La Ministerul Muncii se lucrează intens la documentul prin care salariul minim va creşte pâna la nivelul cerut de Uniunea Europeana. Premierul Marcel Ciolacu a anunşţat că va convoca şi Consiliul Naţional Tripartit pentru a negocia noua valoare, dat fiind că patronatele nu sunt de acord cu creşterile anunţate.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a făcut, de asemenea, un anunț important ce privește toți angajații din România.
Zilele trecute, în spațiul public a apărut o informație cu privire la noua lege a salarizării, care ar putea fi din nou amânată. În aceste condiții, Ministerul Muncii face clarificări.
Guvernul a hotărât să mărească salariul minim. Câţi români vor primi mai mulţi bani
Într-un comunicat, reprezentanții MMSS susțin că noua lege a salarizării va fi pusă în transparență decizională după ce proiectul va fi discutat cu toți partenerii sociali.
”Proiectul privind noua lege a salarizării va fi discutat, în continuare, cu partenerii sociali înainte de a fi pus în transparență decizională.
Având în vedere informațiile apărute în spațiul public privind elaborarea noii legi a salarizării, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) face următoarele precizări:
– până în prezent au fost realizate consultări în cadrul dialogului social cu federațiile sindicale reprezentative ale tuturor familiilor ocupaționale;
– unii dintre partenerii sociali au înaintat propuneri de coeficienți și grile de salarizare;
– propunerile se află în analiză, aceasta realizându-se după o metodologie elaborată de consultantul guvernamental pentru acest proiect de lege, respectiv Banca Mondială;
– legea salarizării este un jalon foarte important în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Jalonul 420 – care trebuie să fie îndeplinit de către România. Din acest motiv, MMSS este în contact permanent și cu reprezentanții Comisiei Europene;
– întregul demers de realizare a noii legi a salarizării a fost și rămâne unul transparent, deschis, având ca principale obiective eliminarea inechităților din sistem și stimularea performanței.
MMSS va analiza și discuta în continuare cu partenerii sociali proiectul de act normativ privind noua lege înainte de a fi pus în transparență decizională”, au scris reprezentanții Ministerului Muncii pe o rețea socială.
Conform proiectului, niciun salariu de la stat nu va scădea odată ce noua lege a salarizării va intra în vigoare, a anunțat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
De cele mai mari majorări de salarii ar urma să beneficieze cei din sistemul sanitar, profesorii, dar și IT-iștii.
În sistemul sanitar, cele mai mari creșteri ar putea fi la personalul TESA și la personalul auxiliar.