„În România, dezvoltarea rurală este prioritară, iar contribuţia sectorului forestier în sensul acestei dezvoltări este extrem de importantă prin furnizarea de locuri de muncă. Guvernul României recunoaşte sectorul forestier ca domeniu de interes strategic în ţara noastră. În acest sens, în perspectiva anilor viitori, sectorul forestier trebuie să cunoască o dezvoltare competitivă adecvată, ultima strategie pentru dezvoltarea sectorului forestier fiind din 2010”, transmite Ministerul Mediului.
Strategia Forestieră Naţională a fost elaborată printr-un proces deschis, consultativ si participativ, cu implicarea factorilor interesaţi din cadrul sectorului forestier şi din cadrul sectoarelor adiacente, mai spune ministerul, subliniind că strategia forestieră urmăreşte să fie eficace şi relevantă, să se integreze cu strategiile şi politicile în alte sectoare de care este strâns legată, în special de mediu, agricultură şi dezvoltare rurală, energie, educaţie, turism.
”Ca rezultate ale implementării strategiei vrem să ajungem să plantăm între 10.000 şi 20.000 hectare anual, pentru creşterea suprafeţelor acoperite de pădure. Asta înseamnă să ajungem la media europeană de 33% suprafaţă împădurită. Un alt obiectiv al strategiei este accesibilizarea, crearea drumurilor forestiere, deoarece în prezent România se situează sub media europeană, cu 6,1 metri liniari la hectar faţă de 14 metri liniari la hectar. Ne propunem, astfel, crearea a încă 6.500 de km de drumuri forestiere”, a declarat Mugur Cozmanciuc, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Pădurilor.
După finalizarea etapei de consultări interne, Ministerul Mediului şi Pădurilor va posta pe site-ul instituţiei, spre dezbatere publică, Strategia Forestieră Naţională 2013-2022.