în funcție de piață și de condițiile tehnice, afectată’, a susținut Jude.

Acesta a mai spus că înmagazinarea gazelor naturale, pe lângă valențele sale economice și comerciale are, cu predilecție, rolul de a asigura securitate în aprovizionare, adăugând că, fără înmagazinare, producția de gaze naturale ar fi afectată pentru că ar trebui să preia sezonalitatea consumului.

‘A prelua direct din producția de gaze naturale sezonalitatea consumului poate afecta, din perspective tehnice, producția de gaze naturale și continuitatea acestei producții. Din acest motiv cred că, pe lângă tot ceea ce s-a reliefat în discursurile cu ocazia prezentării stației de comprimare (de la Sărmășel, n.r.), sunt suficiente argumente să spunem că nu există echivoc în a accepta faptul că activitatea de înmagazinare are viitor. Însă acest viitor trebuie să devină prezent, la un moment dat (…) Este foarte important să arătăm faptul că Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar sau minoritar la întreprinderi din sectorul gazelor naturale, va adopta cele mai bune decizii, în conformitate cu principiile guvernanței corporative în interiorul Adunărilor Generale ale Acționarilor, în ceea ce privește orice propuneri de investiții care asigură maximizarea rentabilității și care contribuie, alături de rentabilitățile dovedite din punct de vedere tehnic și economic, la sustenabilitatea pieței gazelor naturale și mai apoi la atingerea acestui obiectiv, securitate în aprovizionarea cu gaze naturale’, a susținut secretarul de stat.

În privința politicilor publice pe care Ministerul Energiei le adoptă cu rol de inițiative legislative, Aristotel Jude a arătat că un interes primordial este asigurarea unui cadru legislativ care să genereze un mecanism care să conducă la un model de piață eficient și în deplină concordanță cu standardele și cu reglementările comunitare.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Tunelul în care niciun om nu va mai putea intra. 100.000 de ani este interzis accesul acolo. Unde se află și cum arată, de fapt
Capital.ro
Interzis pentru cei care au telefoane mobile. Te arestează imediat. Se dă lege
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Înlocuitorul natural pentru Ozempic. Descoperirea ce aduce fericire pentru mulți
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor i-a făcut pe toți românii să râdă: Nimic nu va mai fi la fel acum
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Datele persoanele ale sportivilor israelieni pentru Jocurile Olimpice Paris 2024 divulgate pe reţele sociale
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!