UPDATE Concluziile Raportului follow-up GRECO
GRECO este preocupat în mod special de faptul că recomandarea de a se renunța la înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost complet ignorată. Mai presus de toate, noua legislație include mai multe amendamente, printre altele, referitoare la numirile și eliberările din funcție a procurorilor de rang înalt, independența funcțională a procurorilor, răspunderea personală a judecătorilor și procurorilor etc., care, împreună, reprezintă amenințări serioase la adresa independenței sistemului judiciar în România.
Secţia specială pentru magistraţi este văzută de Comisia GRECO „ca o anomalie a cadrului instituțional existent, care ar putea conduce la conflicte de competență și ar putea fi folosită necorespunzător și supusă unei ingerințe nejustificate în procesul de justiție penală”.
În Raportul interimar se arată că şapte din cele 13 recomandări făcute de GRECO nu au fost implementate, două au fost implementate satisfăcător, iar patru implementate parţial.
În concluziile Raportului follow-up se mai punctează că premierul Viorica Dăncilă a anunţat că va renunţa la modificările controversate pe legile justiţiei.
„Prim-ministrul român a anunțat intenția de a abandona reformele judiciare controversate și încurajează autoritățile să implementeze în totalitate recomandările GRECO fără orice altă întârziere”, potrivit raportului.
În final, raportul precizează că GRECO va evalua în continuare stadiul implementării celor 13 recomandări din Raportul intermediar.
„GRECO decide să încheie procedura ad hoc actuală și să continue să evalueze conformitatea României cu recomandările în curs de implementare cuprinse în Raportul ad-hoc în cadrul procedurii de conformitate în curs de desfășurare aferente Rundei a patra de evaluare cu privire la România”, se mai arată în raport.
Recomandarea 1
GRECO a recomandat îmbunătăţirea transparenţei procesului legislativ.
GRECO reamintește că această recomandare nu a fost implementată.
Recomandarea 2
GRECO a recomandat (i) dezvoltarea unui cod de conduită pentru membrii Parlamentului şi (ii) asigurarea existenţei unui mecanism de respectare a acestuia atunci când este necesar.
GRECO reamintește că, potrivit Raportului de conformitate, această recomandare a fost parțial implementată.
Recomandarea 3
GRECO a recomandat adoptarea de măsuri pentru (i) a clarifica implicaţiile pentru membrii Parlamentului ale prevederilor existente în materia conflictelor de interese indiferent dacă un astfel de conflict poate fi pus în lumină şi de către declaraţiile de avere şi de interese şi (ii) a extinde definiţia dincolo de interesele financiare personale şi (iii) a introduce o cerinţă de dezvăluire ad hoc atunci când un conflict între anumite interese private ale unui membru al Parlamentului poate apărea în raport cu o chestiune aflată în lucru în procedurile parlamentare – în plen sau în comisii – sau în altă activitate legată de mandatul acestuia.
GRECO reamintește că această recomandare nu a fost implementată.
Recomandarea 4
GRECO a recomandat stabilirea unui set robust de restricţii cu privire la cadouri, ospitalitate, favoruri şi alte beneficii pentru parlamentari şi asigurarea că un astfel de sistem este înţeles şi aplicat în mod corespunzător.
GRECO reamintește că această recomandare nu a fost implementată potrivit Raportului de conformitate.
Recomandarea 5
GRECO a recomandat (i) realizarea unei evaluări adecvate a regulilor privind incompatibilităţile, mai ales a coerenţei şi asigurării respectării acestora în practică, pentru a identifica raţiunile lipsei percepute de eficienţă, şi operarea schimbărilor necesare; (ii) identificarea modalităţilor pentru a accelera şi asigura respectarea hotărârilor judecătoreşti în materia incompatibilităţilor.
GRECO reamintește că această recomandare a fost parțial implementată.
Recomandarea 6
GRECO a recomandat introducerea de reguli privind modul în care membrii Parlamentului să interacţioneze cu lobby-işti şi alţi terţi care încearcă să influenţeze procesul legislativ.
