Ministerul Finanţelor: Economia României va creşte cu 4,6% şi 5,3% în următorii doi ani, iar numărul de angajaţi se va majora. Cum arată strategia fiscal-bugetară pentru 2022-2024

Economia românească va creşte în următorii doi ani cu procente de 4,6% în 2022 şi 5,3% în 2023, urmând ca avansul să încetinească în 2024 când este prevăzută o majorare a Produsului Intern Brut de 5%, estimează Ministerul Finanţelor (MF) în "Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2022-2024".
Daniel Spătaru
19 dec. 2021, 09:24
Ministerul Finanţelor: Economia României va creşte cu 4,6% şi 5,3% în următorii doi ani, iar numărul de angajaţi se va majora. Cum arată strategia fiscal-bugetară pentru 2022-2024

„Pentru perioada 2022-2024 s-a avut în vedere o creştere economică sustenabilă, bazată pe investiţii, pentru formarea brută de capital fix estimându-se evoluţii net superioare consumului final. Conform prognozei de toamnă 2021, pentru anul 2022, se estimează o creştere economică de 4,6%. Pentru perioada 2022 – 2024, ritmul mediu anual de creştere al produsului intern brut este prevăzut la 5% în termeni reali”, se menţionează în documentul publicat pe site-ul Ministerul Finanţelor.

Planificarea bugetară pe anul 2022 şi estimările pe perioada 2022-2024 stabilesc deficitul bugetar ESA în anul 2022 la 6,24% din PIB, urmând ca acesta să ajungă în anul 2024 la 2,90% din PIB, respectiv o reducere de 3,34 puncte procentuale faţă de anul 2022, încadrându-se la sfârşitul orizontului de prognoză (anul 2024) în prevederile regulamentelor europene, respectiv 2,90% din PIB în anul 2024. În 2023 este estimat un deficit ESA de 4,4% din PIB.

Citeşte şi Ministrul Finanţelor recunoaşte: „Dacă PSD nu intra la guvernare nu se dădea niciun leu în plus nici la pensii, nici la salarii”. Bugetul pe 2022 va ajunge luni în Parlament

Potrivit strategiei, pe partea cererii, formarea brută de capital fix va reprezenta principalul factor al creşterii economice, cu un ritm anual de 9,9%, scenariul luând în calcul impactul absorbţiei atât a fondurilor alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), cât şi a celor din cadrul financiar multianual.

Exporturile şi importurile de bunuri şi servicii vor înregistra ritmuri de creştere, în termeni reali, cu o medie anuală de 5,7%, respectiv 7,1%, exportul net având efect negativ asupra creşterii economice, dar care se va diminua treptat, se menţionează în strategie.

Citeşte şi Ministrul Finanţelor anunţă majorarea pragului pentru TVA de 5% pentru apartamente de la 450.000 de lei la 140.000 de euro

Numărul mediu de salariaţi se va majora în perioada 2022-2024, în medie cu 2,4% anual, iar rata şomajului înregistrat la sfârşitul anului se va diminua, ajungând la 2,6% la finalul anului 2024.

În intervalul 2022-2024 se estimează că exporturile de bunuri se vor majora în medie cu 7,6%, în timp ce importurile de bunuri vor avea o dinamică superioară, respectiv 8,2%. Creşterea mai accentuată a importurilor de bunuri se datorează unei majorări mai accelerate a achiziţiilor de bunuri intermediare, în corelare cu evoluţia aşteptată a producţiei industriale şi accelerarea activităţii de construcţii. Un trend similar este estimat şi în cazul importurilor de bunuri de capital, investiţiile necesitând în special achiziţii de pe pieţele externe. În ceea ce priveşte bunurile de consum şi acestea sunt estimate în uşoară creştere, pe fondul temperării cererii de consum a gospodăriilor„, se arată în document.

Potrivit MF, nivelul deficitului de cont curent va avea o medie 16,6 miliarde de euro, în intervalul 2022-2024, ponderea în PIB urmând să fie de 5,5%, în ultimul an al orizontului de prognoză.

Pentru anul 2022, în urma tendinţelor de creştere a preţurilor produselor energetice şi a multor materii prime de la nivel global, se estimează că inflaţia îşi va continua trendul ascendent, rata medie anuală indicând o creştere de 6,5%, în timp ce la sfârşitul anului, se aşteaptă ca preţurile de consum să atingă un nivel de 4,7%. În lipsa altor şocuri, tendinţa inflaţiei este de atenuare, ajungând la finele anului 2024 la un prag de 2,7%, respectiv 2,9% ca medie anuală.

Potrivit sursei citate, previziunile au luat în calcul atât ani agricoli normali, cât şi o stabilizare a preţurilor energiei electrice, gaze naturale, petrol şi a altor materii prime de la nivel global. Totodată, a fost luată în considerare şi o uşoară depreciere în termeni nominali a monedei naţionale, în raport cu moneda europeană.

Conform prognozei de toamnă se estimează pentru anul 2021 un avans economic cu 7%, o valoare nominală a produsului intern brut de 1.190,3 miliarde de lei şi un deflator 5,4%. Prognoza de toamnă 2021 a Comisiei Europene estimează, pentru 2021, o valoare nominală a produsului intern brut de 1.173,5 miliarde lei în condiţiile unei creşteri economice de 7,0% şi a unui deflator PIB de 3,9%.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Mineralul care menține sănătatea creierului. Se include ușor în dieta oamenilor și te ajută să scapi de durerea de cap
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Simona Gherghe nu s-a putut abţine, după înmormântarea lui Andrei Perneș! Incredibil ce le-a spus concurenţilor despre...
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Ouă ochiuri. Tehnica simplă prin care gălbenușul rămâne întreg
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Parlamentarii propun evaluarea cunoștințelor teoretice ale funcționarilor publici
MediaFlux
IMPOZITE mai MARI! Schimbare pentru români
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania