Potrivit surselor citate, acest cont va fi gratuit neexistând comisioane. În perioada octombrie-decembrie 2017 acest mecanism va fi opțional, iar de la 1 ianuarie 2018, obligatoriu.
Băncile vor deschide și ele conturi automat, dar dacă nu vor fi folosite timp de 90 de zile acestea vor fi închise.
Pe de altă parte, pentru contul de TVA în valută operatorii economici vor trebui să lucreze cu băncile care vor percepe aceleași comisioane ca la actualele conturi.
Impactul privind plata defalcată a TVA va aduce la buget 6 miliarde de lei pentru perioada 2018-2020, respectiv câte două miliarde de lei anual. De asemenea, reprezentanții instituției au mai arătat că la nivelul ANAF există studii de impact cu privire la această măsură, scrie Agerpres.
Gabriel Biriș, membru în Consiliul de Coordonare a Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), declara marți într-o conferință de presă că nimeni nu are de câștigat din plata defalcată a TVA, susținând totodată că o astfel de măsură „nu face decât rău, iar aventurierul care a făcut această propunere trebuie să dispară din zona publică”.
„Nici măcar băncile nu vor acest cont de TVA, pentru că și costurile lor sunt uriașe, ca să-și adapteze sistemele informatice, să-și facă proceduri de control. Sunt costuri. Nu e free money, nu sunt bani gratis pentru bănci. Nimeni nu are de câștigat, nici măcar statul, pentru că statul blochează niște bani ai contribuabilului, nu în contul lui. Îi blochează într-un cont la bancă pe care banca nici nu poate să-l folosească. O astfel de măsură nu face decât să ne facă rău”, a spus Biriș.
Acesta este de părere că cel care a venit cu această idee trebuie să dispară din zona publică.
„Cine a făcut, de unde a plecat această măsură, trebuie să dispară din zona publică pentru că face rău întregii țări. Sunt aventurieri care ce fac? Se gândesc ei așa, noaptea, la niște legi și a doua zi de dimineață ni le aruncă pe tavă. Avem cazul uzual cu factură emisă cu plata în 60 de zile. 25 a lunii viitoare, evident va fi tot timpul mai devreme de 60 de zile. Pe 25 a lunii următoare noi trebuie să ne căutăm prin conturi, prin buzunare, să plătim TVA. Noi plătim. Ne vine TVA, care e al nostru, că l-am plătit, în contul de TVA, și noi ce trebuie să facem? Să ne ducem la ANAF, Fiscul, tot pe banii noștri, să se apuce să controleze facturile să vadă că avem dreptul să ne retragem banii noștri din contul nostru, ăla blocat, ca să ce?”, a adăugat oficialul AOAR.