Ministerul Mediului: Rolul Gărzii Forestiere nu este să numere cioate; personalul din ocoalele silvice poate face acest lucru

Rolul inspectorilor din Gărzile Forestiere nu este să numere cioatele provenite din tăieri ilegale, această activitate putând fi efectuată și de către alți specialiști din cadrul ocoalelor silvice de stat, de regim (private) sau al direcțiilor silvice, precizează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), pe pagina proprie de Internet, într-un drept la replică la informațiile publicate, recent, de portalul RISE Project, conform cărora ministerul de resort ar fi transmis celor nouă Gărzi Forestiere din subordine o 'circulară' prin care 'le ordonă' acestora să nu mai evalueze prejudiciile rezultate din tăierile ilegale de păduri.
Filip Stan
07 aug. 2016, 09:24
Ministerul Mediului: Rolul Gărzii Forestiere nu este să numere cioate; personalul din ocoalele silvice poate face acest lucru

‘(…) Până acum, cele nouă Gărzi Forestiere acționau individual, dând interpretări uneori diferite prevederilor legale și fără să existe o coerență la nivel național. În urma analizei activității acestor instituții, s-a constatat că una dintre cauzele majore ale lipsei de eficacitate este timpul pe care personalul gărzilor forestiere l-a dedicat pentru activitatea de evaluare a prejudiciilor, în situațiile în care aceste prejudicii au făcut obiectul unor dosare aflate în cercetare/urmărire penală. Cu alte cuvinte, dacă cineva reclama la Poliție sau la Parchet o presupusă tăiere ilegală de arbori, organele de anchetă erau nevoite să cheme specialiști silvici pentru a evalua pagubele, întrucât doar specialiștii silvici au competență legală de a evalua pagube sau prejudicii produse prin tăieri ilegale. Ca urmare, se apela la inspectorii Gărzii Forestiere, care măsurau cu centimetrul, numărau și marcau fiecare cioată. Această activitate consuma între 60% și 70% din timpul de lucru al inspectorilor silvici, la nivel național‘, notează Ministerul Mediului.

Conform sursei citate, la ora actuală numărul inspectorilor silvici din Gărzile Forestiere este extrem de redus, fiind vorba despre 350 de funcționari publici, care trebuie să realizeze controlul, în calitate de autoritate de stat, pe 6,55 milioane hectare de fond forestier, ceea ce înseamnă o suprafață de 18.700 hectare/persoană.

Ministerul Mediului susține că ‘rolul inspectorilor Gărzii Forestiere nu este să numere cioate’, ci trebuie să ‘constituie într-un corp de elită, care să impună respectarea legii de către toți administratorii de pădure și toți operatorii economici din sectorul silvic’.

Sigur, inspectorii pot derula în continuare activități de evaluare a pagubelor, deoarece nici legea, nici procedura (‘circulara’) nu le interzice acest lucru. În schimb, această procedură instituie o modalitate de eficientizare a actului de control în scopul prevenirii și combaterii tuturor faptelor ilegale care pot afecta integritatea pădurilor. Munca de rutină care constă în măsurarea cioatelor provenite din tăieri ilegale poate fi făcută și de alți specialiști silvici, personalul de control de la Gărzi nu trebuie să aibă această activitate pe lista de activități prioritare. Blocarea personalului de control al Gărzilor Forestiere într-o activitate de rutină, determină diminuarea timpului pe care acest personal ar trebui să-l aloce activității specifice de control. Numărul personalului silvic din cadrul ocoalelor silvice de stat, de regim (private) sau al direcțiilor silvice, care au dreptul de a evalua pagube/prejudicii, este de circa 8.000 la nivel național și se poate apela la fel de bine la această resursă de personal, pentru activități de măsurare și numărare a cioatelor‘, se menționează în punctul de vedere al ministerului de resort.

În viziunea Ministerului Mediului, procedura degrevează inspectorii de activitățile de rutină, pentru ca aceștia să se poată concentra asupra combaterii tăierilor ilegale și al altor fapte în afara legii care sunt săvârșite în păduri.

‘Procedura permite, în continuare, inspectorilor silvici, să deruleze activități de evaluare a pagubelor, însă spune foarte clar că nu acesta este obiectivul pentru care au fost constituite Gărzile Forestiere și stabilește că această activitate poate fi derulată de oricare dintre cei 8.000 de specialiști silvici din toată țara. Nu negăm că vor exista, în continuare, angajați ai Gărzilor Forestiere care, pentru un salariu de 7.000 de lei pe lună, vor prefera să măsoare și să numere cioate, în loc să deruleze activități de control, însă această atitudine nu este acceptabilă’, notează sursa citată.

Recent, portalul RISE Project scria că Garda Forestieră a primit ordin să nu mai evalueze prejudiciile rezultate din tăierile ilegale de păduri, sub forma unei directive a Ministerului Mediului, care ‘contrazice legea și îi bulversează pe inspectorii din teritoriu care susțin că rămân fără obiectul muncii’.

