Ministerul Justiţiei începe procedura de selecţie a candidaţilor pentru funcţia de judecător la Tribunalul Uniunii Europene

Ministerul Justiţiei a publicat vineri anunţul privind selecţia candidaţilor în numele României pentru funcţia de judecător la Tribunalul Uniunii Europene, în contextul punerii în aplicare a celei de a treia etape a reformei Tribunalului, fiind este necesar să se completeze nouă posturi suplimentare de judecători începând cu 1 septembrie 2019. 
Romania TV
10 aug. 2018, 13:23
Ministerul Justiţiei începe procedura de selecţie a candidaţilor pentru funcţia de judecător la Tribunalul Uniunii Europene

Candidaturile pot fi depuse până în 24 august, iar interviurile cu comisia de evaluare prezidată de ministrul Justiţiei vor avea loc în perioada Interviul va fi organizat în perioada 11 – 12 septembrie.

România se numără printre cele nouă state membre chemate să desemneze un judecător suplimentar la Tribunalul UE, iar cei nouă judecători vor fi numiţi începând cu 1 septembrie 2019. În ceea ce priveşte numirea celor nouă judecători suplimentari, mandatele a patru dintre cei nouă judecători suplimentari (inclusiv mandatul judecătorului român) care urmează să fie numiţi începând cu 1 septembrie 2019 încetează la 31 august 2022 (mandat scurt de 3 ani).

Ministerul Justiţiei precizează că statele membre sunt invitate să îşi transmită propunerile pentru posturile vacante cât mai curând posibil şi, în orice caz, înainte de 1 octombrie 2018. Condiţiile şi modalitatea de numire a judecătorilor la Tribunal sunt prevăzute de Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) şi de dispoziţiile corespunzătoare din Statutul CJUE, iar potrivit acestora judecătorii Tribunalului sunt numiţi de comun acord de către guvernele statelor membre, pentru o perioadă de şase ani. La fiecare trei ani are loc o înlocuire parţială. Membrii care şi-au încheiat mandatul pot fi numiţi din nou.

În 24 iulie, Guvernul a aprobat, prin memorandum, procedura pentru desemnarea candidatului României pentru funcţia de judecător la Tribunalul Uniunii Europene, iar conform acesteia poate fi desemnată candidat al României pentru funcţia de judecător la Tribunal persoana care oferă depline garanţii de independenţă şi care are capacitatea cerută pentru exercitarea unor înalte funcţii jurisdicţionale. De asemenea, judecătorii Tribunalului nu pot exercita nicio funcţie politică sau administrativă. Aceştia nu pot exercita nicio activitate profesionistă, remunerată sau nu, în afara cazului în care Consiliul UE, hotărând cu majoritate simplă, acordă o derogare cu titlu excepţional. 

Potrivit Ministerului Justiţiei, candidaturile pot fi depuse până în 24 august inclusiv, la sediul ministerului, în format hârtie şi electronic (CD), prin poştă sau servicii de curierat, sau la adresa de email [email protected], cu confirmare de primire. 

Dosarul de candidatură trebuie să conţină: un curriculum vitae, model european; copii certificate ale diplomelor privind absolvirea cursurilor de licenţă sau echivalente, cu profil juridic, la o universitate din România sau diplomă pentru studii superioare în profilul juridic la o universitate din străinătate; copii certificate ale altor diplome atestând cursurile absolvite sau titlurile ştiinţifice; documente care să ateste, dacă este cazul, îndeplinirea condiţiilor pentru ocuparea unor înalte funcţii jurisdicţionale (decizii de definitivare într-o funcţie juridică/condiţii de vechime echivalente); copii certificate ale documentelor ce atestă cunoştinţele de limbă străină, în cazul în care candidaţii posedă asemenea documente; declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte lipsa antecedentelor penale, a altor cauze care îl împiedică să exercite în mod efectiv funcţia de judecător la Tribunal, precum şi a faptului că nu a fost agent sau colaborator al organelor de securitate ca poliţie politică şi nu este lucrător operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator al serviciilor de informaţii; orice alte documente care atestă îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate. 

Dosarele depuse vor fi analizate de Comisia de selecţie, iar lista candidaţilor care vor susţine interviul va fi publicată pe site-ul Ministerului Justitiei, Ministerului Afacerilor Externe şi al Consiliului Superior al Magistraturii. Candidaţii ale căror dosare au fost selectate vor fi notificaţi individual, pentru susţinerea unui interviu în faţa Comisiei de selecţie, prezidată de ministrul justiţiei.

Interviul va fi organizat în perioada 11 – 12 septembrie 2018, la sediul Ministerului Justiţiei. Interviul va avea loc în limba română, însă vor fi adresate şi întrebări în limba franceză/engleză. Cunoaşterea oricăror alte limbi oficiale ale UE poate constitui un avantaj. 

Ministerul Justiţiei precizează că evaluarea candidaţilor se realizează în funcţie de următoarele criterii : calificarea juridică a candidatului; experienţa profesională; capacitatea de a exercita funcţii judiciare; competenţele lingvistice; capacitatea de a lucra într-un mediu multicultural, care reflectă diferite sisteme juridice; lipsa oricărei îndoieli cu privire la independenţa, imparţialitatea, probitatea şi integritatea candidatului. La finalizarea audierilor, Comisia selectează candidatul care a obţinut cel mai mare punctaj, precum şi două propuneri de rezervă, în ordinea punctajului obţinut. 

Comisia de selecţie este formată din: ministrul justiţiei, ministrul afacerilor externe, un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, desemnat de Plenul acestuia la invitaţia ministrului justiţiei şi doi foşti judecători la instanţele europene.

Rezultatele procedurii de selecţie aprobate sunt publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei, al Ministerului Afacerilor Externe şi al Consiliului Superior al Magistraturii. 

Conform procedurii adoptate, propunerile Comisiei de selecţie sunt comunicate Executivului spre aprobare, iar acesta va transmite Consiliului UE numele candidatului României pentru funcţia de judecător al Tribunalului Uniunii Europene. Judecătorul român va fi numit de comun acord de către guvernele statelor membre.

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Locul unic descoperit recent în România. E spectaculos și are o lungime de 1.3 kilometri
Capital.ro
Cod Rutier 2024. NU mai treci de RAR. Rămâi fără plăcuțe de înmatriculare pe loc
Playtech.ro
Soția lui Ianis Hagi, în cea mai transparentă rochie! E mult prea FIERBINTE, a lăsat la vedere…
DailyBusiness
Se dau GRATIS 40.000 de euro de la Guvern! Vești bune pentru români!
Adevarul
Afacerea clandestină care i-a transformat pe securiști în milionari. „Mulți oameni și-au vândut casa pentru asta” INTERVIU
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
Rețetă delicioasă și rapidă. Creveți cu usturoi, ușor de pregătit
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Cum a apărut Gabriela Cristea pe plajă, la Mamaia. Criticată de fani după o postare a lui Tavi Clonda, vedetei TV nu-i pasă
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Cât plătesc turiștii pentru a mânca la o autoservire din Mamaia?
Capital.ro
Permis de conducere anulat. Șoferii nu-l mai primesc automat înapoi. Te lasă pieton pe viață
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Dărâmat de durere, bunicul băiețelului omorât în accidentul din Pantelimon cere dreptate "A băgat în pământ un suflet nevinovat"
substantial.ro
Cele mai violente revolte din Regatul Unit în ultimii zece ani continuă
MediaFlux
PENSIA după 30 DE ANI de MUNCĂ! Se dau în PLUS SUTE de LEI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?