Ministerul Mediului a făcut anunțul! Se dau minim 10.000 de euro de la stat pentru fiecare fermier care respectă această condiție de cel puțin doi ani

Ministrul Mediului a lansat un program de 11 milioane de euro pentru fermierii care protejează mediul. Ajutoarele financiare pot ajunge până la 200.000 de euro/fermă.
Filip Stan
04 sept. 2024, 20:32
Ministerul Mediului a făcut anunțul! Se dau minim 10.000 de euro de la stat pentru fiecare fermier care respectă această condiție de cel puțin doi ani
Ministerul Mediului anunță un nou sprijin pentru fermieri

Pe data de 2 septembrie 2024, Ministerul Mediului a anunțat alocarea a 11 milioane de euro pentru un nou program de sprijin destinat fermierilor și crescătorilor de animale.

Ghidul de finanțare, publicat momentar doar în varianta consultativă, detaliază ajutoarele pentru fermele care se angajează să protejeze mediul. Suma acordată pentru o singură fermă variază între 10.000 de euro și 200.000 de euro, în funcție de necesitățile și angajamentele fiecărei unități în parte.

Pentru a beneficia de acest sprijin, românii trebuie să fii depus la APIA, timp de cel puțin doi ani, cereri unice, pentru a fi eligibili.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) continuă astfel eforturile pentru prevenirea și reducerea poluării agricole. Inițiativa are ca scop sprijinirea dezvoltării sustenabile și abordarea schimbărilor climatice. MMAP urmărește să ajute țara să-și îndeplinească angajamentele sale ca stat membru al Uniunii Europene, în conformitate cu Pactul Verde European.

Ministerul Mediului anunță un nou sprijin pentru fermieri

România a primit un împrumut de 60 de milioane de euro de la Banca Mondială, prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD). Fondurile sunt destinate implementării Proiectului „Prevenirea și Reducerea Poluării din Spațiul Rural în România” (Proiectul RAPID).

Împrumutul a fost ratificat prin Legea nr. 33/2023. Unitatea de Managemenet al Proiectului (UMP) din cadrul Ministerului Mediului va gestiona fondurile, potrivit Ghidului de finanțare elaborat de minister.

Proiectul RAPID are ca scop întărirea instituțiilor publice de a monitoriza poluarea agricolă și de atransfera cunoștințe către fermieri.

Citește și: Ministerul Mediului anunţă amenzi de 5.000 de lei pentru turiştii care fac asta. Şoferii vor fi filmaţi, astfel că amenda poate veni şi prin poştă

Urmează să fie lansat un apel pentru propuneri de proiecte în cadrul Componentei 2: Schimbul de cunoștințe și promovarea inovării. Subcomponenta 2.1 va include demonstrații prin ferme model.

Fermele selectate vor deveni modele de bune practici și vor participa la campanii naționale de informare. Ele vor ajuta la educarea publicului despre poluanți și imapctul acestora asupra mediului și sănătății.

Proiectul vizează promovarea practicilor agricole sustenabile pentru reducerea poluării și va contribui la obiectivele Pactului Verde European. Investițiile vor respecta regulamentul (UE) 2020/852 pentru investiții durabile și modificările regulamentului (UE) 2019/2088.

„Finanțarea fermelor model prin apelul de proiecte RAPID/2024/DI1/2/3 se va face prin trei domenii majore de intervenție pentru care vor fi disponibile alocări distincte pentru fiecare domeniu, respectiv:

  • DI 1 Reducerea poluării cu nitrați și amoniac;
  • DI 2 Utilizarea durabilă a produselor de protecția plantelor;
  • DI 3 Reducerea utilizării de antimicrobiene”, se arată în ghidul de finanțare.

Aceste acțiuni, bazate pe tehnologii inovatoare, vor îmbunătăți performanța de mediu a fermelor și vor reduce poluarea agricolă. Totodată, vor fi abordate probleme precum poluarea cu nitrați, amoniac și protoxid de azot, utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor și reduerea antimicrobienilor.

Mai mult, sunt sprijinite acțiuni precum protecția biodiversității și adaptarea la schimbările climatice. Acțiunile suplimentare nu pot depăși 30% din ajutorul public nerambursabil acordat fiecărui proiect.

„Alocarea financiară totală prevăzută pentru acest apel de propuneri de proiecte este de 11.000.000 euro.
Fiecare domeniu de intervenție va beneficia de o alocarea financiară distinctă, anume:

  • DI1 Reducerea poluării cu nitrați și amoniac -5.500.000 euro;
  • DI 2 Utilizarea durabilă a produselor de protecția plantelor 3.500.000 euro;
  • DI 3 Reducerea utilizării de antimicrobiene: 2.000.000 euro.

În cazul în care, alocarea financiară aferentă unui domeniu de intervenție rămâne neangajată la finalul apelului sau după evaluare sau contractare și nu există proiecte depuse pe listele de așteptare, suma neangajată poate fi realocată domeniilor de intervenție cu cerere mai mare de fonduri, pe
baza unei decizii semnate de către Coordonatorul UMP/Ministrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, la propunerea UMP RAPID”, se mai arată în ghid.

Cererea de finanțare este eligibilă dacă solicită între 10.000 și 200.000 de euro nerambursabili. Fiecare solicitant poate depune o singură cerere. Dacă proiectul vizează mai multe domenii, se va încadra în domeniul cu cea mai mare sumă solicitată.

Sprijinul public poate acoperi până la 90% din costurile eligibile ale proiectului, așa cum sunt acestea aprobate în urma evaluării.

