Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale derulează un proiect european de promovare, monitorizare și evaluare a evoluției economiei sociale și a antreprenoriatului social în România cu scopul de a sprijini incluziunea socială și pentru reducerea marginalizării grupurilor vulnerabile. Acesta are ca țintă principală crearea unui ecosistem național solid pentru economia socială și antreprenoriatul social, cu impact economic și social durabil.
Ministerul Muncii, anunţ de ULTIMĂ ORĂ pentru milioane de români. Ce este BONUSUL DE SĂNĂTATE 2025
„România a avut o tradiție puternică în economia socială, iar acum este momentul să-l redresăm și să-l facem un motor de creare a locurilor de muncă și de incluziune socială. Persoanele din medii vulnerabile vor să muncească, iar angajatorii trebuie sprijiniți prin măsuri concrete! Îmi doresc ca și în România economia socială să se dezvolte așa cum se întâmplă deja în Franța, Spania sau Italia, unde acest sector generează peste 10% din PIB.”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
-Crearea unor instrumente moderne pentru colectarea și analiza datelor despre întreprinderile sociale, inclusiv în contextul tranziției verzi și digitale;
-Elaborarea Strategiei Naționale în domeniul economiei sociale, cu un plan de acțiune clar și bazat pe cercetări de teren;
-Crearea unei platforme digitale cu incubatoare virtuale, piețe online pentru produse și servicii sociale, centre de cunoștințe și rețele de ambasadori ai antreprenoriatului social;
-Dezvoltarea comunității de practică ( SECOP) din economia socială;
-Campanii de promovare și recunoaștere publică, evenimente pentru creșterea vizibilității sectorului;
-Sprijin pentru entitățile de economie socială: cooperare, schimb de bune practici, conectare cu sectoarele public și privat.
Proiectul anunţat de Ministerul Muncii, cu titlul „Promovarea, monitorizarea și evaluarea evoluției economiei sociale și a antreprenoriatului social în România”, cod SMIS 337466, este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European Plus, prin Programul „Educație și Ocupare” 2021-2027, Prioritatea 4. „Antreprenoriat și economie socială”.
Cu un buget de 3,3 milioane euro (20.503.675,00 lei, din care 16.500.000 lei fonduri nerambursabile), proiectul se derulează în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și Institutul Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale, în perioada 1 aprilie 2025- 31 decembrie 2029.