Ministerul Finanţelor: Cererea anuală depăşeşte oferta de locuinţe noi cu 250.000 de unităţi

Ministerul Finanţelor aduce ca argumente în favoarea continuării programului guvernamental Prima Casă, cel puţin până în 2021, dar cu stimularea construcţiei de case noi, faptul că prognozele oficiale arată un deficit de 250.000 de locuinţe noi în fiecare an, ca diferenţă între cerere şi ofertă, şi că în prezent România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană după calitatea locuirii.
Filip Stan
17 nov. 2016, 10:52
Ministerul Finanţelor: Cererea anuală depăşeşte oferta de locuinţe noi cu 250.000 de unităţi

Ministerul Finanţelor a propus, într-un document înaintat guvernului, modificarea programului Prima Casă, astfel încât, în următorii cinci ani, garanţia de stat va rămâne 50% doar pentru creditele pentru locuinţe mai noi de cinci ani sau consolidate în ultimii cinci ani, în timp ce garanţia se va reduce la 40% la creditele pentru locuinţe vechi.

„Comisia Naţională de Prognoză estimează că pe termen mediu decalajul dintre „modificarea anuală a familiilor” şi oferta de locuinţe noi nu se va modifica semnificativ. Se apreciază că aproximativ 300 mii familii îşi vor modifica anual structura (căsătorii, divorţ, copii), ceea ce va face ca acestea să solicite o modificare a spaţiului locativ prin achiziţionarea de locuinţe”, se arată în documentul ministerului.

În 2015, în România s-au construit 46.984 locuinţe noi, cu mult sub nivelul cererii şi sub nivelul maxim post-comunist, de peste 67.000 de locuinţe, atins în 2008.

Din această cauză, din numărul total de locuinţe din România, de 8,88 milioane, doar 454.000 sunt construite de la finalul anului 2010 încoace, în timp ce în jur de 5 milioane de locuinţe au fost construite între 1960 şi 1990, cele mai multe în blocuri cu confirt scăzut şi care au nevoie de reparaţii.

„Concluzia este că 90% din clădiriile rezidenţiale sunt vechi şi au nevoie de modernizări sau reabilitări”, arată documentul.

România se confruntă cu o calitate slabă a locuinţelor actuale, multe din ele având o suprafaţă medie foarte mică, şi cu o supraaglomerare a locuinţelor din marile oraşe.

În acelaşi timp, în localităţile care se confruntă cu o depopulare accelerată, multe dintre locuinţe sunt abandonate. La nivel naţional, 16% dintre locuinţe sunt nelocuite, arată documentul.

În consecinţă, ministerul propune menţinerea condiţiei conform căreia toate locuinţele care se achiziţionează prin programul Prima Casă trebuie să se încadreze în una dintre clasele A, B sau C de eficienţă energetică.

Ministerul Finanţelor propune un plafon anual de garanţii de stat pentru programul Prima Casă de 2 miliarde lei pentru primii doi ani acoperiţi de strategie (2017-2018) şi 1,5 miliarde lei pentru ultimii trei ani (2019-2021), astfel încât să crească predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate.

La un nivel al garanţiei de stat de 50%, valoarea totală a creditelor ce pot fi acordate prin Prima Casă este dublă faţă de plafonul de garanţii, adică 4 miliarde lei în primii doi ani şi 3 miliarde lei în ultimii trei ani.

Ministerul susţine că măsura este propusă în urma consultării cu consumatorii de credite şi cu băncile.

Citeşte şi Vicepremierul Dîncu: Programul „Prima Casă” va continua. Avansul ar putea să dispară pentru unele familii

 

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Cel mai norocos ritual pentru fiecare semn zodiacal
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la vot în timp real
substantial.ro
Drone neidentificate observate deasupra bazelor aeriene din Marea Britanie
MediaFlux
LOVITURĂ PENTRU ROMÂNI! FACTURILE LA ENERGIE EXPLODEAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy