Ministerul Mediului, despre urşi: Se vor face constant controale pe fondurile de vânătoare

Ministerul Mediului, alături de WWF şi alte ONG-uri de mediu, au discutat, luni, despre gestionarea populaţiei de urşi la nivel naţional. Ca soluţie pe termen scurt, Ministerul va institui un regim constant de controale pe fondurile de vânătoare.
Romania TV
25 sept. 2012, 06:15
Ministerul Mediului, despre urşi: Se vor face constant controale pe fondurile de vânătoare

O delegație alcătuită din demnitari, specialiști și factori de decizie ai Ministerului Mediului și Pădurilor s-a întâlnit luni, 24 septembrie, la sediul Ministerului Mediului și Pădurilor, cu reprezentanții asociațiilor de vânătoare și ai ONG-urilor specializate în domeniul protecției animalelor, pentru a discuta prioritățile care trebuie avute în vedere în gestionarea populației de urși la nivel național.

La întâlnire a fost prezent ministrul Mediului și Pădurilor, Rovana Plumb, alături de secretarii de stat din Minister, Mugur Cozmanciuc și Emil Moț, precum și Remus Cernea – consilier de stat pe probleme de mediu al primului ministru, Paul Adam Crăciunescu – directorul general al ROMSILVA, Dan Munteanu – președintele Comisiei pentru ocrotirea monumentelor naturii a Academiei Române, Magor Csibi – președintele WWF Romania, experți din cadrul Ministerului Mediului și Pădurilor și ai Agențiilor locale pentru protecția mediului, precum și reprezentanți ai ONG-urilor de protecție a animalelor.    

Discuțiile au vizat identificarea problemelor derivate din administrarea fondurilor cinegetice și găsirea unor soluții pe termen scurt, mediu și lung pentru gestionarea eficientă a populației de urși, în contextul ultimelor evenimente care au avut loc în județul Dâmbovița.

Totodată, în cadrul întâlnirii, a fost abordată problema prevederilor legislative care reglementează în prezent modul de gestionare a populației de urși de pe teritoriul României. Au fost prezentate aspecte legate de situația actuală precum și posibile variante de modificare a prevederilor legislative pentru optimizarea numărului de urși raportat la dimensiunea și specificul habitatului natural din România, toate aceste posibile modificări trebuind să fie în concordanță cu prevederile Uniunii Europene și a respectării Directivelor UE.

Participanții la dezbateri au căzut de acord că principalele probleme cu care se confruntă în gestionarea problemelor generate de urși sunt reprezentate de pătrunderea oamenilor în habitatul urșilor, furnizarea de hrană suplimentară în observatoare care se află în apropierea zonelor locuite, scăderea cantității de hrană naturală (fructe de pădure și ciuperci) prin recoltarea pentru activități economice, existența depozitelor de deșeuri menajere care atrag urșii pentru hrană.

În urma discuțiilor purtate, secretarul de stat Corneliu Mugur Cozmanciuc a precizat că pe termen scurt se va institui un regim constant al controalelor pe fondurile de vânătoare și la ITRSV-uri, controale care sunt deja în derulare,  și vor fi dezvoltate parteneriatele cu WWF și ONG-urile de mediu. Pe termen mediu, se va întruni Grupul de lucru pe carnivore mari și se va armoniza legislația existentă în prezent cu privire la populaţia de urși din România.

Oficialii Ministerului Mediului și Pădurilor și-au manifestat deschiderea în vederea organizării pe viitor a unor întâlniri similare celei de luni în vederea concretizării propunerilor venite din partea specialiștilor și a armonizării într-un timp cât mai scurt a legislației în domeniu.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Despăgubiri pentru România și Bulgaria, după refuzul Schengen
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Interzis și ilegal în România. Guvernul a dat ordin joi, 18 iulie: Instituim noua infracțiune
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Lavrov Saluta Nominalizarea lui J.D. Vance ca Potențial Vicepreședinte al SUA
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'