Ministerul Mediului a anunțat, recent, că ghidul de finanțare a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial. În cadrul programului, care se derulează de peste 20 de ani, au fost scoase din circulație peste un milion de autovehicule vechi din România. Pentru ediția din acest an, valoarea ecotichetului acordat la cumpărarea unui vehicul electric ajunge la 37.000 de lei, echivalentul a aproximativ 7.500 de euro.
„Prin acest program ne propunem să aducem pe străzile din România zeci de mii de autoturisme nou nouţe, mai puţin poluante. Dacă vă doriţi un motor mai curat, cu consum mai mic sau o maşină mai sigură, pregătiţi-vă să vă înscrieţi în Rabla 2025!”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Citește și: Dorinel Umbrărescu are concurență la salarii! Rivalii care oferă sume colosale muncitorilor
Conform oficialului, cea mai importantă și așteptată schimbare a programului ține de majorarea valorii ecotichetului pentru autovehiculele electrice, care a fost majorată la 37.000 de lei, aproximativ 7.500 de euro.
„Sperăm ca anul acesta Programul Rabla să fie un program care să întreacă orice aşteptare, să bată orice alt record. O altă noutate este legată de modalitatea de înscriere”, a mai spus acesta.
În același timp, românii vor putea să se înscrie direct în aplicația Administraţiei Fondului pentru Mediu, eliminând necesitatea de a apela la dealeri sau alţi intermediari. Voucherul obținut va putea fi folosit pentru orice producător, flexibilitatea pentru beneficiarii programului fiind sporită astfel.
„O altă noutate este bugetul record de 1,43 de miliarde de lei, cu aproape 50% mai mare decât bugetul anului trecut, pe care ministrul Mediului spune că speră să îl epuizeze cât mai rapid pentru că va fi o singură sesiune”, a afirmat Fechet.
„Colegii de la AFM afirmă că, în ultimii 20 de ani, datorită programului pe care îl numim în continuare Rabla, probabil cel mai iubit de români, am casat peste 1 milion de autoturisme în România! O cifră absolut spectaculoasă! Aşadar, cu speranţa că în 2025 vom avea foarte mulţi cai putere verzi pe străzile din România, aştept cu nerăbdare aprobarea bugetului AFM, în şedinţa de guvern, şi îmi doresc foarte mult să putem spune cât mai repede ca s-au terminat banii,(…)”, a mai adăugat oficialul.
Obiectivul principal al acestui program este îmbunătățirea calității mediului prin promovarea achiziției de autovehicule noi, mai puțin poluante și cu o eficiență energetică superioară. Acesta urmărește reducerea impactului negativ al poluării aerului asupra mediului și sănătății publice, poluare cauzată în mare parte de emisiile provenite de la autovehicule uzate. În același timp, programul contribuie la prevenirea generării deșeurilor și la atingerea țintelor ce țin de recuperarea și valorificarea deșeurilor provenite din vehicule scoase din uz, notează Capital.
Finanțarea programului este asigurată din veniturile Fondului pentru Mediu, generate prin comercializarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite țării noastre în cadrul UE.
„În 2025, Programul Rabla intră într-o nouă eră a eficienţei şi accesibilităţii, prin lansarea unei noi aplicaţii digitale care simplifică procesul de înscriere şi reduce timpul de analiză a dosarelor. Aceste măsuri vin după consultări directe cu producătorii auto şi reconfirmă rolul programului Rabla ca un instrument vital pentru modernizarea parcului auto şi protecţia mediului”, a declarat Florin Bănică, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu.
Citește și: CONAF dă glas vocației antreprenoriale feminine care creează valoare durabilă