În referatului de aprobare, MJ notează că actualizarea valorii financiare a normelor de hrană ale persoanelor private de libertate se face periodic, pe baza indicilor preţurilor de consum, dacă rezultă diferenţe de peste 5% faţă de luna în care s-a stabilit ultima valoare.
„Până în prezent nu a mai existat o actualizare a valorilor financiare ale normelor de hrană, subsecventă stabilirii acestora prin (…) Ordinul ministrului justiţiei nr. 3146/C/2018 pentru aprobarea valorilor financiare ale normelor de hrană ale persoanelor private de libertate”, se precizează în document.
MJ arată că, potrivit datelor statistice furnizate de către Institutul Naţional de Statistică, indicele preţurilor de consum pentru produsele alimentar (IPC Mărfuri alimentare) pentru perioada septembrie 2018 – mai 2019 este de 105,66%.
„Având în vedere diferenţa procentuală de peste 5% (respectiv, 5,66%), precum şi dispoziţiile articolului 51 alineatul (2) din Ordonanţa Guvernului 26/1994, cu modificările şi completările ulterioare, este necesară actualizarea valorilor financiare ale normelor de hrană ale persoanelor private de libertate”, se menţionează în referat.
Ministerul Justiţiei precizează că impactul financiar asupra bugetului general consolidat va fi în acest an de 1.108.000 de lei, iar pentru următorii patru ani de câte 2.198.000 de lei.