UPDATE Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat că în OUG privind Codul fiscal adoptată joi au fost însuşite observaţiile Ministerului Justiţiei, iar în privinţa impactului bugetar al acestuia a spus că va oferi lămuriri Ministerul Finanţelor.
”Ordonanţa a primit toate avizele, din punctul de vedere al Guvernului nu e discriminatorie, dimpotrivă, repară unele situaţii care ar fi putut fi considerate discriminatorii. Au fost câteva observaţii ale Ministerului Justiţiei, dar propunerea venită astăzi în Guvern, care a fost adoptată, este cea care cuprinde şi observaţiile însuşite, deci Ministerul Finanţelor şi-a însuşit observaţiile MJ”, a susţinut Barbu.
Întrebat despre faptul că în punctul de vedere de ieri al MJ se spune că stabilirea în sarcina angajatorilor a obligaţiei de a suporta o parte din sarcina fiscală datorată conform legii de către anumite categorii de angajaţi ar putea contraveni principiului justei aşezări a sarcinii fiscale stipulat în Constituţie, iar în privinţa contractelor part-time, urmare a OUG adoptate, o parte din impozitele angajaţilor vor fi plătite de angajatori, purtătorul de cuvânt a replicat: ”Eu vă spun ce ştiu exact de la Ministerul Finanţelor. Sunt convins că dacă sunt clarificări necesare, colegii din MF le vor face”.
În legătură cu faptul că în nota de fundamentare se spune că nu se poate estima impactul bugetar şi, atunci, de unde vor veni banii, Nelu Barbu a declarat: ”Având în vedere că e o OUG care a fost pregătită într-un termen scurt pentru a rezolva o situaţie, este absolut normal să mai aşteptăm puţin până vin toate clarificările necesare. Ministrul de Finanţe a promis că vine cu aceste clarificări”.
Guvernul are pe ordinea de zi a şedinţei de joi o Ordonanţă de Urgenţă privind situaţia salariilor bugetarilor angajaţi part-time ale căror venituri sunt mai mici decât contribuţiile.
Premierul Viorica Dăncilă a precizat, la începutul şedinţei de Guvern, că va fi adoptată o OUG de corectare a Codului Fiscal, astfel că în cazul contractelor part-time angajatul va plăti impozit raportat la venit, iar restul va fi suportat de angajator. În privinţa angajaţilor scutiţi de impozit până acum, precum cei din IT şi din cercetare, aceştia vor beneficia în continuare de scutiri, cu condiţia ca angajatorul să nu-şi fi diminuat totalul cheltuielilor de personal faţă de luna precedentă.
Ministerul Justiției susține că proiectul de act normativ ar avea probleme de constituționalitate. Potrivit MJ, emiterea unei OUG se face, conform Constituției, „în situații extraordinare”, iar proiectul OUG care trebuie să corecteze o altă ordonanță de urgență, tot a Guvernului, (cea cu trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat) ar încălca tocmai acest principiu constituțional, adică nu s-ar justifica urgența.
În plus, „stabilirea, în sarcina angajatorilor, a obligației de a suporta o parte din sarcina fiscală datorată, conform legii, de către anumite categorii de angajați, ar putea fi considerată ca fiind o măsură de natură a contraveni principiului justei așezări a sarcinilor fiscale, consacrat în art. 55 din Constituție”. Considerând că acele dispoziții s-ar aplica inclusiv IMM-urilor, Ministerul Justiției recomandă solicitarea unui aviz și din partea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
„Având în vedere caracterul tehnic al recomandărilor propuse, menționăm că Ministerul Justiției nu își poate asuma responsabilitatea cu privire la efectele aplicării măsurilor, inclusiv cu privire la posibilitatea apariției unor situații litigioase” – se mai spune în adresa MJ.