Ministerul Finanţelor şi-a plătit datoria către fraţii Micula, dar are de recuperat de la aceştia 380 milioane de lei

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) susţine că a achitat integral suma pe care o datora oamenilor de afaceri Ioan şi Viorel Micula, proprietarii European Food, însă trebuie să recupereze de la aceştia şi un grup de firme ale celor doi fraţi circa 380 de milioane lei, la cererea Comsiei Europene.
Filip Stan
29 feb. 2016, 13:11
Ministerul Finanţelor şi-a plătit datoria către fraţii Micula, dar are de recuperat de la aceştia 380 milioane de lei

Ministerul Finanţelor Publice a luat act de hotărârea Curţii de Arbitraj Internaţional de pe lângă Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID) în dosarul Micula. Din punct de vedere juridic, decizia nu schimbă cu nimic demersurile efectuate de statul român până la această dată. De altfel, încă din 9 martie 2015, Ministerul Finanţelor Publice a executat integral hotărârea arbitrală, fără ca acest lucru să presupună renunţarea la cererea de anulare. Suma a fost achitată prin mecanismul de plată instituit de Parlamentul României, prin lege„, se arată într-un punct de vedere transmis de Ministerul Finanţelor.

România va suporta costurile procedurii, dar nu şi cheltuielile de reprezentare juridică a părţilor şi alte cheltuieli efectuate de acestea în legătură cu dosarul arbitral.

În acelaşi timp, ministerul trebuie să pună în aplicare decizia Comisiei Europene de recuperare a sumei, se arată în punctul de vedere transmis de Finanţe.

„Altfel, România riscă declanşarea procedurii de infringement. Punerea în executarea a Deciziei Comisiei Europene de recuperare din 30 martie 2015 a fost demarată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. În prezent, România mai are de recuperat aproximativ 380.000.000 de lei de la Ioan şi Viorel Micula şi de la alte 8 societăţi identificate în cuprinsul Deciziei Comisiei Europene”, potrivit comunicatului.

Fraţii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii European Food, au câştigat definitiv procesul intentat statului român la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială, şi trebuie să primească despăgubiri de peste 200 de milioane de euro, a declarat, sâmbătă, omul de afaceri Ioan Micula.

Tribunalului arbitral de la Washington a decis, în data de 11 decembrie 2013, acordarea de despăgubiri reclamanţilor, în valoare de 376,43 milioane de lei plus dobândă, echivalent a aproximativ 84,50 milioane euro plus dobândă.

Din calculele efectuate la nivelul Ministerului Finanţelor Publice, la data de 11 decembrie 2013, România datora reclamanţilor suma totală de 791,88 milioane de lei, echivalent a aproximativ 178 milioane euro.

„Suma este foarte mare, din cauza dobânzilor care s-au acumulat în ultimii doi ani. Sunt peste două sute şi ceva de milioane de euro. În fiecare zi în care nu se plăteşte se adună câteva zeci de mii de euro”, a afirmat Ioan Micula.

Statul trebuie să respecte decizia ICSID, iar în caz contrar avocaţii au primit dispoziţii să recupereze banii îndreptându-se împotriva activelor deţinute de stat în ţările care sunt parte a ICSID, a spus el. Potrivit site-ului ICSID, numărul statelor contractante şi semnatare este în prezent de 160.

România a formulat, în aprilie 2014, o cerere de anulare a hotărârii arbitrale pronunţate în acest dosar, asupra căreia Comitetul ad-hoc investit cu soluţionarea acesteia s-a pronunţat în această lună, în sensul respingerii anulării.

Ministerul Finanţelor Publice a executat integral hotărârea arbitrală, fără ca acest lucru să presupună renunţarea la cererea de anulare, încă din data de 9 martie 2015, prin compensarea obligaţiilor fiscale ale societăţii European Food, executări silite realizate în România de un executor judecătoresc şi plata, prin consemnare, a sumei rămase de plată într-un cont deschis pe numele celor cinci reclamanţi până la finalizarea investigaţiei în domeniul ajutorului de stat a Comisiei Europene şi pronunţarea unei decizii, potrivit MFP.

„Cele cinci persoane fizice şi juridice refuză, însă, să recunoască faptul că hotărârea arbitrală a fost executată integral şi au iniţiat, colectiv sau în nume propriu, o serie de litigii interne şi internaţionale având ca prim scop recunoaşterea hotărârii arbitrale, conform procedurilor din diferitele jurisdicţii, şi, ulterior, demararea procedurilor de executare silită a bunurilor deţinute de România în acele jurisdicţii”, se arată în comunicatul Finanţelor.

În afara procedurilor de recunoaştere şi/sau executare demarate în România, astfel de proceduri au mai fost iniţiate şi în alte state semnatare ale Convenţiei pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, notează MFP.

Comisia Europeană a informat autorităţile române, la 31 ianuarie 2014, că orice plată de despăgubiri ar constitui un nou ajutor de stat şi trebuie comunicată Comisiei. În februarie 2014, autorităţile române au informat CE că au plătit parţial despăgubirea prin compensarea daunelor cu taxele datorate de unul dintre reclamanţi, respectiv European Food SA. Suma compensată este în valoare de 337,492 milioane lei (76 milioane euro). România a solicitat atunci clarificări Comisiei despre posibilitatea de a plăti diferenţa unei persoane fizice (fraţilor Micula sau oricărei alte persoane fizice desemnate).

În urma informaţiilor suplimentare solicitate României, în martie 2014, CE a avertizat la 1 aprilie că ar putea emite un ordin de suspendare a plăţii despăgubirilor, pentru a se asigura că nu vor fi acordate noi ajutoare de stat. Comisia a informat România, în 26 mai 2014, că a decis emiterea ordinului de suspendare, obligând România să suspende orice acţiune care ar putea duce la plata restului depăgubirilor, întrucât ar reprezenta ajutor ilegal de stat, până la o decizie finală a compatibilităţii acelui ajutor de stat cu piaţa internă.

În urma unei investigaţii amănunţite, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că suma plătită de România celor doi investitori suedezi drept despăgubire ca urmare a anulării unei scheme de ajutor pentru investiţii încalcă normele UE privind ajutoarele de stat. Beneficiarii trebuie să ramburseze toate sumele deja primite, care sunt echivalente cu cele acordate în cadrul schemei de ajutoare care a fost anulată.

Tot în cazul despăgubirilor cerute de cei doi oameni de afaceri, Curtea Constituţională a decis, la mijlocul lunii decembrie, în favoarea statului român în disputa cu fraţii Micula, urmând ca în urma deciziei Ministerul Finanţelor să nu fie nevoit să să le mai plătească încă o dată suma de 376 milioane lei şi dobânda aferentă, aşa cum a dispus tribunalul ICSID, cu sediul la Washington, hotărârea fiind definitivă.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Românii ar putea călători fără vize în SUA, începând de anul viitor! Ce presupune campania „Calificăm România”, lansată de Guvern
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Studiu recent: Mercur ar putea avea un strat gros de diamante la adâncimi considerabile
MediaFlux
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'