Ministerul Muncii, ORDINUL care vizează angajaţii şi salariaţii din România, ce se schimbă în Revisal. DOCUMENT de ultimă oră

Ministerul Muncii a pus în dezbatere proiectul privind REGES-ONLINE. Angajatorii vor avea șase luni de la publicarea hotărârii să transfere datele
Filip Stan
09 mart. 2025, 23:37
Ministerul Muncii, ORDINUL care vizează angajaţii şi salariaţii din România, ce se schimbă în Revisal. DOCUMENT de ultimă oră

Implementarea REGES-ONLINE este prinsă într-un proiect de hotărâre aflat de azi în dezbatere la Ministerul Muncii, noul sistem urmând să înlocuiască aplicația Revisal anul acesta, în termen de șase luni de la publicarea hotărârii, interval în care angajatorii trebuie să transfere toate datele contractelor active în noua platformă. Aceasta va oferi acces securizat angajaților pentru verificarea propriului istoric profesional și descărcarea extraselor oficiale, simplificând dovedirea vechimii în muncă și obținerea documentelor necesare.

Pe lângă datele actuale din Revisal, angajatorii vor trebui să transmită în REGES-ONLINE și informații despre locul de muncă (fix sau mobil) și durata timpului de muncă și repartizarea acestuia.

Anunț important pentru românii care au contract cu Hidroelectrica. Clienții care vor plăti facturi mai mari

Neînregistrarea în noul sistem în termenul legal va fi amendată cu sume între 15.000 și 20.000 lei. Proiectul de HG privind Registrul general de evidență a salariaților (REGES-ONLINE) a fost pus azi în dezbatere la Ministerul Muncii și aduce o reformă substanțială în ceea ce privește modul în care sunt gestionate datele referitoare la contractele individuale de muncă (CIM) din România. Susținut financiar prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 7 – Transformare Digitală, REGES-ONLINE  va fi găzduit într-o platformă informatică sigură și va permite tuturor părților implicate – Inspecția Muncii, angajatori, salariați, instituții și autorități publice – să acceseze datele din CIM-uri într-un mod facil și securizat.

Înainte de toate, trebuie spus că proiectul va abroga, în șase luni de la publicare, HG nr. 905/2017, noul sistem urmând să funcționeze exclusiv în variantă online. Astfel, nu se va mai folosi aplicația locală Revisal, iar toate operațiunile de transmitere a datelor despre salariați vor avea loc prin intermediul platformei unice REGES-ONLINE. Proiectul de HG va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, cu excepția prevederilor referitoare la contravenții, care devin aplicabile în termen de 30 de zile de la publicare.

Angajatorii vor avea la dispoziție 6 luni de la data intrării în vigoare pentru a se înregistra în noul sistem și pentru a transfera în REGES-ONLINE toate datele contractelor active. După expirarea acestor 6 luni, HG nr. 905/2017 se abrogă, iar gestionarea contractelor de muncă se va face exclusiv prin noua platformă. Neîndeplinirea la timp a obligației de înregistrare în sistem (adică în intervalul de 6 luni) va fi considerată contravenție și sancționată cu amenzi între 15.000 și 20.000 lei.
Una dintre componentele esențiale, promisă la nivel legislativ de câțiva ani, dar imposibil de pus în practică în contextul actualei aplicații Revisal, este accesul online pentru angajați și foști angajați, care vor putea să-și verifice propriul istoric profesional și să-și descarce oricând un extras oficial din Registru. Această facilitate va simplifica procesele de dovedire a vechimii în muncă și de obținere a documentelor necesare (de exemplu, pentru pensie sau alte beneficii).

Proiectul preia mare parte dintre prevederile esențiale cuprinse actualmente în HG nr. 905/2017 privind obligația de a transmite diversele date din contracte în Revisal, însă există și noutăți semnificative: de pildă, transmiterea în REGES-ONLINE a locului de muncă, fie că vorbim de unul fix, fie mobil, dar și transmiterea duratei timpului de muncă și repartizării acestuia.