‘Inspectorii silvici sunt cei care trebuie să combată fenomenul defrișărilor ilegale și să stabilească prejudiciile. Cel puțin așa spune legea. Luna trecută, însă, li s-a spus oficial că evaluarea prejudiciului nu mai reprezintă o prioritate și că ar trebui să paseze această atribuție altor autorități. Garda Forestieră a fost înființată anul trecut, sub acest nume, prin reorganizarea inspectoratelor silvice, iar scopul imediat al acestei măsuri a fost tocmai stoparea tăierilor ilegale, estimate atunci la 8,8 milioane de metri cubi anual. Adică aproape jumătate din tot lemnul care se valorifică legal. Pericolul iminent a dus la reformarea legislației printr-o Ordonanță de Urgență care motiva astfel utilitatea instituției: ‘Problematica tăierilor ilegale de arbori, fiind de siguranță națională, a făcut obiectul analizei în cadrul CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Țării — n.n.) organizat în data de 9 iunie 2015, unde s-a evidențiat soluționarea în regim de urgență a acestei problematici, inclusiv prin înființarea Gărzilor Forestiere‘, preciza RISE Project.

Sursa citată atenționează, totodată, că România riscă amenzi usturătoare din partea Comisiei Europene (CE), după ce aceasta a declanșat, anul trecut, o investigație privind modul în care autoritățile controlează și sancționează tăierile ilegale din păduri.

Conform Inventarului Forestier Național (IFN), finalizat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), prin Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ‘Marin Drăcea’ (INCDS), în prezent, România deține o suprafață totală de pădure de 7,046 milioane de hectare, iar pe regiuni, cea mai mare suprafață de pădure se regăsește în Transilvania, unde 37% din suprafața totală a terenurilor este acoperită de vegetație forestieră. Regiunea este urmată de Moldova, cu 31% și Țara Românească, cu 20%.

Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 32/2015 privind înființarea Gărzilor Forestiere a fost adoptat de Senat în data de 20 octombrie 2015, însă după trei săptămâni deputații din Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice au decis amânarea discutării acestui proiect. Documentul arată că, în cursul lunii august, controalele silvice și cinegetice ar urma să fie efectuate la nivel central și local de Gărzile Forestiere, entități în cadrul cărora numărul de posturi preconizat se ridică la 617 persoane, dintre care 545 va fi reprezentat de personalul silvic cu atribuții de control și implementare.

În data de 16 mai, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat organizarea unui concurs pentru posturile vacante de inspector șef în cadrul Gărzilor Forestiere din Brașov, Oradea, Suceava și Ploiești. Activitatea Gărzilor va fi coordonată tehnic la nivel central de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură prin secretarul de stat pentru Păduri și prin structura care coordonează activitatea în domeniul silvic și cinegetic din cadrul acesteia.

Gărzile Forestiere vor acoperi toate cele 43 de județe, plus municipiul București, și vor fi organizate în nouă sedii deschise în: Brașov, București, Cluj-Napoca, Focșani, Oradea, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Suceava și Timișoara. Cele mai multe posturi vor fi la Garda forestieră Suceava (94 din care 86 personal silvic), urmată de Garda forestieră Brașov (90 posturi; 82 personal silvic) și Garda forestieră Cluj (70 posturi; 62 personal forestier).

Pe de altă parte, Gărzile forestiere din Oradea, Ploiești și București vor avea mai puțini angajați.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“
Fanatik.ro
Acesta este cel mai murdar obiect din bucătăria ta. Atrage bacteriile ca un magnet, dar puțini știu acest lucru
Capital.ro
Bomba anului despre Călin Georgescu. S-a aflat planul lui Donald Trump în România: Are nevoie de el
Playtech.ro
Secretul pentru cel mai bun macrou prăjit. Ce să presari peste el la final pentru un gust mult mai bun
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Ion Țiriac, numit reprezentant al vechilor securiști. Magnatul, învins în instanță în ultimele ore din 2024
wowbiz.ro
El este Cosmin, adolescentul de 17 ani care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului. Părinții au cedat când și-au văzut băiatul fără viață și s-au prăbușit pe asfalt, lângă trupul neînsuflețit al acestuia. Scene dramatice după tragedie
Spynews
Jador și Oana Ciocan, dansul mirilor de la nuntă. Cei doi s-au căsătorit în mare secret pe 27 decembrie / VIDEO
Spynews
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Evz.ro
Rețetă de orez prăjit cu pui. Secretul pentru un gust autentic
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
kanald.ro
Ce se va întâmpla cu cutiile negre ale aeronavei prăbușite în Kazahstan. Autoritățile au făcut anunțul oficial!
Cancan.ro
Ilie Năstase și soția, Revelion la comun cu Brigitte și Florin Pastramă! Pericol de explozie în
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
ITP 2025. Obligatoriu pentru românii care au mașini mai vechi de 12 ani
ANAF îi taxează pe toți românii care au în cont această sumă! Măsura se aplică de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
stirilekanald.ro
"Nu avem liniște” Ce a apărut la mormântul Andreei Cuciuc, la 40 de zile de la moartea sa! Părinții fetei, devastați în cimitir
substantial.ro
FBI descoperă cel mai mare depozit de bombe artizanale din istoria sa la o fermă din Virginia
MediaFlux
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ultimul mesaj de An Nou al lui Nicolae Ceaușescu: imagini de arhivă (VIDEO)