Ministerul Justiţiei a transmis Consiliului Superior al Magistraturii ‘Analiza comparativă a standardelor de evaluare a interviului şi a lucrărilor în cadrul MJ şi CSM’, document care evaluează diferenţa dintre standardele Ministerului Justiţiei avute în vedere la desfăşurarea primei proceduri de selecţie şi cele ale Consiliului, ultimele fiind de fapt înglobate în standardele MJ’.
Citeşte şi Ponta: Cel mai bun procuror general aş fi eu, dar nu iau în calcul numirea mea
În 14 martie, Ministerul Justiţiei informa că nu a declanşat, până la acel moment, procedura de selecţie a procurorului general al PÎCCJ şi a procurorilor şefi ai DNA şi DIICOT.
‘În prezent au fost finalizate întâlnirile ministrului Justiţiei cu procurorii şi sunt în derulare consultările dintre acesta şi membrii Secţiei pentru procurori a CSM, în scopul stabilirii unei interpretări unitare a criteriilor de evaluare a candidaţilor, incluse în standardele de selecţie elaborate de Ministerul Justiţiei, astfel cum s-a solicitat şi de către Comisia Europeană. În ceea ce priveşte solicitarea adresată de ministrul Justiţiei procurorilor cu funcţii de conducere din cadrul Ministerului Public, deplasările în teritoriu şi întâlnirile cu procurorii, precizăm că acestea au avut un caracter preliminar şi au fost menite a încuraja magistraţii să se înscrie la procedura care va fi declanşată în perioada imediat următoare’, anunţa MJ.
În februarie, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, le-a transmis procurorilor-şefi din Ministerul Public invitaţia de a-i comunica numele a unu – trei procurori care ar putea candida, în opinia acestora, pentru ocuparea uneia dintre funcţiile de conducere de la DNA, DIICOT şi PÎCCJ.
Pe data de 18 ianuarie, preşedintele Traian Băsescu a decis să respingă propunerile privind numirea în funcţia de procuror general al PÎCCJ a lui Tiberiu-Mihail Niţu şi, respectiv, de procuror-şef al DNA a lui Ioan Irimie, motivând lipsa de transparenţă a procesului de selecţie organizat de Ministerul Justiţiei, după cum preciza Administraţia Prezidenţială.