Conform documentului dat miercuri publicităţii de MMP, în domeniul aerului, ANPM menţionează că, din rezultatele analizelor efectuate în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare, nu s-au constatat depăşiri ale pragurilor de alertă pentru NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf), ale pragurilor de alertă şi informare pentru ozon.
Pe de altă parte, valoarea limită zilnică pentru PM10 (cantitatea de praf – n.r.), de 50 micrograme/mc, a fost depăşită la nivel naţional la următoarele staţii: GJ1-Târgu-Jiu (industrial), MM5-Baia-Mare (industrial), OT1-Slatina (industrial), TM1-Timişoara (trafic), TM5-Timişoara (trafic) în data de 1 ianuarie 2012, şi la OTI-Slatina (industrial) în data de 2 ianuarie a.c.
Totodată, în domeniul solului, apelor subterane şi vegetaţiei nu au fost semnalate evenimente deosebite, iar la nivelul fondului forestier de stat nu s-au înregistrat incendii sau doborâturi de vânt.
Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte supravegherea radioactivităţii mediului, nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în ultimele 24 de ore. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele normale de variaţie ale fondului natural.
În Bucureşti, în ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calităţii aerului nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.
Pentru a fi considerată stare de alertă în privinţa poluării, valoarea poluanţilor de NO2 ar trebui să fie de peste 400 micrograme/mc (de la minimul de 217 micrograme/mc), iar cea a ozonului să depăşească 240 micrograme/mc (de la limita minimă de 120 micrograme/mc).
În cazul în care se va depăşi de 18 ori, într-un an calendaristic, pragul superior de evaluare se va impune întocmirea unui plan de măsuri, se precizează în regulamentul APMB.
Instituţia de control a calităţii aerului operează o reţea de monitorizare la nivelul Capitalei formată din opt staţii: cercul Militar, Mihai Bravu, Titan, Drumul Taberei, Baloteşti, Măgurele, Lacu Morii şi Berceni. De asemenea, pentru informarea publicului asupra calităţii aerului au fost montate trei panouri de afişaj, în Piaţa Sergiu Celibidache, Piaţa Obor şi Piaţa Universităţii.