Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică proiectul prin care reglementează soluția temporară de prelungire până la data de 30 septembrie 2024 a perioadei de aplicare a HG, privind stabilirea tarifelor de primă maxime și a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin acidente de vehicule și tramvaie, potrivit unui comunicat de presă.
Ministerul Finanțelor a anunțat că prețurile RCA vor rămâne plafonate pentru încă trei luni, până la data de 30 septembrie 2024. Această măsură este motivată de un dezechilibru dintre cererea și oferta de pe piața RCA, care ar putea duce la creșterea prețurilor, în cazul în care s-ar renunța la înghețarea prețurilor după data de 30 iunie.
Mai mult, Ministerul Finanțelor susține că proiectul ASF reglementează soluția temporară de prelungire până la data de 30 septembrie 2024 a perioadei de aplicare a GH nr 1326/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime și a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie.
Actul normativ stabilește și următoarele:
Tarifele de primă maxime au fost stabilite la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de fiecare asigurator RCA la data de 23 februarie 2023, care pot fi ajustate cu un procent de maximum 6,8% șiu sunt valabile pentru o perioadă de încă trei luni de la data intrării în vigoare a proiectului de act normativ.
Citește și: Cât de periculoase sunt mașinile la mâna a doua cu numere roșii. Nu sunt verificate și pot circula fără ITP
Calculul despăgubirii are un tarif care nu poate depăși costul mediu practicat de reprezentanțele rent-a-car ce oferă servicii de închiriere de autoturisme fără conducător auto și se acordă numai în situația în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.
Mai mult, „În cazul vehiculelor care nu se mai repară şi se încadrează în situaţia de daună totală economică, despăgubirile de mai sus acoperă perioada cuprinsă între data constatării avariilor şi data înaintării ofertei de despăgubire, cu respectarea termenelor prevăzute de Legea nr.132/2017, cu modificările şi completările ulterioare. În acest caz, valoarea despăgubirii reprezentând acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat nu poate depăşi 25% din valoarea de piaţă a vehiculului avariat”, se arată în comunicat.