Angajatorii vor continua să aibă obligația de a păstra un dosar personal (fizic sau electronic) pentru fiecare salariat, cu toate documentele aferente. În plus, la încetarea contractului, angajatorul va fi în continuare obligat să elibereze salariatului o adeverință care să ateste vechimea, salariul și alte elemente relevante, precum și un extras din REGES-ONLINE.

Ce înseamnă accesul lucrătorilor la informațiile transmise în Revisal și la ce ar trebui să se aștepte angajatorii în acest context

Accesul electronic al lucrătorilor la datele din Revisal ce privesc propriile contracte de muncă va fi implementat în următoarea perioadă, în contextul punerii în funcțiune a noului REGES, reprezentând un pas important în direcția transparenței dintre angajat și angajator. Pentru angajați operaționalizarea acestui drept promis doar pe hârtie de câțiva ani înseamnă verificarea unor informații la care, deși acum ar avea acces, acesta este unul mai greu și presupune cereri și timpi pierduți; înseamnă confirmări și certitudini cu privire la plata contribuțiilor, precum și a respectării celor convenite în scris cu angajatorul. Pe de altă parte, pentru unii angajatori accesul facil al angajaților acestora în Revisal va putea însemna și întrebări la care vor trebui să ofere răspunsuri, cu riscul unor conflicte, dar și o presiune mai scăzută pe departamentele de resurse umane, dacă toate facilitățile tehnice promise pe hârtie vor și operaționalizate – de pildă, generarea extraselor pe care lucrătorii să le poată folosi în afara locului de muncă, după necesități.

NF_REGES

Registrul electronic de evidență a salariaților reprezintă, în realitate, „oglinda” contractului individual de muncă – sau, cel puțin, așa prevede HG 905/2017, pentru că momentan platforma utilizată nu permite adăugarea tuturor informațiilor prevăzute de modelul-cadru al CIM.

Mai mult, dacă ne raportăm la scopul registrului electronic de evidență a salariaților, trebuie să ne amintim că înaintea acestuia un exemplar al contractului individual de muncă ajungea la ITM, iar celelalte două exemplare, unul pentru lucrător și unul pentru angajator erau „certificate” prin înscrierea numărului de înregistrare, lucrătorul având astfel garanția că autoritatea statului se află posesia unui exemplar.

Aceeași procedură era prevăzută și pentru modificările contractelor, un exemplar pe care era aplicată ștampila ITM-ului și numărul de înregistrare ajungea la lucrător (sau așa ar fi trebuit să se întâmple), scopul fiind același, garanția înregistrării modificărilor sau „exemplarul de rezervă”.

Ministerul Muncii, anunţ de ULTIMĂ ORĂ pentru salariaţi şi angajatori

Pe lângă acest scop, faptul că datele respective ajung la inspectoratul teritorial de muncă garantează și păstrarea acestor informații în siguranță în cazul în care angajatorul pierde documentul sau salariatul, deși presupunem că a primit un exemplar, îl pierde la rândul său.

Momentan, chiar dacă din punct de vedere legal lucrătorilor li se recunoaște, de câțiva ani, dreptul de a avea acces la datele înscrise în registru de către angajator, singura variantă pe care angajații o au la îndemână practic cea „clasică” : se adresează inspectoratului teritorial de muncă și li se eliberează, contracost, un extras din registru, nefiind funcțională varianta accesării sale online – asta, deoarece platforma actuală nu permite accesul lor.

Ordin_ANPD_dizabilitati

Promisiunile Inspecției Muncii încep să prindă contur și în curând va fi operațional noul sistem – noul REGES – , care le va permite lucrătorilor accesul la aceste date atât online, cât și prin intermediul unor „infochioșcuri” amplasate în incinta inspectoratelor teritoriale de muncă, însă fără costuri.