GRECO reamintește că această recomandare nu a fost implementată.
Recomandarea 7
GRECO a recomandat luarea în considerare a (i) creșterii în continuare a capacităţii Agenţiei Naţionale de Integritate de procesare a datelor; (ii) consolidării abordării proactive în privința monitorizării declaraţiilor de avere şi de interese.
GRECO reamintește că această recomandare a fost parțial implementată.
Recomandarea 8
GRECO a recomandat analizarea și îmbunătățirea sistemului de imunități al parlamentarilor în exercițiu, inclusiv al acelora care sunt și actuali sau foști membri ai Guvernului, inclusiv prin reglementarea unor criterii clare și obiective privind deciziile de ridicare a imunității și prin renunțarea la 49 necesitatea ca organele de urmărire penală să înainteze întregul dosar.
GRECO reamintește că această recomandare nu a fost implementată.
Recomandarea 9
GRECO a recomandat ca autoritatea parlamentară să înfiinţeze pentru membrii săi (i) un sistem de consiliere prin care parlamentarii să poată solicita sfaturi în materie de integritate şi (ii) să ofere formare specializată şi regulată cu privire la implicaţiile normelor existente şi a celor care vor fi adoptate în materia prezervării integrităţii parlamentarilor, inclusiv viitorul Cod de conduită.
GRECO reamintește că această recomandare nu a fost implementată.
Recomandarea 11
GRECO a recomandat ca sistemul de justiţie să răspundă mai bine riscurilor de integritate ale judecătorilor şi procurorilor, în special prin (i) abordarea de către Consiliul Superior al Magistraturii şi Inspecţia Judiciară a unui rol mai activ în materie de analiză, informare şi îndrumare şi (ii) consolidarea rolului şi eficienţei titularilor funcţiilor de conducere din fruntea instanţelor şi parchetelor, fără a fi afectată independenţa judecătorilor şi procurorilor.
GRECO reamintește că această recomandare a fost parțial implementată.
Recomandarea 13
GRECO a recomandat ca procedura pentru numirea în şi revocarea din funcţiile cele mai înalte din parchet, cu excepţia Procurorului General, prevăzută de art. 54 din Legea nr. 303/2004, să includă un proces care să fie atât transparent cât şi bazat pe criterii obiective, iar Consiliului Superior al Magistraturii să i se dea un rol mai important în această procedură.
GRECO reamintește că potrivit Raportului de conformitate această recomandare nu a fost implementată.
______
UPDATE Ana Birchall, ministrul Justiţiei, spune, referitor la raportul GRECO, că orice analiză este importantă.
„Ca orice raport, ca orice analiză, eu cred că este important, orice analiză e importantă şi orice raport e important şi dumneavoastră ştiţi că atunci când, ca regulă generală, când eşti într-un club e nevoie să respecţi regulile”, a declarat, marţi, Ana Birchall.
Ea a spus că se va pronunţa pe recomandările din raportul GRECO după ce acestea vor fi publicate.
______
„Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a comunicat oficial Secretariatului Executiv al Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) decizia Guvernului României de a autoriza publicarea celor două rapoarte privind România: «Raportul de follow-up la Raportul ad-hoc privind România » şi «Raportul interimar de conformitate din cadrul rundei a patra de evaluare privind România », a transmis Ministerul Justiţiei.
Sursa citată a precizat că, la propunerea GRECO, s-a convenit publicarea rapoartelor sus-menţionate în data de 9 iulie 2019, la ora 11:00 (ora României).
Rapoartele vor fi publicate simultan, în limba română şi engleză, pe paginile web ale Ministerului Justiţiei (www.just.ro), respectiv GRECO (www.coe.int/greco).
În 5 martie, GRECO a răspuns sesizării DNA de după adoptarea OUG 7 arătând că numirea judecătorilor şi a procurorilor în funcţii de conducere trebuie făcută pe baza unor criterii adecvate, clare şi obiective şi a reafirmat opinia potrivit căreia Secţia specială de anchetare a magistraţilor trebuie desfiinţată.