UPDATE: Ministerul Justiției informează că, până marți la ora 17,30, nu a primit din partea instanțelor judecătorești nicio încheiere definitivă în legătură cu procedurile de extrădare din Serbia a fostului deputat Sebastian Ghiță. „Până la momentul emiterii prezentei informări de presă, 18 aprilie 2017, orele 17,30, Ministerul Justiției nu a primit din partea instanțelor judecătorești nicio încheiere definitivă”, se arată într-un comunicat transmis de MJ.
Sursa citată menționează că Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române a informat instanțele române cu privire la reținerea și arestarea, în vederea extrădării din Serbia, a fostului deputat Sebastian Ghiță.
„La data de 15 aprilie 2017, Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române a informat instanțele române emitente ale mandatelor de arestare preventivă cu privire la reținerea de către autoritățile publice sârbe a numitului Ghiță Sebastian, la data de 14 aprilie 2017, pentru o perioadă de 48 de ore. Adresa a fost transmisă și Ministerului Justiției exclusiv spre informare, în conformitate cu dispozițiile art. 66 alin. (2) din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în comunicatul MJ.
UPDATE: Curtea de Apel Ploieşti a constatat, marţi, că sunt îndeplinite condiţiile pentru extrădarea fostului deputat Sebastian Ghiţă, aflat în custodia autorităţilor sârbe şi urmează ca în cursul acestei zile sau cel târziu miercuri să trimită documentele Ministerului Justiţiei, au declarat pentru News.ro surse judiciare.
Un complet al Curţii de Apel Ploieşti a constatat, marţi, în cadrul unei şedinţe în Cameră de Consiliu că se îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru extrădarea în România a fostului deputat Sebastian Ghiţă, au declarat pentru News.ro surse judiciare.
Potrivit surselor citate, în cursul zilei de marţi sau cel târziu miercuri Curtea de Apel va trimite Ministerului Justiţiei documentele în baza cărora va fi declanşată procedura de extrădare.
Ministerul Justiției nu a demarat încă procedurile de extrădare a lui Sebastian Ghiță, aflat în acest moment în arest în Serbia, unde a fost prins săptămâna trecută. Ministrul Tudorel Toader a afirmat marţi, într-o conferinţă de presă: „Procedurile legale ne obligă să rămânem în aşteptare. Potrivit legii, instanțele din România emitente ale mandatelor de arestare trebuie să verifice în procedură de urgență îndeplinirea condițiilor legale pentru a solicita extrădarea. Încheierea judecătorului de la prima instanță poate fi atacată, ceea ce înseamnă că nu rămâne definitivă. În acest moment, suntem în situația în care așteptăm de la instanțele de judecată încheierile de verificare a temeiniciei legalității declanșării procedurii de judecare„.
Citeşte şi Traian Băsescu: Iohannis trebuie să se implice în extrădarea şi protecţia lui Sebastian Ghiţă
Potrivit lui Tudorel Toader, abia după parcurgerea acestei proceduri se va trece la trimiterea efectivă către Belgrad a documentelor de extrădare. „În momentul în care primim hotărârile, declanșăm procedurile de extrădare. Ministerul Justiției are deja pregătită acea cerere, așteptăm încheierile de la instanțele de judecată și imediat dăm drumul la procedură. Până atunci, prevederile legale ne obligă să așteptăm. În maxim trei zile, instanța verifică și ne trimite încheierea. Sper ca hotărârea să rămână definitivă la prima instanță„, a mai spus ministrul Justiţiei.
Totodată, el a confirmat că, pe data de 17 aprilie, Interpol a înștiințat instanțele din România cu privirea la arestarea preventivă a lui Sebastian Ghiță, pentru o perioada de 18 zile
Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat marți că Ministerul Justiției va demara procedurile de extrădare a lui Sebastian Ghiță și că fostul deputat „să vină în țară, o să fie audiat și o să aflăm multe”.
Poliţia Română anunţă că autorităţile sârbe au informat că inculpatul Sebastian Ghiţă a fost arestat în Republica Sârbă, pe o perioadă de 18 zile în vederea extrădării, începând cu 14 aprilie.
IGPR a precizat, luni, că fotografia inculpatului Ghiţă Sebastian a figurat pe site-ul instituţiei până în momentul în care s-a primit din partea autorităţilor sârbe confirmarea oficială că acesta a fost arestat în vederea extrădării. ”Acest mesaj a sosit pe canalul de cooperare poliţienească Interpol în urmă cu câteva minute, datorită unor probleme tehnice apărute în sistemul Interpol Belgrad”, precizează Poliţia Română.
”Astfel, autorităţile sârbe ne-au informat că persoana respectivă a fost arestată în Republica Sârbă, pe o perioadă de 18 zile în vederea extrădării, începând cu 14.04.2017”, anunţă IGPR.
Poliţia Română a informat Ministerul Justiţiei, pentru că aceasta este instituţia abilitată a demara procedura de extrădare. Conform prevederilor legale, în acest moment Poliţia Română nu mai are competenţă în acest caz. În momentul extrădării, dacă autorităţile sârbe vor solicita ca partea română să efectueze escorta în ţară a inculpatului, poliţiştii români vor efectua acest serviciu, conform competenţelor, mai precizează Poliţia Română.
Curtea Supremă din Serbia a decis plasarea în arest a lui Sebastian Ghiţă pentru două luni, în vederea extrădării, anunţa vineri Agenţia de presă Tanjug. Omul de afaceri Sebastian Ghiţă a fost localizat şi reţinut la Belgrad, în noaptea de joi spre vineri. Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său în momentul capturării.