Angajații vor afla ușor că nu li s-au plătit contribuțiile
O precizare interesantă de la inspectorat este cea care vizează plata contribuțiilor de către angajator – mai precis, angajații vor avea acces la aceste informații, pentru că ele se vor regăsi în adeverințe și probabil chiar în extrasul din registru, abordarea „problemei” în acest fel fiind cât se poate de echilibrată și firească. Iată de ce:

Încă din 2018, chiar dacă OUG 79/2017 încă nu a fost aprobată de Parlamentul României, contribuțiile (CAS ȘI CASS) sunt în sarcina fiscală a lucrătorilor, deși sumele respective nu au trecut și nu trec nici măcar o secundă prin buzunarul sau prin contul lor, angajatorul fiind cel care le calculează, le reține și trebuie să le vireze la bugetul de stat.

Practic, dincolo de discuția privind legalitatea și moralitatea actului normativ, constatăm că, deși lucrătorii sunt titularii obligației de plată, la ora actuală ei nici măcar nu pot verifica dacă angajatorul, devenit un intermediar în această situație, a virat sumele respective la stat, așa cum îl obligă legea.

Sigur, suntem în situația asta de peste șapte ani și, oarecum, ANAF a pus în aplicare dispozițiile legale și a sesizat organele de cercetare penală în cazurile identificate în urma controalelor, însă mai identificăm un alt risc – declararea eronată a acestor contribuții, iar în astfel de situații „erorile” sunt depistate târziu, lucrătorii fiind obligați să piardă timp (poate și bani) pentru a-și recâștiga drepturile.

Având acces la aceste informații, angajații pot solicita lămuriri direct „la sursa problemei”, iar în cazul în care s-a produs o eroare, se poate interveni mai rapid.

Este adevărat că în acest moment pot fi verificate aceste informații atât prin intermediul caselor de pensii sau cu ajutorul SPV, însă accesul este ceva mai dificil, iar în urma operaționalizării „noului Revisal” se vor putea obține datele cu ajutorul unei singure aplicații.

În cazul în care proiectul tehnic nu va suferi modificări, lucrătorii vor avea acces la astfel de informații și cu ajutorul telefonului mobil, urmând a fi dezvoltată o aplicație în acest sens, deci disponibilă oricând și de oriunde.

Eliberarea unor extrase și verificarea tuturor informațiilor esențiale legate de CIM
În primul rând, lucrătorii nu vor mai aștepta până la 15 zile eliberarea de către angajator a unui extras din registru sau a unei adeverințe, pentru că vor putea obține aceste informații mult mai rapid și fără a se mai adresa angajatorului.

În al doilea rând, chiar dacă angajatorul își îndeplinește corect și concret obligația de a înregistra toate clauzele în Revisal, orice lucrător poate verifica acest lucru fără teamă, pentru că, probabil, în realitate foarte mulți se tem să solicite o astfel de confirmare din partea angajatorului.

Mai mult, dacă sistemul va permite (pentru că a fost luat în calcul acest aspect) generarea extrasului din registru însoțit de semnătura electronică a autorității (în mod identic cu cel utilizat de ONRC în cazul certificatului constatator, de exemplu), documentul va putea fi utilizat și fără confirmarea angajatorului, ceea ce elimină situațiile în care angajatorii solicită „detalii” cu privire la motivul cererii.

Aici mă gândesc, în principal, la situațiile în care lucrătorul intenționează să-și schimbe locul de muncă sau să încheie un contract cu un alt angajator (evident, fără suprapunerea programului).

Nu în ultimul rând, ne putem gândi și la situațiile în care lucrătorii vor să afle dacă angajatorul le-a înscris corect toate elementele pe care le-au negociat și le-au înscris în contract, dar și la posibilitatea de a verifica dacă, într-adevăr, contractul a fost înregistrat sau nu în termenul legal, adică cel târziu în ziua anterioară începerii activității.

Tot aici puteam aminti și înscrierea corectă a tipului contractului, în special în cazul telesalariaților, pentru că în cazul în care s-a negociat și stabilit prestarea activității în regim de telemuncă sau hibrid, în Revisal contractul va figura cu „clauză de telemuncă”.

