Ministerul Justiţiei: Misiunea de evaluare MCV – discuţii despre codurile penale şi civile şi modificarea legilor Justiţiei

Şase întâlniri au avut loc la Ministerul Justiţiei cu reprezentanţii Comisiei Europene în cadrul misiunii de evaluare MCV, discuţiile vizând, în principal, codurile penale şi civile şi modificarea legilor justiţiei.
Romania TV
27 iun. 2018, 16:24
Ministerul Justiţiei: Misiunea de evaluare MCV - discuţii despre codurile penale şi civile şi modificarea legilor Justiţiei

În cadrul primei reuniuni s-a discutat despre recomandările 3 şi 4 din Raportul MCV, tematica vizând Codul penal şi Codul de procedură penală, potrivit unui comunicat MJ, citat de Agerpres.

„Accentul a fost plasat pe demersurile de modificare a acestor reglementări şi pe procesul legislativ în ansamblul său, fiind subliniate atât aspecte privind transparenţa şi consultările ce au avut loc, cât şi principalele consecinţe ale modificărilor discutate asupra activităţii organelor judiciare”, arată sursa citată.

De asemenea, reprezentanţii MJ au discutat cu cei ai CE despre recomandarea 1 din Raportul MCV, respectiv despre un sistem ‘robust şi independent’ de numire a procurorilor de rang înalt.

„În acest context, conducerea Ministerului Justiţiei a prezentat stadiul legilor de modificare şi completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. A fost detaliată procedura legislativă, marcându-se faptul că procesul de modificare a acestor legi a început în anul 2015, cu implicarea Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiţiei, a tuturor actorilor relevanţi în acest proces. Ministrul Justiţiei a precizat faptul că CCR a admis unele obiecţii de neconstituţionalitate în legătură cu cele trei proiecte de lege şi că cea mai mare parte a obiecţiilor de neconstituţionalitate formulate au fost respinse. Totodată, membrii CSM ce au fost prezenţi la reuniune şi-au exprimat opiniile cu privire la criteriile de selecţie a procurorilor pe baza unor criterii clare şi transparente. De asemenea, Eugen Nicolicea a prezentat succint stadiul îndeplinirii recomandărilor ce revin Parlamentului României”, se precizează în comunicat.

O altă întâlnire a vizat recomandările 3 şi 6 din Raportul MCV, tematica fiind Codul civil şi Codul de procedură civilă, precum şi Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2015 – 2020.

În context, ministrul Tudorel Toader a arătat, cu privire la Codul de procedură civilă, că au fost identificate soluţii pentru instanţele unde nu existau spaţii pentru camerele de consiliu.

„În ceea ce priveşte recomandarea 6, a fost prezentată activitatea Consiliului de Management Strategic (COMS), a Comisiei de Monitorizare, precum şi a Grupului tehnic de lucru al COMS. De asemenea, ministrul Justiţiei a pus în discuţie posibilitatea ca, în momentul ridicării MCV, rolul Consiliului de Management Strategic să fie întărit cu atribuţii de observare şi monitorizare a evoluţiilor din sistemul judiciar”, arată MJ.

Totodată, în cadrul misiunii de evaluare MCV s-a discutat şi despre progresele înregistrate în cadrul Strategiei Naţionale Anticorupţie 2016 – 2020 şi despre proiectul derulat de Camera Americană de Comerţ din România (AMCHAM) împreună cu Ministerul Justiţiei privind consolidarea integrităţii în întreprinderile publice.

Discuţiile s-au axat şi pe recomandarea 5 din Raportul MCV, respectiv pe aspecte vizând executarea hotărârilor judecătoreşti şi aplicarea de către administraţia publică a hotărârilor pronunţate de instanţele judecătoreşti, inclusiv cu privire la instituirea unui mecanism pentru furnizarea unor statistici fiabile care să permită monitorizarea pe viitor.

Cu privire la sistemul ECRIS, a fost identificată o soluţie tehnică, iar în prezent se află în derulare o analiză de business privind adăugarea unor noi funcţionalităţi în această aplicaţie, precizează sursa citată.

„Prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a precizat faptul că, în ultimii ani, autorităţile române şi-au demonstrat angajamentul pentru respectarea statului de drept şi a independenţei justiţiei, în cadrul unui proces amplu de reformă care era necesar şi ale cărui rezultate au fost constatate şi de Comisia Europeană. De asemenea, ministrul Justiţiei a reiterat faptul că obiectivul MJ şi al programului de guvernare rămâne ridicarea MCV anterior preluării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Totodată, în cadrul întâlnirii, au fost clarificate o serie de aspecte pe care delegaţia Comisiei Europene le-a pus în discuţie cu privire la recomandările 1 şi 3”, se mai arată în comunicatul MJ.

Aceasta este cea de a doua misiune de evaluare din cadrul MCV din anul 2018, ea înscriindu-se în cadrul general de evaluare aferent mecanismului.

La întâlnirile de la MJ au participat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, secretarii de stat Marieta Safta şi Sebastian Costea, împreună cu o delegaţie a ministerului la nivel tehnic.

De asemenea, în funcţie de tematica fiecărei reuniuni, au participat reprezentanţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Senat, Camera Deputaţilor, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Delegaţia misiunii de evaluare a Comisiei Europene a fost condusă de şeful Unităţii Cetăţeni şi Securitate din cadrul Secretariatului General al CE, Julien Mousnier. Din delegaţie au făcut parte şi Jeanne De Jaegher şi Maria Arsene, din partea Secretariatului General al Comisiei, Ingo Weustenfeld din cadrul DG Just şi Irina Stefuriuc de la DG Home.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. Adio, dragă DOAMNĂ! Muzica ei va fi eternă
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
România blocată. După Valea Oltului, Autostrada A3 București Ploiești. Cât țin restricțiile
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Nu e iluzie optică! Ce și-a construit în balconul apartamentului acest bărbat din Cluj-Napoca
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Medicii au CONFIRMAT! Ce se intampla cu Joe Biden in aceste momente
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Studiu: Infecția cu SARS-CoV-2 și vaccinarea în timpul primului trimestru de sarcină nu cresc riscul de malformații congenitale
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'