Ministerul Mediului a suspendat procedura emiterii ordinului care ar fi permis împuşcarea a aproape 1.700 de animale sălbatice

Ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, anunţă, marţi, că a fost suspendată procedura emiterii ordinului de ministru care ar fi permis împuşcarea a 1.691 de animale sălbatice întrucât "lipsesc câteva elemente esenţiale", menţionând că aşteaptă un punct de vedere al Academiei Române, căreia i-a fost trimisă toată documentaţia, încă din 21 septembrie. Academia Română a anunţat că nu avizează forma actuală a proiectului.
Iulian Tudor
04 oct. 2016, 09:41
Ministerul Mediului a suspendat procedura emiterii ordinului care ar fi permis împuşcarea a aproape 1.700 de animale sălbatice

Ministrul Mediului scrie, pe pagina sa de Facebook, că vineri s-a încheiat perioada de consultare publică pentru proiectul de ordin de ministru de aprobare a derogărilor în cazul speciilor urs, lup şi pisică sălbatică.

Cristina Paşca-Palmer spune că, deşi un astfel de ordin se emite încă din 2007, niciun ministru al Mediului nu şi-a asumat, în trecut, în mod transparent, lansarea lui în consultare publică, aşa cum este firesc, iar acum ministerul a făcut acest demers „tocmai pentru că este un subiect sensibil, cu multe argumente pro şi contra”.

Ministrul anunţă că în acest moment a suspendat procedura de emitere a ordinului de ministru, pentru că încă „lipsesc câteva elemente esenţiale”, în primul rând avizul Academiei Române.

„În primul rând, avem nevoie de avizul Academiei Române, forul stiintific suprem al ţării care, conform legii, are ultimul cuvânt de spus pe studiul ce stă la baza fundamentării proiectului de ordin de ministru, studiu elaborat de Universitatea Transilvania, împreună cu ICAS şi Fundaţia Carpaţi. Toată documentaţia a fost trimisă la Academia Română încă din 21 septembrie, inclusiv punctul de vedere al experţilor din grupul de lucru pe care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor l-a constituit special pe acest subiect, de asemenea în premieră. Fără punctul de vedere al Academiei nu am de gând să înaintăm cu această procedură. În plus, am programat, în perioada următoare, o serie de discuţii aplicate cu toţi specialiştii implicaţi. La fel ca mulţi dintre dumneavoastră, şi eu am o serie de nelămuriri legate de oportunitatea, recomandată prin studiu, privind includerea unor specii în acest ordin sau a dimensiunii numărului de intervenţii propuse”, mai spune Cristina paşca-palmer.

Aceasta adaugă că va lua în calcul toate aceste elemente, pentru găsirea unei soluţii echilibrate, astfel încât să fie asigurată atât conservarea speciilor protejate prin lege, cât şi protecţia şi siguranţa comunităţilor din zonele vulnerabile.

Proiectul de ordin al ministerului Mediului supus dezbaterii publice viza „aprobarea derogărilor în cazul speciilor urs, lup şi pisică sălbatică”. Proiectul a stârnit controverse în spaţiul public, organizaţia World Wide Fund for Nature reclamând că dacă proiectul ar fi aprobat s-ar permite împuşcarea a 1.691 de animale sălbatice protejate.

Proiectul viza o derogare pentru vânătoarea a 552 exemplare de urs, 657 exemplare de lup şi 482 exemplare de pisică sălbatică.

Anul trecut, s-a aprobat derogarea pentru 540 de exemplare de urs, pentru 598 de exemplare de lup şi 496 de exemplare de pisică sălbatică, iar în 2014 s-au aprobat derogări pentru 550 de urşi, 520 de lupi şi 440 de pisici sălbatice.

Academia Română: Nu avizăm forma actuală a proiectului care permite împuşcarea de animale

Academicianul Dan Munteanu, preşedintele Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii (CMN) a declarat pentru News.ro că nu avizează forma actuală a proiectului care permite împuşcarea de animale.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Bani pentru 2,5 milioane de români. Se plătesc 250 LEI în august. Ordin la Guvern
Playtech.ro
Loredana, apariție de INFARCT! Costumul de baie CRĂPAT i-a arătat toate formele
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Taxe mai mari pentru români, de la anul. Cât de gravă e criza bugetară, de fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mascații au intrat peste Bianca Drăgușanu! Vedeta, AUDIATĂ, la Poliție
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la CASĂ. Vor scăpa de obligație
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Guvernul adoptă un proiect de lege pentru implementarea Convenției anti-mită
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'