Astfel, în urma rulării, de către Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), a modelului numeric de dispersie, a rezultat că traiectoria posibilului nor de poluant radioactiv s-ar menţine, în următoarele 48 de ore, la nord de graniţa României.
‘Din momentul în care au apărut primele informaţii, MMSC a transmis scrisori prin care am solicitat informaţii cu privire la acest eveniment, atât ambasadei Ucrainei în România, ambasadei României în Ucraina, precum şi Ministerului Mediului din Ucraina. Chiar dacă toate datele indică faptul că nu avem probleme, vom monitoriza cu mare atenţie situaţia, pentru a fi siguri că nu există motive de îngrijorare’, a declarat ministrul Mediului, Attila Korodi.
Korodi a coordonat miercuri, în calitate de preşedinte, Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă generate de poluări ale aerului şi solului în cazul unor accidente industriale (inclusiv cele cu impact transfrontier) şi a avut în vedere analiza tuturor informaţiilor referitoare la accidentul produs la centrala nucleară Zaporoijie, Ucraina, în data de 28 noiembrie 2014, potrivit Agerpres.
În cadrul întâlnirii, au fost prezentate măsurile care s-au luat până în prezent în ceea ce priveşte factorii de mediu din România şi au fost luate decizii cu privire la acţiunile viitoare care se impun.
Măsurile care s-au luat în scop preventiv de către Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate din cadrul ANPM, prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), au vizat intensificarea analizelor gama spectrometrice pentru probele de aerosoli atmosferici şi depuneri atmosferice, notificarea agenţiilor teritoriale în scopul asigurării unui răspuns prompt în cazul în care sunt identificate creşteri ale valorilor radioactivităţii în factorii de mediu şi asigurarea raportării orare de date de debit de doză gama provenite de la sistemul de staţii automate, atât către MMSC, CNCAN, IGSU-MAI şi MapN, cât şi către Comisia Europeană, pe platforma EURDEP.
Potrivit Ministerului Mediului, în cadrul Comitetului s-a decis că MMSC va colecta şi va analiza în continuare datele legate de subiect şi va menţine contactul permanent cu instituţiile statului care deţin atribuţii în acest domeniu, ANM va monitoriza, în continuare, circulaţia atmosferică în zona de interes şi rulează modelul de dispersie a poluantului, iar ANPM continuă monitorizarea radioactivităţii factorilor de mediu, atât automat, cât şi manual şi va notifica orice modificări survenite. Datele provenite din reţea sunt puse permanent la dispoziţia publicului, pe platforma EURDEP.
Orice modificare a situaţiei va conduce la convocarea Comitetului şi anunţarea instituţiilor statului cu responsabilităţi.
CNE ZAPOROIJIE se află la o distanţă de aproximativ 500 kilometri faţă de teritoriul României şi este una din principalele centrale din lume, ca mărime. Pe scara urgenţelor nucleare INES (International Nuclear Events Scale) de la 0 la 7, evenimentul a fost clasificat la scara 0 (eveniment neradiologic). Scara 7 este asimilată accidentelor de la Cernobîl şi Fukushima.