Emisiunea de obligaţiuni pe 5 ani în dolari este scadenţă în 27 februarie 2027, iar cea pe 10 ani în 27 martie 2032, potrivit Bloomberg. Intermediarii emisiunilor de bonduri sunt Citi, Erste, HSBC, ING, JP Morgan şi Societe Generale.
Investitorii în noile bonduri vor putea să preschimbe cu noile titluri obligaţiuni anterioare scadente în februarie 2022, august 2023 şi ianuarie 2024.
Potrivit unui document publicat săptămâna trecută de Ministerul de Finanţe, România trebuie să împrumute în acest an 145 miliarde lei de pe piaţa internă şi externă pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriilor anterioare, având în vedere nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 5,84% din PIB (aproximativ 77 mld. lei) precum şi de volumul datoriei de refinanţat în anul 2022, în sumă de cca 68,4 mld. Lei.
Finanţele estimează că deficitul bugetar se va finanţa în proporţie de circa 30% din surse interne şi de 70% din surse externe, scrie Mediafax.
Împrumuturile de pe pieţele externe sunt estimate la aproximativ 14 mld. euro în 2022, inclusiv prin emiterea de euroobligaţiuni inclusiv prin plasamente private, într-un volum de cca 10 mld. euro, şi realizarea de operaţiuni de răscumpărare anticipată şi preschimbare parţială a unor serii de euroobligaţiuni existente în scopul administrării vârfurilor de plată din anii 2023-2024 .
De asemenea, statul va obţine fonduri de pe pieţele externe prin disponibilizarea sumelor de cca 3,7 mld. euro de către CE în cadrul Facilităţii de Redresare şi Rezilienţă şi prin trageri din împrumuturi contractate de la instituţii financiare internaţionale estimate la cca 400 mil.euro.
Prin împrumuturile externe, Ministerul Finanţelor are în vedere reducerea riscului de refinanţare prin extinderea duratei medii rămase a portofoliului de titluri de stat, în condiţii avantajoase de cost, precum şi consolidarea rezervei financiare în valută existentă la dispoziţia Trezoreriei Statului şi diversificarea bazei investiţionale.