„Pentru a beneficia de sprijin financiar nerambursabil, fermierii trebuie să îndeplinească cel puțin următoarele condiții minime, respectiv criterii de eligibilitate, aplicabile atât solicitantului, cât și investiției propusă a fi finanțată. Ca o condiție minimă, toate proiectele depuse trebuie să aibă cel puțin 50 de puncte. Solicitantul a depus Cereri Unice de Plată la APIA în ultimii 2 ani (se depun: copii ale Cererii Unice de Plată depuse la APIA în ultimii 2 ani);

2. Solicitantul trebuie să desfășoare activități agricole sub una din formele de organizare menționate mai jos:
✓ Persoana fizică autorizată (înfiinţată în baza OUG nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare);
✓ Întreprindere individuală (înfiinţată în baza OUG nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare);
✓ Întreprindere familială (înfiinţată în baza OUG nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare);
✓ Societate în nume colectiv – SNC (înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările și completările ulterioare);
✓ Societate în comandită simplă – SCS (înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare);
✓ Societate pe acţiuni – SA (înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificarile şi completările ulterioare);
✓ Societate în comandită pe acţiuni – SCA (înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare);
✓ Societate cu răspundere limitată – SRL (înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare);
✓ Societate agricolă (înfiinţată în baza Legii nr. 36/ 1991 cu modificările şi completările ulterioare);
✓ Societate cooperativă agricolă (înfiinţată în baza Legii nr. 1/2005 cu modificările și completările ulterioare, iar investiţiile realizate să deservească interesele propriilor membri);
✓ Cooperativă agricolă (înfiinţată în baza Legii nr. 566/ 2004, cu modificările și completările ulterioare), iar investiţiile realizate să deservească interesele majorității membrilor acționari care au calitatea de fermieri;
✓ Grup de producători și Organizație de producători (constituite în baza Ordonanței Guvernului nr. 37/ 2005 privind recunoașterea și funcționarea grupurilor și organizațiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole, cu completările și modificările ulterioare și Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 406/ 2017 pentru aprobarea Normelor privind recunoaşterea organizaţiilor de producători şi a altor forme asociative din sectorul fructelor şi legumelor), iar investiţiile realizate să deservească interesele majorității membrilor care au calitatea de fermieri”, se mai arată în document.

Citește și: Când intră în vigoare „Legea mirosurilor”. De ce nu a fost aplicată până acum. Ministerul Mediului explică

Investiția propusă penturu a primi ajutor financiar nerambursabil trebuie să se realizeze în cadrul unei exploatații agricole cu o dimensiune cuprinsă în intervalele incluse din tabel (vor fi luate în considerare datele incluse în ultima Cerere unică de plată depusă la APIA).

Data exactă pentru deschiderea sesiunii de depunere a cererilor va fi anunțată pe site-ul https://apanoastra.ro/. Estimarea este ca apelul să înceapă la sfârșitul trimestrului IV 2024.

Detaliile despre pragul minim de calitate, data și ora limită pentru închiderea apelului, precum și eventuale prelungiri ale perioadei de depunere vor fi comunicate prin anunțul de deschidere.

Spynews
Iustina de la Insula iubirii, prima imagine cu fetița ei și a lui Cornel! Postarea cu care și-a înduioșat fanii / FOTO
Bzi.ro
Irina Loghin a ajuns la poliție! „Sunt extrem de supărată și întristată!”
Fanatik.ro
Se deschide o nouă fabrică în România. Investiția de 140 de milioane de euro asigură multe locuri de muncă și salarii bune
Capital.ro
Traian Băsescu s-a cutremurat: Îl plângea că e pe moarte! Răsturnare totală de situaţie
Playtech.ro
CUTREMURĂTOR! Drama prin care a trecut Selina. Detalii șocante din trecutul iubitei lui Victor Slav
DailyBusiness
S-a eliminat din ordonanță! Acești români rămân cu BONUS de 50% din salariu
Adevarul
Vladimir Putin schimbă tactica pentru a îngenunchea Ucraina
Spynews
Primele declarații ale lui Alfred Bulai după percheziții. “Câtor studente le-ați zis să se dezbrace?” Sociologul: “Hai, măi, lăsați-mă! “
Spynews
Cele mai frumoase imagini de la botezul fiicei Laurei Cosoi! Ce nu s-a văzut până acum de la marele eveniment | FOTO
Evz.ro
Despăgubiri după erorile din deciziile de recalculare. Termenul anunțat de Casa de Pensii
Ego.ro
”M-au torturat ca pe Isus!” Ce a pățit în închisoare Gheorghe Dincă
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Fiica lui Adrian Minune divorțează! Karmen a dat vestea în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Betty Salam și-a părăsit soțul după Asia Express 2024. Ce s-a întâmplat între cei doi la filmările show-ului de la Antena 1
Playsport.ro
ĂSTA e apartamentul INDECENT al lui Țiriac! E cât 10 terenuri de tenis și are pat cât o „garsonieră”, de 16 metri pătrați, tapițat cu piele de elefant
kanald.ro
Cum să îți reglezi geamurile termopan, pentru sezonul rece! Soluția care te va ajuta să plătești mai puțin la căldură
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia-Cioacă. Mama Elodiei a spus totul după 17 ani: Așa este!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
S-a aflat de ce s-a sinucis Ionuț! Ce durere cruntă îl apăsa, de fapt
substantial.ro
Guvernul britanic criticat pentru implicarea oligarhilor ruși în industria petrolului din Marea Nordului
MediaFlux
Donald TRUMP RECUNOAȘTE acuzațiile FEDERALE! Ce se întâmplă cu CANDIDATURA sa pentru CASA ALBĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...