Ministerul Mediului, despre urşi: Se vor face constant controale pe fondurile de vânătoare

Ministerul Mediului, alături de WWF şi alte ONG-uri de mediu, au discutat, luni, despre gestionarea populaţiei de urşi la nivel naţional. Ca soluţie pe termen scurt, Ministerul va institui un regim constant de controale pe fondurile de vânătoare.
Romania TV
25 sept. 2012, 06:15
Ministerul Mediului, despre urşi: Se vor face constant controale pe fondurile de vânătoare

O delegație alcătuită din demnitari, specialiști și factori de decizie ai Ministerului Mediului și Pădurilor s-a întâlnit luni, 24 septembrie, la sediul Ministerului Mediului și Pădurilor, cu reprezentanții asociațiilor de vânătoare și ai ONG-urilor specializate în domeniul protecției animalelor, pentru a discuta prioritățile care trebuie avute în vedere în gestionarea populației de urși la nivel național.

La întâlnire a fost prezent ministrul Mediului și Pădurilor, Rovana Plumb, alături de secretarii de stat din Minister, Mugur Cozmanciuc și Emil Moț, precum și Remus Cernea – consilier de stat pe probleme de mediu al primului ministru, Paul Adam Crăciunescu – directorul general al ROMSILVA, Dan Munteanu – președintele Comisiei pentru ocrotirea monumentelor naturii a Academiei Române, Magor Csibi – președintele WWF Romania, experți din cadrul Ministerului Mediului și Pădurilor și ai Agențiilor locale pentru protecția mediului, precum și reprezentanți ai ONG-urilor de protecție a animalelor.    

Discuțiile au vizat identificarea problemelor derivate din administrarea fondurilor cinegetice și găsirea unor soluții pe termen scurt, mediu și lung pentru gestionarea eficientă a populației de urși, în contextul ultimelor evenimente care au avut loc în județul Dâmbovița.

Totodată, în cadrul întâlnirii, a fost abordată problema prevederilor legislative care reglementează în prezent modul de gestionare a populației de urși de pe teritoriul României. Au fost prezentate aspecte legate de situația actuală precum și posibile variante de modificare a prevederilor legislative pentru optimizarea numărului de urși raportat la dimensiunea și specificul habitatului natural din România, toate aceste posibile modificări trebuind să fie în concordanță cu prevederile Uniunii Europene și a respectării Directivelor UE.

Participanții la dezbateri au căzut de acord că principalele probleme cu care se confruntă în gestionarea problemelor generate de urși sunt reprezentate de pătrunderea oamenilor în habitatul urșilor, furnizarea de hrană suplimentară în observatoare care se află în apropierea zonelor locuite, scăderea cantității de hrană naturală (fructe de pădure și ciuperci) prin recoltarea pentru activități economice, existența depozitelor de deșeuri menajere care atrag urșii pentru hrană.

În urma discuțiilor purtate, secretarul de stat Corneliu Mugur Cozmanciuc a precizat că pe termen scurt se va institui un regim constant al controalelor pe fondurile de vânătoare și la ITRSV-uri, controale care sunt deja în derulare,  și vor fi dezvoltate parteneriatele cu WWF și ONG-urile de mediu. Pe termen mediu, se va întruni Grupul de lucru pe carnivore mari și se va armoniza legislația existentă în prezent cu privire la populaţia de urși din România.

Oficialii Ministerului Mediului și Pădurilor și-au manifestat deschiderea în vederea organizării pe viitor a unor întâlniri similare celei de luni în vederea concretizării propunerilor venite din partea specialiștilor și a armonizării într-un timp cât mai scurt a legislației în domeniu.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiurile ciudate ale lui Ceaușescu, de Paște. Unde ieșea seara cu soția
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut unul dintre cei mai mari actori. A fost o legendă de neegalat. Românii nu-l vor uita vreodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație