Pe data de 2 septembrie 2024, Ministerul Mediului a anunțat alocarea a 11 milioane de euro pentru un nou program de sprijin destinat fermierilor și crescătorilor de animale.
Ghidul de finanțare, publicat momentar doar în varianta consultativă, detaliază ajutoarele pentru fermele care se angajează să protejeze mediul. Suma acordată pentru o singură fermă variază între 10.000 de euro și 200.000 de euro, în funcție de necesitățile și angajamentele fiecărei unități în parte.
Pentru a beneficia de acest sprijin, românii trebuie să fii depus la APIA, timp de cel puțin doi ani, cereri unice, pentru a fi eligibili.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) continuă astfel eforturile pentru prevenirea și reducerea poluării agricole. Inițiativa are ca scop sprijinirea dezvoltării sustenabile și abordarea schimbărilor climatice. MMAP urmărește să ajute țara să-și îndeplinească angajamentele sale ca stat membru al Uniunii Europene, în conformitate cu Pactul Verde European.
România a primit un împrumut de 60 de milioane de euro de la Banca Mondială, prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD). Fondurile sunt destinate implementării Proiectului „Prevenirea și Reducerea Poluării din Spațiul Rural în România” (Proiectul RAPID).
Împrumutul a fost ratificat prin Legea nr. 33/2023. Unitatea de Managemenet al Proiectului (UMP) din cadrul Ministerului Mediului va gestiona fondurile, potrivit Ghidului de finanțare elaborat de minister.
Proiectul RAPID are ca scop întărirea instituțiilor publice de a monitoriza poluarea agricolă și de atransfera cunoștințe către fermieri.
Urmează să fie lansat un apel pentru propuneri de proiecte în cadrul Componentei 2: Schimbul de cunoștințe și promovarea inovării. Subcomponenta 2.1 va include demonstrații prin ferme model.
Fermele selectate vor deveni modele de bune practici și vor participa la campanii naționale de informare. Ele vor ajuta la educarea publicului despre poluanți și imapctul acestora asupra mediului și sănătății.
Proiectul vizează promovarea practicilor agricole sustenabile pentru reducerea poluării și va contribui la obiectivele Pactului Verde European. Investițiile vor respecta regulamentul (UE) 2020/852 pentru investiții durabile și modificările regulamentului (UE) 2019/2088.
„Finanțarea fermelor model prin apelul de proiecte RAPID/2024/DI1/2/3 se va face prin trei domenii majore de intervenție pentru care vor fi disponibile alocări distincte pentru fiecare domeniu, respectiv:
Aceste acțiuni, bazate pe tehnologii inovatoare, vor îmbunătăți performanța de mediu a fermelor și vor reduce poluarea agricolă. Totodată, vor fi abordate probleme precum poluarea cu nitrați, amoniac și protoxid de azot, utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor și reduerea antimicrobienilor.
Mai mult, sunt sprijinite acțiuni precum protecția biodiversității și adaptarea la schimbările climatice. Acțiunile suplimentare nu pot depăși 30% din ajutorul public nerambursabil acordat fiecărui proiect.
„Alocarea financiară totală prevăzută pentru acest apel de propuneri de proiecte este de 11.000.000 euro.
Fiecare domeniu de intervenție va beneficia de o alocarea financiară distinctă, anume:
În cazul în care, alocarea financiară aferentă unui domeniu de intervenție rămâne neangajată la finalul apelului sau după evaluare sau contractare și nu există proiecte depuse pe listele de așteptare, suma neangajată poate fi realocată domeniilor de intervenție cu cerere mai mare de fonduri, pe
baza unei decizii semnate de către Coordonatorul UMP/Ministrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, la propunerea UMP RAPID”, se mai arată în ghid.
Cererea de finanțare este eligibilă dacă solicită între 10.000 și 200.000 de euro nerambursabili. Fiecare solicitant poate depune o singură cerere. Dacă proiectul vizează mai multe domenii, se va încadra în domeniul cu cea mai mare sumă solicitată.
Sprijinul public poate acoperi până la 90% din costurile eligibile ale proiectului, așa cum sunt acestea aprobate în urma evaluării.
„Pentru a beneficia de sprijin financiar nerambursabil, fermierii trebuie să îndeplinească cel puțin următoarele condiții minime, respectiv criterii de eligibilitate, aplicabile atât solicitantului, cât și investiției propusă a fi finanțată. Ca o condiție minimă, toate proiectele depuse trebuie să aibă cel puțin 50 de puncte. Solicitantul a depus Cereri Unice de Plată la APIA în ultimii 2 ani (se depun: copii ale Cererii Unice de Plată depuse la APIA în ultimii 2 ani);
2. Solicitantul trebuie să desfășoare activități agricole sub una din formele de organizare menționate mai jos:
✓ Persoana fizică autorizată (înfiinţată în baza OUG nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare);
✓ Întreprindere individuală (înfiinţată în baza OUG nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare);
✓ Întreprindere familială (înfiinţată în baza OUG nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare);
✓ Societate în nume colectiv – SNC (înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările și completările ulterioare);
✓ Societate în comandită simplă – SCS (înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare);
✓ Societate pe acţiuni – SA (înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificarile şi completările ulterioare);
✓ Societate în comandită pe acţiuni – SCA (înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare);
✓ Societate cu răspundere limitată – SRL (înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare);
✓ Societate agricolă (înfiinţată în baza Legii nr. 36/ 1991 cu modificările şi completările ulterioare);
✓ Societate cooperativă agricolă (înfiinţată în baza Legii nr. 1/2005 cu modificările și completările ulterioare, iar investiţiile realizate să deservească interesele propriilor membri);
✓ Cooperativă agricolă (înfiinţată în baza Legii nr. 566/ 2004, cu modificările și completările ulterioare), iar investiţiile realizate să deservească interesele majorității membrilor acționari care au calitatea de fermieri;
✓ Grup de producători și Organizație de producători (constituite în baza Ordonanței Guvernului nr. 37/ 2005 privind recunoașterea și funcționarea grupurilor și organizațiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole, cu completările și modificările ulterioare și Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 406/ 2017 pentru aprobarea Normelor privind recunoaşterea organizaţiilor de producători şi a altor forme asociative din sectorul fructelor şi legumelor), iar investiţiile realizate să deservească interesele majorității membrilor care au calitatea de fermieri”, se mai arată în document.
Citește și: Când intră în vigoare „Legea mirosurilor”. De ce nu a fost aplicată până acum. Ministerul Mediului explică
Investiția propusă penturu a primi ajutor financiar nerambursabil trebuie să se realizeze în cadrul unei exploatații agricole cu o dimensiune cuprinsă în intervalele incluse din tabel (vor fi luate în considerare datele incluse în ultima Cerere unică de plată depusă la APIA).
Data exactă pentru deschiderea sesiunii de depunere a cererilor va fi anunțată pe site-ul https://apanoastra.ro/. Estimarea este ca apelul să înceapă la sfârșitul trimestrului IV 2024.
Detaliile despre pragul minim de calitate, data și ora limită pentru închiderea apelului, precum și eventuale prelungiri ale perioadei de depunere vor fi comunicate prin anunțul de deschidere.