Noua Declarație Unică ar reprezenta un pas semnificativ înainte în digitalizarea procesului de raportare fiscală, fiind precompletată și având calcule automatizate, bazate pe datele extrase din diverse module și baze de date ale ANAF, precum e-Factură, e-TVA și e-Transport. Această schimbare elimină mecanismul de estimare a veniturilor, care era anterior parte integrantă a Declarației Unice.
„Am avut o întâlnire cu mediul de afaceri referitor la Declarația Unică Inteligentă. Nu am avut o definitivare a terminologiei, dar așa intenționăm să îi dăm denumirea, Digitală sau Inteligentă. Aduce o serie de noutăți. Înlocuiește Declarația Unică actuală și, înainte de toate, se elimină estimatul, adică nu mai depui o declarație cu estimatul pentru următoarea perioadă”, a explicat ministrul Boloș, într-un interviu pentru Profit.ro.
Noua Declarație va beneficia de interoperabilitate completă cu bazele de date ale ANAF, ceea ce va permite precompletarea automată a datelor privind cheltuielile și veniturile, bazându-se pe informațiile disponibile în sistemul e-Factură. De asemenea, contribuabilii vor avea posibilitatea să modifice aceste date, dar numai cu justificările de rigoare.
În ceea ce privește mecanismul de credit fiscal, ministrul a menționat că acesta va fi disponibil doar pentru persoanele care optează să se înscrie în acest sistem. Pentru acestea, ANAF va genera automat o secțiune a Declarației care va include doar informațiile despre cheltuielile efectuate și pentru care a fost solicitat înscrierea Numărului de Identificare Digitală (NID), un alias pentru CNP, pe factură sau bonul fiscal.
„Declarația Unică Digitală va fi operațională începând cu veniturile aferente anului 2025, ceea ce înseamnă că undeva în mai 2026 vom vedea aceste declarații în uz. În 2025 vrem să avem o tranziție, cu eliminarea estimatului, în favoarea PFA-urilor”, a mai precizat ministrul.
Un alt aspect important menționat de ministru este faptul că sistemul de credit fiscal are ca scop principal încurajarea populației să solicite bonuri sau facturi pentru bunurile și serviciile achiziționate, în vederea reducerii economiei subterane. La finalul anului, contribuabilii înscriși în acest sistem vor avea dreptul la restituirea unui procentaj din valoarea achizițiilor efectuate în domenii cu risc, selectate de către ANAF și Ministerul Finanțelor.
Citeşte şi: Ministrul Energiei, veste bună pentru facturile românilor