Ministerul a revizuit strategia de administrare a datoriei publice pentru perioada 2017-2019, pentru ca aceasta să fie în concordanţă cu indicatorii prevăzuţi în strategia fiscal-bugetară pe termen mediu.
„Pentru creşterea accesibilităţii persoanelor fizice la cumpărarea titlurilor de stat, se va introduce Programul Tezaur, prin intermediul căruia populaţia va putea subscrie certificate de trezorerie la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, şi se va continua Programul FIDELIS de emisiuni de titluri de stat pentru populaţie prin intermediul pieţei bursiere”, a precizat ministerul, conform News.ro.
Ca şi în strategiile precedente, Finanţele susţin, ca obiective generale, că doresc creşterea lichidităţii pieţei interne a titlurilor de stat, limitarea riscurilor asociate portofoliului datoriei publice şi sigurarea necesarului de finanţare în condiţii de minimizare a costurilor pe termen mediu şi lung.
Ministerul a dezvăluit, în comunicatul transmis presei, şi valoarea la zi a buffer-ului constituit la Trezorerie.
„În prezent, rezerva în valută este de circa 6,3 miliarde euro şi este pusă la dispoziţia Trezoreriei Statului în scop prudenţial, pentru a limita riscul de refinanţare”, arată comunicatul.
Ultimele date publicate de Ministerul Finanţelor arătau că buffer-ul, sau rezerva în valută din Trezorerie, era la finalul lunii mai 2016 de 5,9 miliarde euro, ceea ce înseamnă că valoarea sa a crescut cu circa 400 milioane euro în ultimul an.
În 30 martie, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a afirmat, la finalul şedinţei Executivului, că buffer-ul Trezoreriei este peste nivelul necesar, iar soldul din Trezorerie este la un nivel „fără precedent”.