Astfel se vor diminua situațiile în care „pe vorbe” salariații sunt asigurați că nu-i va chema nimeni, niciodată, la birou, iar ulterior situația se schimbă din decizia unilaterală a angajatorului. Am precizat că se vor diminua ca frecvență aceste situații, pentru că nu-mi imaginez că vor fi eliminate, ținând cont de confuzia care persistă încă în privința telemuncii și/sau a muncii în regim hibrid.

Care va fi impactul în privința angajatorilor?
Angajatorii care au înregistrat și vor înregistra datele din contractele de muncă în mod corespunzător și care au calculat, reținut și virat contribuțiile în mod corect nu vor resimți niciun impact negativ, dimpotrivă, în cazul în care din ce în ce mai mulți salariați vor utiliza aplicația pusă la dispoziție de Inspecția Muncii, se va reduce presiunea asupra serviciilor de resurse umane.

Asta nu înseamnă că oamenii de resurse umane nu vor mai fi necesari (!), ci că vor putea utiliza timpul respectiv pentru alte activități specifice sau pentru a dezvolta politici de resurse umane care să răspundă noului context.

Sigur, ne putem aștepta pentru început la întrebări în legătură cu modul în care sunt calculate contribuțiile, de ce există o diferență semnificativă între salariul brut și cel net, însă tot în situațiile în care aceste aspecte nu au făcut obiectul informării prealabile semnării contractului sau ulterior, în momentul în care au apărut modificări cu privire la regimul fiscal al elementelor constitutive ale salariului.

Ne putem aștepta la întrebări, poate chiar discuții ceva mai „aprinse” și în cazul în care lucrătorii nu au primit un exemplar al contractului sau ale actelor adiționale și/sau ale deciziilor de modificare a contractului, însă nu și atunci când angajatorul și-a îndeplinit obligațiile potrivit dispozițiilor legale.

Constatăm că accesul lucrătorilor la informațiile din registrul electronic de evidență a salariaților reprezintă un pas important către transparență și eficiență în relația dintre angajatori și angajați.

Implementarea unui sistem online de acces și a infochioșcurilor din sediile ITM-urilor va facilita obținerea rapidă și fără costuri a datelor necesare, eliminând astfel barierele birocratice și reducând timpul de așteptare.

Această schimbare nu doar că va oferi lucrătorilor posibilitatea de a verifica corectitudinea datelor înscrise în contractele lor de muncă, dar va contribui și la creșterea încrederii în angajatori și în autoritățile statului.

În plus, angajatorii care respectă legislația vor beneficia de o reducere a presiunii asupra departamentelor de resurse umane, permițându-le să se concentreze pe dezvoltarea unor politici și practici care să răspundă mai bine nevoilor angajaților.

În final, această inițiativă reprezintă un câștig pentru toate părțile implicate, promovând un mediu de muncă mai transparent și mai echitabil.

 

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Marius Șumudică, devastat după decesul lui Aaron Boupendza: „Era născut în aceeași zi cu băiatul meu. Nu pot să îmi stăpânesc lacrimile”. Exclusiv
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
Playtech.ro
Şoferii care au acest obiect în maşină primesc amendă pe loc de 3.000 de lei. Este interzis prin lege
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Un profesor român din SUA explică pe înțelesul tuturor dedesubturile succesului lui Trump și ce ne așteaptă
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare | VIDEO
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Vremea în noaptea de Înviere. Prognoză specială de la ANM
Ego.ro
EXCLUSIV Ce s-a întâmplat cu Armin Nicoară, imediat după ce a născut Claudia Puican
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Un șofer de camion a fost ucis din greșeală de colegul său, în Maramureș. O manevră greșită i-a fost fatală
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut-o pe cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Rămâne veșnic în amintirea tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Rezultatele autopsiei pentru medicii George și Emanuel, care s-au stins în condiții suspecte. Ce au pățit tinerii, de fapt
MediaFlux
Guvernul oferă vouchere de vacanță, dar anunță schimbări! Obligatoriu pentru toți beneficiarii în 2025
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți