„Procedura de selecţie a candidaţilor la funcţiile de procuror general şi procuror şef al DNA, iniţiată de MJ, este în acord cu sugestiile Comisiei Europene şi ale Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii vizând asigurarea transparenţei acestui demers, însă ea nu poate să ignore substanţa dispoziţiilor articolului 54 din Legea 303/2004, potrivit cărora propunerea de numire în funcţie se face de către ministrul Justiţiei”, se indică în comunicatul Ministerului Justiţiei.
Această procedură are doar scopul de a permite ministrului alegerea celei mai potrivite şi mai complete candidaturi pentru fiecare din funcţiile respective, fără a putea fi identificată cu procedura comună de concurs sau examen, precizează MJ.
Sursa citată arată că au fost afişate pe pagina de Internet a M.J. criteriile ce vor fundamenta alegerea unui candidat de către ministrul Justiţiei, fiind prima dată de la intrarea în vigoare a Legii 303/2004 când s-a procedat în acest fel, „tocmai în scopul asigurării transparenţei”.
Totuşi, în anunţul privind selecţia procurorilor pentru cele două funcţii de conducere se arată că sunt confidenţiale punctajele.
„Îndeplinirea standardelor de evaluare a interviului pentru fiecare procuror care participă la selecţie se realizează prin completarea, de către fiecare dintre persoanele menţionate la punctul 3 (un procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; un procuror de la Direcţia Naţională Anticorupţie; un procuror specialist în management judiciar, de pe lista Institutului Naţional al Magistraturii; un psiholog recomandat de Institutul Naţional al Magistraturii-n.r.) a unei fişe individuale de evaluare, pe baza unui punctaj stabilit înainte de începerea derulării interviurilor. Punctajul şi fişele individuale de evaluare sunt confidenţiale”, se arată în anunul MJ.
În 17 septembrie, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a anunţat declanşarea procedurii de selecţie a procurorilor pentru funcţiile de procuror general al României şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în locul Codruţei Kovesi, respectiv Daniel Morar, având în vedere că mandatele lor au expirat.
Potrivit unei comunicări ulteriorare, din 20 septembrie, postate pe site-ul Ministerului Justiţie, termenul pentru depunerea cererilor de înscriere pentru una sau pentru ambele funcţii de conducere s-a prelungit până la data de 3 octombrie 2012.
Termenul pentru depunerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiilor de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie este 15 octombrie.
Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie, cu menţionarea celor care au optat pentru ambele funcţii de conducere, lista cererilor respinse, cu indicarea motivului respingerii (nedepunerea înscrisurilor, neîndeplinirea condiţiei de vechime, etc.), precum şi programarea interviurilor se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina de internet a instituţiei la data de 5 octombrie.
Interviul care va fi susţinut de procurorii care participă la selecţie va avea loc în perioada 23-25 octombrie. Rezultatele selecţiei se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina internet a acestuia în 1 noiembrie.
La interviu, ministrul Justiţiei este sprijinit de: un procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; un procuror de la Direcţia Naţională Anticorupţie; un procuror specialist în management judiciar, de pe lista Institutului Naţional al Magistraturii; un psiholog recomandat de Institutul Naţional al Magistraturii.
Procurorii din comisie sunt selectaţi de ministrul Justiţiei dintr-o listă de câte cinci propuneri formulate, la cererea acestuia, de către procurorul general al României, respectiv de către procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar care trebuie să aibă şi calitatea de formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii.
Centralizarea rezultatelor interviului, cuprinse în fişele individuale de evaluare, se realizează de către ministrul Justiţiei, punctajele astfel obţinute de către procurorii participanţi fiind utilizate ca un reper în formularea propunerilor de numire în funcţie, pe care ministrul Justiţiei le va înainta Preşedintelui României, ministrul având un drept exclusiv şi suveran în actul decizional.
Citeşte şi Procurorii Gheorghe Moţa şi Ion Irimie şi-au depus candidaturile pentru Parchet şi şef al DNA
Codruţa Kovesi şi-a depus candidatura la şefia DNA. Adjunctul ei, Tiberiu Niţu, vrea la Parchet