Ministerul Justiţiei: Judecătorii şi procurorii aleşi membri ai CSM ar putea continua să judece sau să facă anchete

Procurorii şi judecătorii care vor face parte din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ar putea să continue să judece sau să facă anchete, potrivit unui proiect de modificare şi completare a legilor justiţiei lansat în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei.
Iulian Tudor
10 oct. 2016, 14:47
Ministerul Justiţiei: Judecătorii şi procurorii aleşi membri ai CSM ar putea continua să judece sau să facă anchete

Potrivit proiectului de modificare a legii privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) „preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii nu exercită activitatea de judecător sau procuror. Judecătorii şi procurorii aleşi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii continuă să desfăşoare activitatea de judecător, respectiv de procuror sau, după caz, să exercite funcţiile de conducere la instanţe sau parchete. Prevederile prezentului articol nu se aplică membrilor Consiliului Superior al Magistraturii aflaţi în funcţie la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

„Ca membru CSM, vă spun că este imposibil să ai două activităţi simultan: una în CSM (care presupune activitate în grupuri de lucru, şedinţă disciplinară, sedinţă de secţie, sedinţă de Plen, delegaţii naţionale şi internaţionale) şi una la instanţă (care presupune consultarea dosarelor, a legislaţiei, intrarea în sala de judecată, motivarea hotărârilor). Tocmai de aceea, vechiul sistem, când era posibil acest lucru din punct de vedere legal, a fost criticat mai întâi în rapoartele de ţară din anii 2005-2007 şi apoi, când membrii fostului CSM au refuzat să renunţe voluntar la activitatea judiciară, a fost criticat în Rapoartele MCV din anii 2007-2009”, a declarat, pentru Mediafax, Cristi Danileţ, judecător CSM.

Un al magistrat care candidează pentru un loc în CSM susţine că iniţiativa este una bună întrucât cei care fac parte din Consiliu rămân conectaţi la realităţile sistemului judiciar.

„Dincolo de momentul nepotrivit situat la sfârşitul unui CSM controversat şi al unui ministru al Justiţiei extrem de contestat, pe bună dreptate, dincolo de alte propuneri cel puţin discutabile, dacă nu criticabile, din proiectul supus dezbaterii publice, propunerea vizând caracterul nepermanent al activităţii de membru al Consiliului, luată singular, mi se pare binevenită. Astfel, membrul CSM rămâne conectat la realităţile sistemului, chiar în interiorul lui, nu devine străin de realităţile judiciare, ci dimpotrivă este în mijlocul lor. În acest mod, membrul CSM se situează în mijlocul colegilor pe care îi reprezintă şi înţelege mai bine sistemul a cărui independenţă o garantează. Ruptura membrilor CSM de sistemul judiciar s-a datorat şi înlăturării, în anul 2005, a unei atari posibilităţi, existente iniţial în cuprinsul Legii 317/2004”, a declarat judecătorul Bogdan Mateescu pentru Mediafax.

O altă propunere menţionată în proiect se referă la numirile în funcţiile de conducere de la nivelul parchetelor. În documentul supus dezbaterii publice este redată varianta CSM, potrivit căruia Consiliul ar trebui să-i propună preşedintelui şefii de parchete, şi varianta Ministerului Justiţiei, care prevede ca procedura să rămâna ca cea în vigoare, iar ministrul să fie cel care face propunerile. Potrivit documentului, mandatele şefilor de parchete ar fi de patru ani şi nu de trei, ca în prezent.

Proiectul este în dezbatere publică până la data de 11 noiembrie.

Spynews
Idei de city-break în minivacanța de Sfânta Maria. Ce prețuri au biletele de avion în luna august
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cele 4 zodii pentru care viața se îmbunătățește până la Sfânta Maria. Doar belșug și lucruri minunate le așteaptă
Capital.ro
Îți blochează masina la ITP! Sunt reverificate de inspectorii RAR
Playtech.ro
Nadia Comăneci, în doliu. Durere mare pentru fosta gimnastă
DailyBusiness
FĂRĂ TELEFOANE MOBILE în acest loc! E LEGE!
Adevarul
O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”
Spynews
Zodii norocoase în dragoste în toamna 2024. Nativii care au șanse mari să primească o cerere în căsătorie
Spynews
Cum arată și cu ce se ocupă Hamude Kilani, la 7 ani de când a participat la Insula Iubirii. Fanii au fost surprinși să-l vadă așa
Evz.ro
E marele coșmar al șoferilor. Greșeala care aduce mari sancțiuni
Ego.ro
Fotografie rară cu fiicele Danei Budeanu. Cât de mult au crescut gemenele creatoarei de modă, sunt studente în Marea Britanie
Prosport.ro
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi a postat imaginile controversate pe internet
wowbiz.ro
Florin Piersic, apariție șoc! Cum a ajuns să arate? Problemele de sănătate l-au transformat complet
Cancan.ro
Nadia Comăneci, în doliu! A făcut anunțul în urmă cu puțin timp: 'Odihnește-te în pace!'
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Doliu în familia Nadiei Comăneci! Celebra gimnastă a transmis un mesaj dureros în mediul online
Capital.ro
Intră direct în conturile românilor. Se dau banii înapoi: Sumă trebuie rambursată de urgență
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
stirilekanald.ro
De ce s-a sinucis jandarmul de 24 de ani din Timișoara! Acum s-a aflat adevăratul motiv
substantial.ro
Inaugurarea primei maternități publice construite în ultimii 50 de ani în Timișoara
MediaFlux
ÎNCEPE distribuirea deciziilor CU PENSIILE RECALCULATE. Ce TREBUIE să facă pensionarii
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!