Guvernul Orban se reuneşte vineri într-o şedinţă la Palatul Victoria, de la ora 20.
Pe ordinea de zi figurează şi Memorandumul cu tema: ”Evaluarea cadrului legal cu privire la organizarea şi funcţionarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi propuneri”.
VEZI AICI PROPUNEREA MINISTERULUI JUSTITIEI
Potrivit documentului, ”poziţia Ministerului Justiţiei în raporturile cu autorităţile şi instituţiile publice, respectiv cu instituţiile Uniunii Europene sau internaţionale pe această temă să fie în sensul susţinerii soluţiei desfiinţării SIIJ”.
Anterior, Memorandumul, care a fost discutat şi în şedinţa de Guvern din 6 decembrie, prevedea şi posibilitatea regândirii modului în care funcţionează Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.
Premierul Ludovic Orban declara în urmă cu o săptămână că Secţia Specială va fi desfiinţată, atunci când se va găsi cea mai bună soluţie constituţională.
„Secţia specială cu siguranţă va fi desfiinţată. Face parte din recomandărle din Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Atunci când vom găsi cea mai bună soluţie constituţională pentru a rezolva acest lucru”, a declarat Orban, la Digi 24.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, în 10 decembrie, Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) nu mai poate rămâne în forma actuală, atât din cauza vulnerabilităţilor de construcţie, cât şi din cauza contraperformanţei înregistrare de la înfiinţarea ei, printre care puţine rechizitorii care au vizat corupţia şi retragerea unor apeluri care au vizat foşti politicieni de vârf.
Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a anunţat că a centralizat parţial voturile magistraţilor din adunările generale, iar rezultatele de până acum arată că că 83.14% dintre magistraţi s-au pronunţat pentru desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, 8.71% pentru menţinerea ei şi 8.14% pentru amendarea normelor care reglementează activitatea.