„Ministerul Justiţiei organizează, în perioada următoare, un grup de lucru inter-instituţional, la care sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai tuturor profesiilor sistemului judiciar, societăţii civile şi mediului academic, în vederea elaborării unui proiect de lege pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, care să cuprindă şi să pună în aplicare deciziile Curţii Constituţionale pronunţate, până în prezent”, a transmis Ministerul Justiţiei luni seara.
În cursul zilei de luni au circulat informaţii contradictorii cu privire la proiectul legii de modificare a codurilor penale, care ar trebui să înlocuiască OUG abrogată duminică de Guvern, punând în acord textele de lege cu decizii ale Curţii Constituţionale şi cu directive europene.
Dimineaţa ministrul Justiţiei Florin Iordache a anunţat că proiectul va fi suspus dezbaterii publice în cursul zilei.
După aceea Ministerul Justiţiei a trimis un comunicat în care, deşi anunţa că nu este preocupat să elaboreze un proiect de modificare a codurilor penale, avea ataşat un document datat 7 februarie în care instituţia afirma : „În vederea elaborării proiectului de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, Ministerul Justiţiei va centraliza deciziile Curţii Constituţionale, precum şi punctele de vedere ce vor fi înaintate. După analiza acestora urmează ca proiectul de lege să fie pus în dezbatere publică”.
Ulterior, a revenit cu o erată în care atât în mailul transmis, cât şi în documentul ataşat acestuia se regăsea doar informaţia conform căreia ministerul „nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală” şi că în prezent centralizează deciziile pronunţate de Curtea Constituţională cu privire la aceste acte normative.
Cu toate acestea, CSM a anunţat că a primit, luni, de la Ministerul Justiţiei proiectul de lege pentru modificarea codurilor penale şi că urmează să stabilească data la care va fi luat în discuţie pentru avizare. Singura diferenţă dintre proiect şi OUG 13, abrogată duminică de Guvern, este că nu mai include pragul pagubei materiale de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu.
La Parlament, însă, ministrul Florin Iordache s-a adresat jurnaliştilor care alergau după el:”Proiectul privind Codurile nu va mai fi depus niciunde; e nevoie de o dezbatere mai amplă”.