Conform sursei citate, în cadrul şedinţei de Guvern din data de 30 iulie 2013 a fost aprobată Ordonanţa pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, în care este prevăzută şi modificarea articolului 8 şi a articolului 15 din Ordonanţa de Urgenţa a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, scrie Agerpres.
Astfel, articolul 8 se abrogă, iar la articolul 15, alineatul (1) şi (3) se modifică şi prevede că pentru achiziţionarea de vehicule noi, nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, persoanele fizice, persoanele juridice, unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice care achiziţionează autovehicule electrice noi beneficiază de un tichet cu valoare nominală, pentru fiecare autovehicul nou achiziţionat, denumit în continuare ecotichet.
Totodată, „criteriile de eligibilitate, modelul ecotichetului prevăzut la alin. (1), modalitatea de utilizare, precum şi metodologia de finanţare, se stabilesc prin Ghid de finanţare a Programului aprobat prin ordin al ministrului mediului şi schimbărilor climatice”.
În prezent, conform prevederilor legale privind timbrul de mediu pentru autovehicule, sunt exceptate de la plata taxei autovehiculele dobândite prin partaj.
Ministerul de resort consideră că, în acest fel, s-a creat un mecanism de eludare a plăţii timbrului prin achiziţionarea unui autovehicul second-hand din spaţiul comunitar în coproprietate, iar anterior înmatriculării acestuia co-proprietarii făcând partajul pe cale notarială, prin buna învoială, asupra autovehicului respectiv.
„Prin urmare, prin aplicarea excepţiei prevăzută la art. 8 lit. f) din OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule (neplata timbrului de mediu de către coproprietarul dobânditor), se creează atât o discriminare între beneficiarii excepţiei şi cei care sunt obligaţi la plata timbrului prin achiziţionarea autovehicului second-hand tot din spaţiul comunitar, cât şi un prejudiciu adus bugetului general consolidat”, menţionează MMSC.
Încasările din timbrul de mediu s-au cifrat, în primul trimestru al anului, la 65 de milioane de lei, respectiv jumătate din totalul raportat (132 milioane lei), care include şi banii din taxa veche.
În data de 15 martie 2013 a intrat în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, din acel moment taxa auto urmând să fie calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a maşinii.
Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind timbrul de mediu pentru autovehicule, publicată în Monitorul Oficial, în noua formulă de calcul, timbrul de mediu menţine cote similare celor din prezent pentru tehnologia Euro5 şi măreşte cotele pentru tehnologiile Euro4 şi Euro3. Pe de altă parte, pentru maşinile cu motorizări non-Euro, Euro1 şi Euro2, valoarea timbrului de mediu va scădea faţă de nivelul cuantumului actual.
Timbrul de mediu se aplică pentru autovehiculele din categoria M1, M2, M3 cu precizarea că pentru categoria de autoturisme cu normă de poluare Euro5, Euro4 şi Euro3 formula de calcul ia în proporţie de sută la sută emisia de CO2, iar pentru autoturismele cuprinse în normele de poluare non-euro, Euro 1 şi Euro 2 se aplică actuala formulă prevăzută prin Legea 9/2012, ce ia în calcul capacitatea cilindrică.
Pe de altă parte, taxa creşte pentru maşinile Euro3 şi Euro4 în cazul versiunilor diesel, întrucât, potrivit Rovanei Plumb, ‘emisiile din pulberi sunt mai mari în cazul maşinilor care merg cu motorină’.
Potrivit ministrului Mediului, Rovana Plumb, pentru acest an sunt estimate încasări din timbrul de mediu mai mari cu 100 milioane de lei, comparativ cu anul 2012, în timp ce valoarea sumelor ce trebuie restituite celor care au achitat taxa auto va fi de 400 milioane lei.