O delegație alcătuită din demnitari, specialiști și factori de decizie ai Ministerului Mediului și Pădurilor s-a întâlnit luni, 24 septembrie, la sediul Ministerului Mediului și Pădurilor, cu reprezentanții asociațiilor de vânătoare și ai ONG-urilor specializate în domeniul protecției animalelor, pentru a discuta prioritățile care trebuie avute în vedere în gestionarea populației de urși la nivel național.
La întâlnire a fost prezent ministrul Mediului și Pădurilor, Rovana Plumb, alături de secretarii de stat din Minister, Mugur Cozmanciuc și Emil Moț, precum și Remus Cernea – consilier de stat pe probleme de mediu al primului ministru, Paul Adam Crăciunescu – directorul general al ROMSILVA, Dan Munteanu – președintele Comisiei pentru ocrotirea monumentelor naturii a Academiei Române, Magor Csibi – președintele WWF Romania, experți din cadrul Ministerului Mediului și Pădurilor și ai Agențiilor locale pentru protecția mediului, precum și reprezentanți ai ONG-urilor de protecție a animalelor.
Discuțiile au vizat identificarea problemelor derivate din administrarea fondurilor cinegetice și găsirea unor soluții pe termen scurt, mediu și lung pentru gestionarea eficientă a populației de urși, în contextul ultimelor evenimente care au avut loc în județul Dâmbovița.
Totodată, în cadrul întâlnirii, a fost abordată problema prevederilor legislative care reglementează în prezent modul de gestionare a populației de urși de pe teritoriul României. Au fost prezentate aspecte legate de situația actuală precum și posibile variante de modificare a prevederilor legislative pentru optimizarea numărului de urși raportat la dimensiunea și specificul habitatului natural din România, toate aceste posibile modificări trebuind să fie în concordanță cu prevederile Uniunii Europene și a respectării Directivelor UE.
Participanții la dezbateri au căzut de acord că principalele probleme cu care se confruntă în gestionarea problemelor generate de urși sunt reprezentate de pătrunderea oamenilor în habitatul urșilor, furnizarea de hrană suplimentară în observatoare care se află în apropierea zonelor locuite, scăderea cantității de hrană naturală (fructe de pădure și ciuperci) prin recoltarea pentru activități economice, existența depozitelor de deșeuri menajere care atrag urșii pentru hrană.
În urma discuțiilor purtate, secretarul de stat Corneliu Mugur Cozmanciuc a precizat că pe termen scurt se va institui un regim constant al controalelor pe fondurile de vânătoare și la ITRSV-uri, controale care sunt deja în derulare, și vor fi dezvoltate parteneriatele cu WWF și ONG-urile de mediu. Pe termen mediu, se va întruni Grupul de lucru pe carnivore mari și se va armoniza legislația existentă în prezent cu privire la populaţia de urși din România.
Oficialii Ministerului Mediului și Pădurilor și-au manifestat deschiderea în vederea organizării pe viitor a unor întâlniri similare celei de luni în vederea concretizării propunerilor venite din partea specialiștilor și a armonizării într-un timp cât mai scurt a legislației în domeniu.