Pe prima poziție a priorităților strategice se află impulsionarea tranziției spre Economia Verde și Dezvoltare Durabilă, prin care se dorește promovarea inovațiilor tehnologice prietenoase cu mediul și susținerea dezvoltării de afaceri verzi și eco-antreprenoriat, scrie Agerpres.
Citeşte şi: Ministerul Agriculturii: Până în octombrie vrem să stabilim o strategie a sectorului de irigaţii
Pe lista obiectivelor generale ale Ministerului Mediului se află, de asemenea, managementul durabil al Fondului Forestier Național, managementul eficient al conservării biodiversității și administrarea unitară a ariilor naturale protejate din România, reducerea impactului schimbărilor climatice, managementul eficient al deșeurilor și promovarea economiei circulare, precum și gospodărirea durabilă a resurselor de apă.
La capitolul resurse financiare, în Planul strategic al MMAP se amintește de finanțarea proiectelor de mediu, în sensul asigurării decontării costurilor proiectelor finanțate pe POS Mediu prin finalizarea în regim de urgență a evaluării planurilor de management a Ariilor Protejate realizate și depuse la autoritatea competentă pentru aprobare.
Potrivit datelor oficiale publicate recent de Ministerul Fondurilor Europene, un număr de 139 de proiecte de mediu, în valoare de 7,97 miliarde de euro, au fost identificate și urmează să fie finanțate din bani europeni prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare în exercițiul financiar 2014 — 2020.
Din totalul celor 139 de proiecte aflate pe lista de priorități, 56 reprezintă proiecte noi pre-identificate, iar 40 sunt în etapa de fazare, valoarea lor ridicându-se la 756 milioane de euro.
Conform centralizatorului, cele mai multe proiecte (110) sunt cuprinse în sectorul Infrastructură apă și apă uzată, valoarea estimată pentru implementarea lor fiind de 7,058 miliarde euro, din care 3,028 miliarde euro reprezintă alocare POIM (Uniunea Europeană + contribuție națională). Din totalul acestora, 45 de proiecte sunt noi pre-identificate, 22 sunt fazate și 43 beneficiază de asistență tehnică pentru pregătire proiecte (studii fezabilitate etc.).
Alocarea totală prin POIM pentru România, în cazul proiectelor de mediu, pentru perioada financiară 2014 — 2020, se ridică la 4,446 miliarde de euro.